Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Directorul spitalului, suspendat a doua oară. Prima dată, pentru management defectuos, a doua oară, pentru ilegalităţi la concursul de ocupare a funcţiei

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 971

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2493_38.jpgCV-ul de director de spital al lui Nicolaie Alexe consemnează, la un an de mandat, a doua cădere din funcţie. Prima s-a produs pe 30 aprilie, când ministrul Tătaru a decis să intervină, pentru a nu scăpa complet de sub control situaţia  de la Spitalul Municipal, primul focar de coronavirus în rândul instituţiilor spitaliceşti din judeţ. „Performanţă” atinsă graţie lentorii lui Alexe de a organiza pregătirea unităţii şi a personalului, pentru a nu fi prinse descoperite în faţa bolii. Managerii Municipalului şi TBC-ului s-au trezit să ceară fonduri Consiliului Local abia la o lună distanţă de înregistrarea primului român infectat, moment în care s-a dat startul pregătirilor acolo unde conduc directori responsabili. Municipalitatea, prinsă şi ea nepregătită să ajute, neavând „bani albi pentru zile negre”, a sacrificat voucherele de vacanţă ale angajaţilor. 

După încă o lună în care s-au „experimentat” manifestările maladiei asupra propriilor subordonaţi, Alexe a fost suspendat din funcţie, prin ordin al ministrului Tătaru, care a hotărât ca Andrei Aron să gestioneze activitatea spitalului devenit centru de tratament COVID-19 pentru bolnavii din judeţ, pe perioada stării de urgenţă. Pauza luată de preferatul lui Liviu Ţâroiu n-a durat decât trei săptămâni, căci, pe 25 mai, a revenit în funcţia de director, cu ajutorul primarului, care a uzitat numaidecât de dreptul conferit de legea care permitea autorităţilor locale să numească, suspende şi elibereze din funcţie directorii unităţilor sanitare din subordine. Astfel, după trei săptămâni de interimat, Andrei Aron, căruia ministrul Sănătăţii îi prelungise mandatul şi pe durata stării de alertă, îi cedează, forţat, locul lui Nicolaie Alexe. 

15 iunie este data celei de-a doua suspendări a lui Alexe, care rămâne pe dinafara biroului mobilat pe gustul lui cât durează procesul declanşat de prefect, pe fondul unor ilegalităţi depistate la concursul organizat în 2019, pentru ocuparea funcţiei de manager al spitalului. 

Prefectul Soare îl cheamă în judecată pe primarul Ţâroiu 

Pe 15 iunie, la Tribunalul Argeş, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, a fost înregistrată acţiunea Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş, în calitate de reclamant, împotriva primarului municipiului Câmpulung, care figurează ca pârât în proces. Miza acţiunii o reprezintă anularea a două acte administrative. Şi anume a două dispoziţii emise de Liviu Ţâroiu, prima pe 14 iunie 2019, a doua, pe 25 mai 2020. Prima, după „câştigarea” concursului organizat pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Municipal. A doua, după ieşirea din starea de urgenţă, când spitalele s-au aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii, care a impus directori noi, acolo unde a constatat că cei existenţi nu-şi îndeplinesc cum trebuie atribuţiile de serviciu. Cazul lui Alexe, suspendat de ministru, în starea de urgenţă, şi repus în funcţie de primar, după „relaxarea” legii în starea de alertă. 

Aşadar, prefectul Soare şi-a întemeiat solicitarea în instanţă inclusiv pe dedesubturile concursului „cu cântec” de anul trecut, care a produs directorul la spital, în persoana unui agreat al primarului Ţâroiu. 

Trei pentru funcţia de director: Alexe, Bălan şi Schiaucu 

Din luna decembrie a anului 2018, până în iunie 2019, Spitalul Municipal a fost condus de directorul financiar-contabil Marinela Cristian, căreia i-au revenit atribuţiile de manager, ca urmare a vacantării postului prin demisia lui Grigore Stănescu. Acesta din urmă a demisionat pe 22 octombrie 2018, data înregistrării cererii la Primărie, având la dispoziţie 45 de zile să se răzgândească. Lucru care nu s-a întâmplat. Pe 4 martie 2019, administraţia spitalului a solicitat primarului Ţâroiu să aprobe regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului, iar pe 15 martie, a fost emisă dispoziţia de demarare a selecţiei unui nou manager.

Între 7 şi 10 mai 2019, erau aşteptate dosarele de înscriere, care intrau în etapa eliminatorie a verificării pe 13 mai 2019.  Comisia de concurs, formată din Sergiu Cicu, preşedinte, Estera Stămoiu, Adina Mariana Din, membre, şi Manuel Zenovie, secretar, a stabilit că doar unul dintre cei trei pretendenţi la funcţie îndeplineşte condiţiile: Nicolaie Alexe, şeful Serviciului Managementul Calităţii Serviciilor Medicale al Spitalului Câmpulung, soţul Mihaelei Alexe, şefă de birou în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. 

Au mai concurat pentru postul de director Mihai Ionuţ Bălan şi Pavel Mugurel Schiaucu. În cazul primului, comisia a constatat că nu a îndeplinit condiţii de participare la concurs: nu a prezentat documente care să ateste vechimea de cel puţin doi ani în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată, respectiv de absolvent al unei instituţii de învăţământ superior Medical, Economico - Financiar sau Juridic. Al doilea a fost respins pe motiv că n-a prezentat acte care să ateste că a absolvit cursuri de perfecţionare în Management sau Management Sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, sau că a absolvit un master sau doctorat în Managementul Sanitar, Economic ori Administrativ, organizat de o instituţie de învăţământ superior acreditată. În afară de acest motiv, comisia a consemnat că proiectul de management a fost depus doar în format electronic şi nu a putut fi vizualizat, CD-ul fiind gol. 

Astfel, numai Alexe putea parcurge următoarea etapă: susţinerea publică a proiectului de management, programată pe 22 mai 2019.

Contestaţii după verificarea dosarelor  

Prima etapă, cea de verificare a dosarelor, s-a lăsat cu contestaţii. După soluţionarea lor, comisia compusă din medicul Maria Păun, preşedinte, medicul Daniela Prunoiu şi profesorul Gheorghe Sârbu, membrii, şi juristul Nicolae Crânguş, secretar, a admis cele două dosare respinse, pe motiv că nu erau respectate anumite condiţii prevăzute de regulament. Comisia de contestaţii a admis dosarul lui Pavel Mugurel Schiaucu, la acel moment, jurist în cadrul Primăriei Schitu Goleşti, întrucât regulamentul şi anunţul nu prevedeau formatul în care trebuia depus proiectul de management, CD-ul nu a fost verificat în momentul primirii dosarului de participare la concurs, iar diploma de master  corespundea cerinţelor postului, fapt confirmat de Universitatea Româno-Germană din Sibiu. În cazul lui Ionuţ Mihai Bălan, şeful Biroului Informatică al spitalului, s-a decis că diplomele depuse şi adeverinţa de vechime îndeplineau condiţiile solicitate. 

Pe 22 mai 2019, cei trei şi-au prezentat proiectele în faţa comisiei de concurs, iar în ziua următoare s-au afişat rezultatele. După cum era de aşteptat, în locul lui Grigore Stănescu a ajuns Nicolaie Alexe, care a avut nota cea mai mare, 9,16, în timp ce contracandidaţii săi au obţinut 8,45 (Mihai Ionuţ Bălan), respectiv 5,71 (Mugurel Pavel Schiaucu). 

Contestaţii şi după susţinerea proiectului de management   

Verdictul a declanşat din nou reacţia celor respinşi, ale căror contestaţii n-au fost soluţionate imediat după concurs. Motivul declarat: unii dintre membrii comisiei au intrat în concediu. Ca urmare, Consiliul de Administraţie a decis ca termenul de soluţionare a contestaţiilor depuse la etapa de susţinere publică a proiectelor de management să fie 3 iunie 2019. În acest interval, comisia trebuia să se întrunească în integralitatea ei şi, pe baza proiectelor depuse, dar şi a probelor video cu filmările interviurilor, să fie evaluată din nou prestaţia candidaţilor. Pe 3 iunie, membrii comisiei de contestaţii s-au reunit şi au emis un proces verbal, prin care s-a concluzionat că „există o neconcordanţă între regulament şi anunţul de organizare a concursului.” Contestaţiile se soluţionau de comisia abilitată în termen de 48 de ore de la data expirării termenului de depunere a acestora. Însă comisia nu s-a întrunit în termenul legal, în componenţa stabilită de regulament, iar Consiliul de Administraţie al spitalului a fost propus să dispună cine este câştigătorul concursului.

În după amiaza zilei de 3 iunie 2019, Consiliul de Administraţie a hotărât că Nicolaie Alexe este admis şi că este noul manager al unităţii medicale. Decizia a fost semnată de preşedintele C.A., Sergiu Cicu. Cele două contestaţii au rămas nebăgate în seamă până în ziua de astăzi. 

La un an de la emiterea dispoziţiei lui Ţâroiu, de numire a lui Alexe director, prefectul o atacă la tribunal  

Pe 14 iunie 2019, Liviu Ţâroiu a emis dispoziţia de numire a „câştigătorului” concursului, a cărui comisie de contestaţii, curios, n-a mai fost disponibilă până la finalizarea tuturor formalităţilor, din cauză că unii dintre membri şi-au luat concediu taman în perioada soluţionării contestaţiilor! 

La un an distanţă de momentul semnării dispoziţiei, pe 15 iunie 2020, la Tribunalul Argeş este atacată această dispoziţie a lui Ţâroiu, care îl recunoaşte pe Alexe învingător al unui concurs declarat finalizat, în ciuda existenţei unor contestaţii nesoluţionate. Prefectul Emanuel Soare motivează declanşarea acţiunii  după un an prin faptul că abia acum au ajuns la cunoştinţa sa cele întâmplate. Soare a fost pus prefect pe 6 februarie, acest an, iar predecesorul său, Emilian Dragnea, n-a avut, probabil, interes să tulbure apele liniştite de la Câmpulung. După ce a aflat de neîntrunirea comisiei de contestaţii, după faza finală a concursului, Prefectura a solicitat documente Primăriei şi Spitalului Câmpulung şi le-a analizat, prin Departamentul Juridic. Constatându-se nelegalitatea actului de numire, Instituţia Prefectului s-a adresat Contenciosului Administrativ. Soare a declarat public că a sesizat şi organele competente pentru a se pronunţa în privinţa ilegalităţilor din dosarul organizării şi susţinerii concursului la spital. 

În concluzie, potrivit prefectului, dispoziţia de numire a lui Nicolaie Alexe nu este legală, s-au încălcat condiţiile de legalitate ale organizării concursului, nu s-a ţinut cont de existenţa unor contestaţii şi, în ciuda acestor neconcordanţe, Alexe a fost validat în funcţie. Judecătorului i se cere să analizeze şi să anuleze şi dispoziţia de repunere a lui Alexe în atribuţiile suspendate în starea de urgenţă.  

În prezent, începând cu data de 15 iunie, Nicolaie Alexe este suspendat din funcţia de director, suspendare care operează pe toată durata de desfăşurare a procesului. Prefectul Soare şi-ar dori revenirea la spital a lui Andrei Aron, căruia nu i s-a dat şansa să arate ce poate, însă, cel mai probabil, Consiliul de Administraţie, aflat la degetul mic al lui Ţâroiu, va alege pe cineva care să nu calce pe bătături actuala majoritate politică de la conducerea Câmpulungului. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK