Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Pentru sala praznicală şi camera mortuară de la Lăzăreşti, se sacrifică gogoşeria şi se mută Pompele Funebre

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1317

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_februarie_2460_29.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_februarie_2460_30.jpgCea mai „învârtită” investiţie care se pregăteşte în comuna vecină este o sală de mese cu bucătărie, planificată a fi amenajată de Parohia Lăzăreşti, pe un teren din Târgul Săptămânal, obţinut cu titlu gratuit de la Consiliul Local. Anul trecut, hotărârea prin care Bisericii i se transmitea suprafaţa cu pricina a trecut de trei ori prin forul legislativ al localităţii. Votul n-a mers ca uns din prima, din cauza mărimii parcelei, care, în primăvara trecută, era propusă la 138 mp. În miezul verii, la a doua tentativă de aprobare a cererii parohului de la Lăzăreşti, s-a ajuns la 117,05 mp, pentru ca, la sfârşitul verii, când documentaţia a revenit pe ordinea de zi, solicitarea să fie votată cu 139,60 mp. În afara celor trei hotărâri dezbătute anul trecut, 2020 a debutat cu alte trei proiecte legate de acelaşi subiect, toate incluse pe ordinea de zi a şedinţei din 28 ianuarie. Graţie celor trei voturi ale aleşilor, acordate la început de an, proiectul Bisericii îşi amplifică dimensiunea, cu suprafeţe primite suplimentar. 

Cererea preotului, votată din a treia încercare  

Anul trecut, telenovela imobiliară, în trei episoade, în care au fost implicaţi consilierii locali de la Schitu Goleşti şi părintele paroh de la Lăzăreşti, s-a soluţionat favorabil la a treia încercare. A treia oară a fost cu noroc pentru liderul comunităţii bisericeşti din acest sat, care intenţionează să doteze locaşul de cult cu o sală praznicală, prevăzută cu bucătărie, pe un teren cedat din Târgul Săptămânal. Cele două amânări cu care s-a soldat propunerea Executivului, în aprilie şi iulie, au fost generate de reticenţe legate de întinderea terenului pe care aleşii erau dispuşi să-l doneze Bisericii. În august, însă, primarul Tudorel Vasile Miriţă a fost categoric în privinţa încheierii discuţiilor lungite timp de o jumătate de an, în defavoarea credincioşilor beneficiari ai trapezei, utile atât pentru pomeni, cât şi pentru priveghiul celor dispăruţi. Sala praznicală, care urma să fie prevăzută şi cu o încăpere mortuară, se amenaja în vecinătatea unui punct comercial de “Pompe Funebre”. 

Recapitulând tărăşenia, care s-a lăsat cu emoţii pentru părintele Felix Albu, sesizând ezitarea reprezentanţilor comunei, care i-au imputat permanent proiectul incomplet, primul eşec a fost încasat în aprilie 2019. Pe atunci, Parohia solicita să primească în folosinţă 138 mp din intravilanul localităţii, amplasaţi în Târgul Săptămânal Lăzăreşti. Avizul favorabil al comisiei de specialitate a fost emis doar pentru destinaţia propusă Consiliului Local: trapeză, adică o sală de mese prevăzută cu bucătărie. În plen s-a punctat necesitatea unei camere mortuare, mai cu seamă că suprafaţa ar fi permis tripla funcţionalitate a investiţiei vizate de Biserică.

În luna iulie a anului trecut, când doleanţa părintelui a reapărut în Consiliu, pretenţiile „funciare” se restrângeau la 117,05 mp, care excludeau şi de data aceasta camera mortuară, întrucât aceasta lipsea din schiţa ataşată proiectului de hotărâre. În faţa Consiliului Local, preotul Albu a confirmat că proiectul include şi capela destinată priveghiului răposaţilor, care urma să fie amplasată lângă spaţiul amenajat pentru „Pompe Funebre”, cu consecinţa reducerii spaţiului alocat sălii de mese. Finele lunii iulie a însemnat al doilea refuz - căci a refuz a arătat decizia de amânare a transferul terenului -, tot din considerente de neconformitate a schiţei prezentate de preot cu realitatea din teren. Şi anume terenul alocat construcţiei avea o suprafaţă mai mare decât cei 117,05 mp, care ar fi reprezentat spaţiul interior al trapezei.

A treia oară, vehemenţa primarului, care a dorit să pună punct dezbaterilor interminabile, a generat votul aşteptat de enoriaşii de la Lăzăreşti. A treia hotărâre a fost redactată, pentru şedinţa din august 2019, cu o suprafaţă de 139,60 mp, amplasaţi pe latura nordică a târgului, care urmau să fie puşi la dispoziţia Parohiei pe o perioadă de 40 de ani. Hotărârea prevedea că între Unitatea Administrativ - Teritorială Schitu Goleşti şi Biserica Lăzăreşti se va încheia un contract de comodat. Textul normei punctează clar că sala de mese cu bucătărie va avea alăturată o cameră mortuară, care va fi amenajată lângă “Pompe Funebre”. O investiţie pe care rămânea să o întreprindă Florentina Cojocariu, căreia i s-a atribuit contractul de închiriere a terenului. Potrivit informării realizate în plen de primarul Tudorel Vasile Miriţă, aceasta era singura posibilitate, care a afectat capacitatea sălii de mese, căreia i se diminua numărul de scaune de la 108 la 84, pentru ca diferenţa să fie folosită pentru amenajarea capelei. 

Suprafaţa se măreşte cu 40 mp, graţie unei întreprinzătoare în domeniul Pompelor Funebre, care îşi mută punctul comercial  

Pe când lucrurile păreau clarificare, prima şedinţă a anului aduce alte noutăţi - şi  suprafeţe în plus - proiectului Parohiei. Nu mai puţin de trei proiecte de hotărâri a pregătit Executivul lui Tudorel Vasile Miriţă pentru şedinţa din 28 ianuarie 2020, toate legate de viitoarea sală praznicală, pentru care se mută şi “Pompele Funebre” în alt spaţiu, se demolează şi gogoşeria din târg. Prima hotărâre, votată de toţi cei 15 consilieri locali, prevede doar că se ia act de decizia Florentinei Cojocariu de a renunţa la terenul de 40 mp, situaţi în Târgul Săptămânal. Teren ce-i fusese închiriat deţinătoarei unei afaceri în domeniul Pompelor Funebre printr-un contract din 7 august 2018. Întreprinzătoarea a fost dispusă să-şi mute comerţul de pe această suprafaţă, în schimbul alteia cu aceeaşi dimensiune, situată sub copertina din târg. Graţie acestei renunţări şi schimbări de amplasament, Biserica Lăzăreşti primeşte 179,60 mp pentru planurile sale de extindere cu anexele descrise mai înainte. Prin al doilea vot al zilei de 28 ianuarie 2020, s-a rectificat hotărârea din august, adăugându-se cei 40 mp obţinuţi prin bunăvoinţa patroanei, care rămânea în apropierea locaşului de cult. 

Tot pentru a face loc investiţiei programate de slujitorul Domnului, a treia cerinţă a Executivului, căreia Consiliul Local i s-a conformat, a constat în aprobarea lucrărilor de demolare a unei construcţii de 12 mp, cu destinaţia de gogoşerie, aflată în târg. Conform măsurătorilor, târgul are o întindere de 2.128 mp, un pic mai redusă decât suprafaţa din act, care îl dă de 2.150 mp. M.B.

The most visited gambling websites in The UK