Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

ANI i-a interzis primarului de la Mihăeşti să mai candideze în următorii trei ani de la încetarea mandatului actual

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 949

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2504_4.jpgPrimarul de la Mihăeşti a folosit toate căile pentru a scăpa de acuzaţia ANI, de conflict de interese, dar nu a avut câştig de cauză. În plus, i s-a interzis dreptul de a mai candida.

Problemele cu Agenţia Naţională de Integritate ale primarului de la Mihăeşti, Gheorghe Matei, au început pe 6 iunie 2014, când instituţia a anunţat că edilul şi doi aleşi locali au fost găsiţi în conflict de interese administrativ. Adică, „în calitate de primar al comunei Mihăeşti, a semnat, a aprobat şi a avizat „bun de plată” documente ce au avut ca finalitate efectuarea de plăţi în valoare de 8.702,79 lei către două societăţi comerciale la care soţia acestuia deţinea calitatea de asociat şi administrator, încălcând, astfel, dispoziţiile articolului 75, litera a, din Legea 393/2004 (aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu pentru sine sau pentru soţie, soţ, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv) şi articolul 76, alineatul 1, din Legea 161/2003 (primarii şi viceprimarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul întâi).”

Imediat cum a fost înştiinţat de acţiunea ANI, edilul de la Mihăeşti a contestat la Curtea de Apel Piteşti incompatibilitatea. După cinci termene, instanţa s-a pronunţat pe 3 decembrie 2014 în defavoarea lui Gheorghe Matei, respingându-i cererea de anulare a raportului ANI ca neîntemeiată.

Primarul a mers mai departe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă la Curtea de Apel Piteşti dosarul s-a judecat relativ repede, din iunie până în decembrie, la instanţa superioară s-au scurs patru ani până s-a luat o decizie. Deşi a fost înregistrat pe 27 februarie 2015, primul termen în procesul cu ANI s-a derulat pe 24 mai 2016, care a fost şi singurul din acel an. În 2017, cauza a mai fost pusă pe rol de două ori, de cinci ori în 2018, iar hotărârea s-a dat după alte şase amânări, în 2019. Pe 29 mai 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Gheorghe Matei ca nefondat. Astfel a rămas în vigoare decizia Curţii de Apel Piteşti, care a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate.

După decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI i-a impus lui Matei ca, trei ani de la încetarea mandatului, să nu mai poată exercita funcţia de primar. Interdicţia a fost dată conform articolului 25, alineatul 1, din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. Adică, „persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.” “E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK