Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

1,4 hectare din Parcul Naţional Piatra Craiului vor fi reîmpădurite cu puieţi de fag şi paltin de munte

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 636

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_17.jpgParcul Naţional Piatra Craiului va fi reîmpădurit, pe circa 1,4 hectare, cu puieţi de fag şi paltin de munte, graţie implicării a trei asociaţii care au câştigat concursul de proiecte pentru protecţia biodiversităţii forestiere, organizat şi finanţat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România. Prin această iniţiativă se urmăreşte refacerea pădurii naturale de amestec, adaptată la condiţiile locale şi cu o biodiversitate ridicată. 

„Restabilirea echilibrului ecologic în habitatul forestier din zona Grind” este proiectul câştigător, care va fi pus în aplicare de Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate, în parteneriat cu Romsilva - Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului, Ocolul Silvic Păpuşa-Rucăr şi Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni. Suprafeţele care vor fi incluse în acest program de reîmpădurire sunt intercalate printre păduri de molid existente, dar care au fost afectate de atacurile gândacului de scoarţă. „Ne dorim ca această activitate să fie doar un exemplu şi un început pentru refacerea habitatelor forestiere din zona Grind-Table-Curmătura şi intenţionăm ca astfel de iniţiative şi acţiuni practice să fie planificate şi în viitor şi extinse pe suprafeţe mai mari, supuse aceluiaşi fenomen de înrăşinare în secolul trecut.”, se arată într-un comunicat al Romsilva.

Potrivit aceleiaşi surse, pe versantul estic al Pietrei Craiului, între Valea Curmăturii şi Grind, se găsesc păduri de molid corespunzătoare tipului de habitat 9410, păduri acidofile de picea abies din regiunea montană (Vaccinio-Piceetea), stratul arborilor fiind compus exclusiv din molid (Picea abies). După cum reiese, însă, din vechile documente şi fotografii, acestea sunt plantaţii de molid care au înlocuit pădurile de amestec de fag cu răşinoase. 

Pădurile de molid sunt vulnerabile la rafalele puternice de vând şi la atacurile gândacilor de scoarţă (ipide), iar prin plantarea puieţilor de fag şi paltin de munte pe o suprafaţă demonstrativă de 1,4 hectare se doreşte restabilirea tipului natural fundamental de pădure. După finalizarea, acestora se vor mai organiza intervenţii silvice, cum ar fi refacerea vetrelor în care au fost plantaţi puieţii de fag şi paltin de munte. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK