Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Vlădescu, produsul perfect al frăţiei PNL-PSD, este la finalul carierei de şef al Pieţelor

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1024

•15 ani care au trecut degeaba pentru Piaţa Agroalimentară a Câmpulungului. Complexul arată la fel de dezolant 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2532_31.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2532_27.jpgOdată cu împrospătarea conducerii Câmpulungului, trebuie şi merită să se înnoiască instituţiile şi societăţile subordonate administraţiei publice locale. S-a început cu Spitalul Municipal, cea mai importantă activitate aflată în responsabilitatea autorităţilor locale, dar schimbarea nu trebuie să se oprească în acest punct. Stă în puterea noului primar să instaleze manageri performanţi la şcoli, la instituţiile de cultură şi, mai ales, la Pieţe SRL, unde conduce, de aproape 15 ani, cel mai ineficient manager. Ionel Vlădescu a rezistat atâta amar de vreme în postura de gestionar al „minei de aur” a Consiliului Local, graţie legăturilor politice şi personale cu cine trebuie. Liberal, după carnetul de membru de partid, pe Vlădescu l-a propulsat în funcţia de director al Pieţelor prietenia cu fostul primar Călin Andrei. Ca o picanterie, amândoi împart acelaşi naş, Vlădescu şi Andrei fiind finii de cununie ai lui Dorin Mirea. Mirea i-a năşit pe cei doi - după cum l-a năşit şi pe Liviu Ţâroiu - şi la intrarea în Clubul Lions Câmpulung. Însă fără sprijinul PSD şi al lui Liviu Ţâroiu, cu care Vlădescu este coleg în Clubul Lions, liberalul n-ar fi reuşit să rămână înfipt în scaun încă cinci ani, după căderea primarului PNL. Ionel Vlădescu, care, în 15 ani, n-a adus nicio modificare vizibilă în aspectul complexului Pieţei Mari, este produsul perfect al frăţiei PSD-PNL, care a întreţinut incompetenţa în poziţii de răspundere ale sectorului bugetar. Este greu de crezut că Elena Lasconi va tolera pe mai departe managementul nesatisfăcător al directorului Pieţelor, care, în prea mulţii ani de şefie, n-a făcut altceva decât să stea cu mâna întinsă la Primărie, pentru bani de reabilitare. Şi să încaseze chirii şi taxe pe seama spaţiilor comerciale, tarabelor şi parcărilor, în loc să modernizeze piaţa.     

 

2006: Concursul organizat de Călin Andrei l-a scos câştigător pe Vlădescu 

Ionel Vlădescu deţine conducerea Pieţelor din primăvara anului 2006. Ales consilier local PNL în mandatul 2004-2008 - primul mandat de primar al lui Călin Andrei, care a tras după el în Consiliu o grămadă de nume noi, printre care şi cel al lui Johny Vlădescu -, acesta a renunţat la funcţie după niciun an, pentru a se înscrie la concursul pentru funcţia de şef al Serviciului Public Administraţia Pieţelor. Postul era „descoperit” de mai mult timp, fostul director, Valeriu Rădulescu, într-un clinci permanent cu viceprimarul Sorin Buta, fiind într-un concediu medical de durată. Odată epuizate căile prin care funcţia de director a fost blocată, între 20 aprilie - 2 mai 2006, s-au derulat probele concursului, la care s-au înscris Ionel Vlădescu, consilier local PNL, Alexandru Ghica, preşedintele PRM Câmpulung, şi o doamnă, Elena Popescu. Aceasta din urmă s-a retras, lupta dându-se între cei doi politicieni. După proba scrisă, se ştia cine este câştigătorul, interviul fiind susţinut ca o pură formalitate. Şi democraţilor lui Sorin Buta li s-au scurs ochii după postul frumuşel, dar, fiind la acel moment în Alianţa D.A., au pus un „nu” membrilor care au jinduit după funcţia de şef la Pieţe. 

 

2010: SRL-ul a fost creat - conform lui Călin Andrei - ca să acceseze fonduri UE! 

Patru ani mai târziu, din nou schimbări la Pieţe, care din serviciu public au devenit SRL. În august 2010, Călin Andrei s-a opus vehement ca postul de administrator al societăţii comerciale să fie ocupat prin concurs. De ce un SRL în locul Administraţiei Pieţelor? Ca să nu fie nevoie să pună în practică măsura disponibilizărilor cerute de Guvernul Boc, aleşii locali au găsit varianta păstrării angajaţilor de la Administraţia Pieţelor, prin reorganizarea  în SRL. Transformarea a fost decisă pe 5 august 2010, într-o şedinţă extraordinară, prezidată de Liviu Ţâroiu. Atunci, aleşii au fost solicitaţi să aprobe înfiinţarea societăţii care urma să-i preia pe angajaţii şi patrimoniul Pieţelor şi statutul acesteia. Fiind vorba despre o societate a Consiliului Local, nou înfiinţată, bunurile îi erau concesionate direct. Primarul Andrei le-a „servit” aleşilor alte motive, precum crearea unei concurenţe serioase supermarketurilor ori accesarea de fonduri europene, pentru înfiinţarea SRL-ului cu pricina, nicidecum păstrarea unor locuri de muncă. 

În multe locuri ale statutului - etichetat ambiguu - apare noţiunea de Consiliu de Administraţie, care s-a eliminat, întrucât societatea era condusă doar de un administrator. Denumirea societăţii care se înfiinţa era SC Pieţe - Servicii Comunitare Muscel SRL, în loc de SC Pieţe şi Târguri Câmpulung SRL, propusă prin raportul primarului. Conducerea societăţii se făcea de către asociatul unic, Consiliul Local, care numea administratorul SRL-ului. Prin concurs, după o perioadă de provizorat de trei luni, i s-a cerut lui Andrei, care a respins ideea. „Înfiinţarea acestei societăţi pleacă de la o situaţie creată de Guvernul României, nu că am dori noi înfiinţarea ei şi transferul activităţii către aceasta. A cere concurs pentru administrator mi se pare nedrept, mai ales că s-au aprobat întotdeauna rapoartele de activitate ale Pieţelor, de când domnul Vlădescu este acolo. Cred că îmbunătăţirea activităţii este evidentă. Iar postul a fost ocupat printr-un concurs organizat tot prin aprobarea Consiliului Local. Discuţiile acestea mi se par chiar nedrepte, pentru că nu şi-a dorit nici domnul Vlădescu înfiinţarea societăţii, nu ne-am dorit-o nici noi şi n-am venit cu propunerea aceasta din senin, ci pentru că ne aflăm într-o situaţie în care trebuie să ne reorganizăm.”, a fost apărarea formulată de Călin Andrei faţă de poziţia celor care au insistat pentru organizarea concursului. 

Când consilierilor le-a fost prezentată propunerea  reorganizării Administraţiei Pieţelor, n-a existat sub nicio formă varianta schimbării conducerii, ci s-a pus numai problema transformării din serviciu public în societate comercială. La acel moment, a existat un acord tacit între liberali, pesedişti şi democrat-liberali, care, chipurile, salvau 22 de posturi. Pentru majoritatea politicienilor din Consiliu era deranjantă chestiunea concursului, de aceea, Ţâroiu, care prezida şedinţa, a supus la vot o singură propunere. Împărtăşită şi de el, şi de Călin Andrei. Adică Ionel Vlădescu să fie lăsat să conducă Pieţele reorganizate până la sfârşitul anului 2010, după care, dacă nu atingea performanţele impuse de asociatul unic, Consiliul Local, să fie schimbat. 

Au trecut zece ani şi jumătate de atunci, iar Vlădescu, probabil, satisfăcând pretenţiile scăzute ale aleşilor, rezistă.  

 

2016: Postul era râvnit de colegi de partid ai lui Ţâroiu, care, însă, nu-l clinteşte din funcţie pe Vlădescu  

Încă din momentul câştigării alegerilor locale de către PSD, postul de director la Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL era luat în calcul drept consolare pentru unul dintre colegii de partid, rămas nemângâiat după ieşirea din cărţi pentru funcţia de viceprimar. Vă împrospătăm memoria cu variantele de secund al lui Liviu Ţâroiu, care păreau mult mai solide la acel moment, până să-şi bage dracul coada şi să-i învrăjbească în partid, impunându-l pe Mărgărin Blidaru în faţa unor candidaţi precum Nicolae Dumitrescu şi Victor Bână. Niciunuia dintre aceştia nu le-a picat bine respingerea, Dumitrescu optând pentru o alianţă neoficială cu liberalii, iar Bână, convins să renunţe la aspiraţiile de viceprimar, a renunţat şi la funcţia de consilier local. Patronul, lămurit că administraţia publică nu-i de el, a fost ţinut ocupat cu nişte lucrări mărunte, cât timp, chipurile, se pregătea „debarcarea” lui Vlădescu în condiţii paşnice.

În vara lui 2016, s-a speculat ideea că Victor Bână va fi şeful Pieţelor SRL, de aceea nici n-ar fi făcut gât când partidul l-a ales pe altul, tot începător ca el, ca viceprimar. Plus un contract-două, pentru alinarea suferinţei.  

 

2017: S-a aprobat ca Pieţele să aibă Consiliu de Administraţie, la fel ca Edilul. C.A. n-a fost înfiinţat niciodată  

Teatru ieftin prin hotărârea de Consiliu adoptată pe 29 septembrie 2017, prin care s-a aprobat declanşarea procedurii de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie al SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL. Propunerea Executivului a fost de cinci membri în viitoarea structură de conducere, care trebuia să decidă tot de ţine de societate, funcţionare, dezvoltare, etc., obiectivele şi deciziile urmând să fie puse în practică de manager. Introducerea unui Consiliu de Administraţie în conducerea societăţii, ale cărei prerogative erau exercitate doar de Ionel Vlădescu, chemat la raport la răstimpuri de acţionari, părea o măsură menită a-i limita directorului autoritatea. Altfel spus, acesta avea rolul de executant al ceea ce decidea Consiliul de Administraţie. 

În cadrul aceluiaşi demers a fost stabilită şi comisia de evaluare/selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de membru în Consiliul de Administraţie al Pieţelor SRL. Formalităţi aprobate de pomană, căci, nici în următorii trei ani, nu s-a atins nimeni de Vlădescu. 

 

2017: Vlădescu a încercat să se angajeze la Spital 

Când a auzit de sperietoarea cu Consiliul de Administraţie la SRL-ul în care a făcut ce a vrut, Vlădescu a avut o tentativă de a-şi găsi serviciu la Spitalul Municipal. Tot la stat, fireşte, căci un bugetar de carieră doar nu era să se orienteze către privat. Vlădescu s-a înscris pentru un post de inginer IA, lucrător desemnat SSM (Securitate şi Sănătate în Muncă) în cadrul Compartimentului SSM, PSI, Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă, pentru care şi-au depus actele opt candidaţi. Şeful Pieţelor nu s-a prezentat la prima probă a concursului, cea scrisă, programată pentru ziua de 6 decembrie 2017, rămânând - nederanjat de Ţâroiu şi majoritatea PSD - în postul călduţ de la SRL-ul Consiliului Local. În care PSD avea zece membri, plus primarul! 

 

2018: Lui Ţâroiu îi reuşeşte ce n-a fost Vlădescu în stare: să găsească bani pentru transformarea Pieţei   

Pe 15 iunie 2018, aleşii au decis predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, a terenului  din Piaţa Jurământului, nr.1, în suprafaţă de 2.432 metri pătraţi. Zona cu dormitoarele, în ciuda aspectului inestetic, rămânea în picioare, dar, conform autorităţilor, urma să fie refăcută cu bani locali. „La predarea amplasamentului, terenul pe care urmează să se realizeze construcţia noii hale a Pieţei Centrale să fie liber de orice construcţie.”, ceea ce înseamnă că tot ce există pe el trebuie demolat. Sarcinile asumate de Primărie în proiectul înaintat C.N.I. explică contribuţia bugetului local cifrată la 700.000 lei. 

Încă din 2011, perioadă de când datează proiectul modernizării Pieţei, Ionel Vlădescu, şef de societate comercială, vedea piaţa ca un mini-mall, ca să poată concura cu supermarket-urile preferate de clientul modern. Proiectul tehnic prevedea că doar aripa birourilor scapă de demolare. Şapte ani mai târziu, s-a stabilit că şi dormitoarele. În locul actualei hale, va fi ridicată de la zero o construcţie cu etaj, cu scări de acces prin faţă şi prin spate, cu toalete pe fiecare nivel. Chioşcurile din jurul Pieţei vor fi încorporate de noul imobil, care era prevăzut cu dormitoare la etaj şi un mic bar destinat celor cazaţi aici şi nu numai pentru aceştia. Tot la etaj era urcat tot ceea ce nu avea specific alimentar, în ideea de a desfiinţa bazarul de haine din vecinătate. Acesta căpăta destinaţia de spaţiu de comercializare a produselor din carne şi lapte. Acoperişul conţine o porţiune de sticlă de 130 de metri pătraţi.

 

2019: Proiectul din timpul lui Călin Andrei se dublează ca valoare. Reabilitarea Pieţei costă peste 15 milioane de lei  

Aşadar, Piaţa Centrală Agroalimentară a Câmpulungului primeşte finanţare de la Compania Naţională de Investiţii, pentru reconstrucţia din temelie a halei. Pe 12 decembrie 2019, a fost actualizat proiectul care, vorba lui Ţâroiu, dacă era să se pună în practică din timpul lui Călin Andrei, costa pe jumătate. Altfel spus, proiectul e acelaşi din timpul lui Andrei, numai cifrele s-au dublat. Actualizată, investiţia atinge următoarele costuri estimate: 15.041.588,50 lei, valoarea totală, din care construcţiile şi montajul, 11.298.172,39 lei. Bugetul de stat va suporta 14.343.319,72 lei, iar bugetul local, 698.268,86 lei. Durata de realizare a investiţiei a fost apreciată la 24 de luni, din care 6 luni durează proiectarea şi 18 luni, execuţia construcţiei unei hale noi, în locul celei vechi de 60 de ani.

 

2020: Creşte iar valoarea proiectului 

Pe 30 ianuarie 2020, se produce o modificare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei „Construirea Halei Pieţei Centrale în Municipiul Câmpulung”. Costul total estimat creşte la 15.126.251,26 lei, mai mult cu 84.662,76 lei faţă de cel votat pe 12 decembrie 2019. Valoarea construcţiilor şi montajului rămâne nemodificată, la fel partea municipiului. Se măreşte, însă, cuantumul cheltuielilor eligibile, finanţate din bugetul de stat, cu cei 84.662,76 lei, trecuţi în contul C.N.I. Finanţarea Companiei Naţionale de Investiţii ajunge la 14.427.982,39 lei. Cel mai probabil, investiţia nu se va derula cu Vlădescu şef peste Pieţele în şantier. Dacă omul n-a fost în stare, în 15 ani, să pună nişte amărâte de burlane, ca să-i scutească pe trecători de a fi muraţi de apa prelinsă de pe clădire! “E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK