Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Aparat de testare de tip Real Time PCR, singura şansă pentru redeschiderea Spitalului într-un viitor cât mai apropiat

Viziunea tânărului manager Andrei Aron, întreruptă de interese politice

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2486_5.jpgDupă cum v-am informat, la sfârşitul lunii aprilie, Spitalul Câmpulung a achiziţionat un aparat de testare de tip Real Time PCR. Acesta a fost cumpărat prin contribuţia companiei Holcim, care a donat 55.000 euro, şi graţie eforturilor comunităţii locale. Aparatul va funcţiona într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primărie, pe Calea Braşovului, la Centrul de Afaceri de lângă Colegiul Tehnic.

Aparatul va diagnostica o paletă largă de coronavirusuri

Potrivit ex-managerului Spitalului Municipal, aparatul de testare de tip Real Time PCR nu este util numai în lupta cu SARS-CoV2, ci şi pentru depistarea altor tulpini de coronavirusuri, stabilindu-se astfel un diagnostic corect, care va atrage şi o medicamentaţie corectă. 

„În primul rând, el este un aparat care se va folosi nu numai pentru SARS-CoV2, ci va face analize la foarte multe variante de virusuri de genul ăsta. Are o paletă largă de coronavirusuri, are o paletă largă de gripe şi, de aceea, este foarte bun. De acum înainte, în momentul în care un pacient va veni la spital, va fi diagnosticat pe problema pe care o are. Mă refer la perioadele sezoniere, când încep să fie pacienţi care au probleme respiratorii sau au anumite viroze, gripe. Până acum, la Câmpulung, nu puteai să faci lucrul acesta. Bănuiai că este o gripă şi făceai tratament, puteai să nimereşti sau puteai să nu nimereşti, să nu fie o anumită tulpină. Acum, acest aparat ne va ajuta foarte mult, pentru că vom şti exact ce formă de virus este şi ce tratament trebuie să dăm. Acesta este un avantaj fantastic, pentru că nu vom mai lua medicamente aiurea, vom şti exact ce trebuie să luăm, în funcţie de ceea ce diagnosticăm cu acest aparat. E foarte important ca lumea să înţeleagă că acest aparat nu este numai pentru COVID-19. Nu e o investiţie atât de mare şi o agitaţie atât de mare doar ca să testăm un virus care peste un an să nu mai existe.”, susţine Andrei Aron.

„Spitalul nu va fi deschis fără o testare puternică”

Managerul clinicii de stomatologie „Dental Evolution Center” exclude din start faptul că această achiziţie benefică pentru musceleni ar fi rodul unor jocuri politice de culise şi consideră că aparatul este singura şansă pentru redeschiderea spitalului într-un viitor cât mai apropiat. „S-a spus că ar fi o mişcare politică, că încercăm noi să fim sau ei încearcă să cumpere şi să facă lucrul acesta la Câmpulung, ca să se laude cu el, că uite cum am făcut noi. Nu este adevărat! De ce nu este adevărat? Pentru că acest aparat, dacă ar fi existat în momentul când putea să existe, aveam o şansă în prezent să gândim un plan prin care să redeschidem spitalul. Este clar că, în momentul de faţă, spitalul nu va mai putea fi deschis fără să ai o testare puternică. Adică să poţi să testezi rapid oamenii care vin în spital, pentru că există, într-adevăr, nişte simptome pe care lumea le ştie. Iei o temperatură, dar acei pacienţi care au temperatură sunt într-un procent foarte mic şi, atunci, cumva, nu e relevant că, dacă nu ai temperatură, eşti în regulă. Există foarte mulţi pacienţi care sunt asimptomatici, care circulă, care ajung în spital, iar noi, când facem anumite proceduri sau aerosoli, putem, cumva, infecta. Consider că acest aparat este, de fapt, singura şansă pe care o avem într-un viitor apropiat, destul de rapid, să redeschidem spitalul, altfel va trebui să aşteptăm, probabil, până se va diminua de tot această infecţie.”, este opinia lui Andrei Aron.

Policlinica, deschisă în anumite condiţii

După cum bine se ştie, în cazul spitalului, procedura de acordare a asistenţei medicale pentru pacienţii non-COVID-19 este mai complicată, însă  Andrei Aron crede că lucrurile se vor mai simplifica pentru cei aflaţi în suferinţă, odată cu deschiderea, cât mai curând, a Ambulatoriului de Specialitate. Bineînţeles, nu vom vorbi de o normalitate, ci de o reluare a actului medical în anumite condiţii şi cu respectarea anumitor reguli impuse de autorităţi pentru a trece cu bine şi peste această perioadă a stării de alertă. „Policlinica probabil că se va deschide, sper, destul de curând, dar vor exista nişte măsuri. În primul rând, se vor face o mare parte din consultaţii prin telefon sau online, adică se va merge cât mai mult spre direcţia asta, de a nu interacţiona cu medicul. Bineînţeles că vor exista şi pacienţi pe care chiar nu ai cum să-i tratezi prin telefon şi, atunci, am pus la punct un plan de programare a pacienţilor. Încerc chiar să facem o achiziţie şi să implementăm un soft special pentru aşa ceva, în care toţi medicii din Ambulatorii să aibă acces la acest soft, să-şi vadă programările, să nu se mai meargă pe varianta de a se sta la uşă şi aştepta. Chiar am cerut Departamentului de Informatică să ne prezinte nişte variante de soft pe care să le introducem la Policlinică. Va fi un număr unic de telefon, pe care îl vom da publicităţii în momentul în care lucrurile sunt în direcţia asta, iar pacienţii vor trebui să sune şi să se programeze. Aceste programări se vor face în condiţiile pe care medicii le vor cere. Medicii pot să ceară: vrem jumătate de oră pe programare, iar noi vom face aceste programări de o jumătate de oră, dar, în acelaşi timp, vom face şi acele pauze de 15 minute. Acum, există nişte recomandări, la fiecare pacient trebuie să ai o pauză de 15 minute între programări, să nu vină decât singuri sau, în anumite cazuri, când este vorba de copii, trebuie să vină însoţiţi. Ca să facem lucrul acesta, sunt nişte măsuri care pentru unii nu vor fi chiar foarte plăcute, pentru că nu se va mai intra în Policlinică decât dacă eşti pe această listă. Ai sunat, ai făcut programare, ai venit la ora care eşti programat, eşti pe o listă, ţi se face un triaj epidemiologic în momentul în care intri şi ţi se şi indică unde să te duci. Într-adevăr, vor fi oameni care nu vor fi mulţumiţi, o să stea pe-afară, asta vedem. Lucrurile trebuie să fie cât mai bine organizate, pentru că, dacă le organizezi bine, şansele să se transmită acest virus sau şansele să ajungem iar un focar se reduc, nu spun că sunt minime, dar se reduc, faţă de un moment în care toată lumea dă buluc în Policlinică. Personalul medical va primi din partea spitalului  echipamente şi materiale de protecţie şi mă bazez cumva pe organizarea asta, avem şanse să-i dăm drumul.”, este varianta optimistă a medicului stomatolog Andrei Aron. Ama IVAN

Evenimentul Muscelean