Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Aleşii de la Stoeneşti au respins proiectul: nu se va înfiinţa cariera de calcar în Piatra

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2072

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_februarie_2460_22.jpgSocietatea civilă din Stoeneşti a oprit deschiderea unei cariere de exploatare şi prelucrare a calcarului în satul Piatra, la câteva sute de metri de casele lor. Chiar dacă localnicii sunt obişnuiţi cu experienţa zidurilor crăpate, a ferestrelor sparte şi a bolovanilor care o iau la vale de la exploataţiile similare din zona Mateiaş, nu au fost de acord cu proiectul de hotărâre, înaintat Consiliului Local de edilul comunei, prin care se cerea aprobarea concesionării sau închirierii a şapte hectare de teren în satul Piatra. Oamenii s-au mobilizat, au strâns aproximativ 120 de semnături împotriva proiectului, au depus cererea la Primărie şi au solicitat şi o întâlnire cu administraţia locală înaintea şedinţei de Consiliu. 

Primarul Paul Ion Marin: „Nu am investit în toată comuna cât am investit în satul Piatra”

Marţi seara, pe 11 februarie 2020, primarul Paul Ion Marin şi un consilier local s-au întâlnit cu sătenii din Piatra, Lunga Gârtiii şi Slobozia, care şi-au exprimat opiniile contra investiţiei, iar reprezentanţii Primăriei le-au promis că se va renunţa la proiectul trecut pe ordinea de zi a şedinţei de a doua zi.  

„Am făcut o şedinţă acolo. Am stabilit clar: eu sunt trimis la Primărie de către comunitate, eu fac numai şi numai interesele comunităţii. Dacă comunitatea nu vrea, nici eu nu vreau. Şi am stabilit: comunitatea nu vrea. Pentru acest proiect de hotărâre, astăzi (n.r. miercuri, 12 februarie), eu, personal, fac propunerea pentru respingere, dacă tot a fost discutat în Comisia de specialitate, Economică. Va fi un proiect de hotărâre respins de către Consiliul Local. Eu fac propunerea Consiliului Local şi supun la vot, pentru respingerea proiectului. Ce am spus, pentru mine e literă de lege. În urma discuţiilor purtate cu cetăţenii din satul Piatra, a rezultat faptul că dânşii nu sunt de acord, în consecinţă, propun respingerea proiectului de hotărâre. M-am întâlnit cu oamenii, am discutat cu ei. Eu nu fac interesul decât al celor care m-au ales primar. Aşa le-am spus şi aseară: dumneavoastră m-aţi trimis la Primărie şi nu vreţi proiectul, aşa să fie, nu vreau nici eu. Au fost aproape toţi cetăţenii, capii de familie. Au venit pentru un subiect, dar am discutat mai multe. Chiar ne-am propus să ne întâlnim cel puţin o dată la trei luni, în şedinţe publice. E un lucru foarte bun. Mă bucur că a plecat iniţiativa din partea dumnealor, avem de rezolvat nişte probleme cu apa, pe care le-am promis că le facem imediat cum se face bugetul. Am dat şi soluţia rezolvării lipsei apei. Nu am investit în toată comuna cât am investit în satul Piatra. Zona e destul de izolată de sat, dar acum nu mai vreau eu, să nu mai aud, la ce scandal am avut. Toţi au zis că este interesul meu, dar eu nu ştiu decât ce a prezentat solicitantul. Că ar fi o firmă cu sediul în Piteşti, cu asociaţi din Austria. Mi-am zis că au bani, investesc, aduc utilaje noi, ne-au dat şi nişte postări cu tot felul de utilaje, care vor să fie aduse. Păcat, eu zic că e păcat că nu s-a găsit soluţia creării unor locuri de muncă. Dacă Dumnezeu asta ne-a lăsat calcar, argilă, păduri, nu avem petrol, aur, dacă nu ştim să le valorificăm… Aseară (n.r. marţi, 11 februarie), ştiţi cine erau porniţi şi răutăcioşi? Sunt vreo câteva familii de bucureşteni, care au venit şi şi-au făcut case. Pe undeva au dreptate, au plecat din Capitală să aibă linişte şi vin ăştia să mă hodorogească.”, ne-a spus primarul Ion Marin, înaintea şedinţei de Consiliu de miercuri, 12 februarie.

La propunerea primarului, consilierii locali au votat împotriva organizării licitaţiei de concesionare a carierei de calcar, din Piatra

Proiectul de hotărâre a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 12 februarie, la iniţiativa edilului Ion Marin, care a făcut un raport în care a explicat necesitatea acestei hotărâri. Totul a pornit după ce o firmă din Piteşti, QFM Pro Development, şi-a exprimat intenţia de închiria sau concesiona suprafaţa de 70.000 metri pătraţi (7 hectare), în Punctul Piatra, pentru desfăşurarea unei activităţi economice de exploatare a calcarului. Viorel Tănăsescu, directorul general al societăţii amintite, a menţionat în cererea înregistrată la Primăria Stoeneşti pe 2 decembrie 2019, că vrea să deruleze investiţia, care va aduce un progres zonei (prin angajarea locuitorilor din Stoeneşti, prin contribuţiile pe care urmau să le achite la bugetul local, urmare a plăţii taxelor şi impozitelor locale), pe durata a douăzeci de ani, cu posibilitatea ulterioară de prelungire.

Intenţia Consiliului Local Stoeneşti a fost făcută publică chiar de un ales local, membru al Comisiei de Buget - Finanţe, care a dat avizul de principiu.

În afară de problemele de mediu pe care le-ar fi adus exploatarea calcarului, locuitorii din Stoeneşti au reclamat şi preţul destul de mic pe care firma de profil l-ar fi plătit administraţiei locale pentru terenul pus la dispoziţie pentru extragerea resursei naturale. Pentru că terenul este în extravilanul localităţii, s-a propus un preţ de pornire de 3.000 euro/an/hectar, pentru suprafaţa de 3 hectare ce va fi exploatată, iar pentru celelalte 4 hectare, care stau în aşteptarea exploatării, preţul de pornire era de 1.500 euro/an/hectar.

Astfel, după întâlnirea edilului cu cetăţenii nemulţumiţi de noua investiţie, s-a ajuns la momentul şedinţei de Consiliu Local. La ora 13.00, miercuri, 12 februarie, aleşii locali de la Stoeneşti s-au întâlnit în şedinţa ordinară, având de dezbătut patru puncte ale ordinei de zi, al doilea fiind controversata hotărâre de aprobare a închirierii sau concesionării suprafeţei de 7 hectare, din satul Piatra, pentru înfiinţarea unei cariere de calcar. Aşa cum a promis, edilul le-a cerut consilierilor să voteze împotrivă acest punct, lucru care s-a întâmplat, „picând” cu unanimitate de voturi. 

„La punctul respectiv, pentru că materialul a fost prezentat, că aşa a mers filiera documentelor, în Comisia de Buget, m-am ridicat şi am prezentat că locuitorii nu sunt de acord cu acest proiect, de a se face carieră, în consecinţă le cer respingerea lui. Preşedintele de şedinţă a supus amendamentul votului, care s-a votat în unanimitate, astfel proiectul a fost respins.”, a declarat primarul Paul Ion Marin după întâlnirea cu aleşii locali.

Din spusele localnicilor, o situaţie similară, de nemulţumire, a fost şi când s-a înfiinţat cariera de argilă a Holcim, în Stoeneşti. Dar, atunci, combinatul a cumpărat terenul de la localnici şi nu a avut nimeni ce să-i facă, că era proprietar.

La fel, şi cu o balastieră, situată pe „Bădeanca”, într-o zonă nelocuită, ca să îndeplinească condiţiile de mediu, a fost mare scandal. Nici acolo nu e terenul Primăriei, a fost al Obştei, dar nici acum firma nu poate să excaveze, pentru că localnicii fac tot felul se sesizări. Se pare că, nici acum, nu au luat avizul de la Ape, de trei ani, de când au investit banii şi nu pot să producă.

Isabela FILIP 

 

The most visited gambling websites in The UK