Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Încasatoarea de la Taxe şi Impozite, concediată de primarul Savu, a dat în judecată fostul angajator

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1315

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_ianuarie_2454_14.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_ianuarie_2454_15.jpg

=Fosta salariată cere instanţei să fie reintegrată pe postul deţinut înaintea unei reorganizări care a lăsat fără serviciu trei angajaţi

=Aceleaşi revendicări le are şi responsabilul de la Protecţia Mediului, a cărui funcţie a fost desfiinţată prin aceeaşi restructurare

Ceva se întâmplă la Primăria Ţiţeşti, judecând după numărul mare de procese declanşate de actuali şi foşti salariaţi împotriva şefului instituţiei. Cele mai recente acţiuni aflate în derulare la Tribunalul Argeş au fost intentate de angajaţi care şi-au pierdut locurile de muncă, pe fondul unei reorganizări a activităţii, soldate cu desfiinţarea a trei posturi: încasator la Taxe şi Impozite, responsabil de mediu şi referent cultural. Ocupanţii primelor două, Luminiţa Bălan şi Silviu Cristinel Burtoiu, se judecă cu primarul Gheorghe Savu şi Consiliul Local pentru anularea hotărârii adoptate în primăvara anului 2019, prin care posturile au fost eliminate din schema de personal. Aceştia mai cer să fie reintegraţi pe funcţiile deţinute până la controversata restructurare, să le fie plătite salariile recalculate de care au fost privaţi pe durata unui an, plus daune de câte 500.000 lei.    

Salariata de la Taxe şi Impozite a obţinut o suspendare a aplicării actelor date împotriva sa 

Pe 16 decembrie 2019, la Tribunalul Argeş, reclamanta aflată în litigiu cu autorităţile locale - primarul Gheorghe Savu, Consiliul Local Ţiţeşti şi Comuna Ţiţeşti - a obţinut o victorie parţială. Cu o lună înainte, pe 21 noiembrie 2019, Luminiţa Margareta Bălan s-a adresat instanţei, solicitând suspendarea executării unei hotărâri a Consiliului Local din 7 mai 2019, care privea reorganizarea activităţii Primăriei, reorganizare care o lăsa pe salariată fără loc de muncă. Reclamanta a mai cerut şi suspendarea executării unei dispoziţii din 14 mai 2019, referitoare la preavizul de 30 de zile acordat şi eliberarea din funcţie la momentul expirării termenului. Acţiunea înregistrată în luna noiembrie, la Secţia Civilă a Tribunalului Argeş, s-a soluţionat pe 16 decembrie 2019. Atunci, cererea fostei angajate a Primăriei Ţiţeşti a fost admisă în parte.

Astfel, Luminiţa Bălan a obţinut, pe cale judecătorească, o amânare a punerii în aplicare a Hotărârii Consiliului Local nr.22, din primăvara anului trecut. Dar nu în totalitate, ci numai a acelor prevederi privitoare la reorganizarea Biroului Contabilitate, Taxe şi Impozite şi la desfiinţarea funcţiei de inspector, clasa I, grad profesional superior, ocupată, până la reorganizarea impusă de primar, de Luminiţa Bălan. Magistratul instanţei argeşene a hotărât şi suspendarea dispoziţiei din 20 noiembrie 2019, privitoare la eliberarea din funcţie a femeii. În schimb, cererea referitoare la Notificarea de preaviz din 14 mai 2019, a cărei executare se dorea, de asemenea, a fi suspendată de către cea vizată, a fost respinsă ca rămasă fără interes. 

Efectele actelor Primăriei şi ale Consiliului Local, contestate de reclamantă, sunt suspendate numai până la soluţionarea definitivă a altor două dosare aflate pe rolul Tribunalului Argeş. Pârâţii, perdanţi în disputa cu angajata de la Taxe şi Impozite, au ripostat, pe 9 ianuarie 2020, cu o acţiune de recurs, care, deocamdată, nu beneficiază de un prim termen de judecată. 

Primul proces, câştigat de angajata Primăriei, s-a rejudecat  

Această victorie câştigată în faţa angajatorului său de încasatoarea concediată a fost întreţinută de un alt succes avut înainte, într-o acţiune similară, tot la Tribunalul Argeş, care a oprit executarea Notificării de preaviz, despre care am relatat mai înainte. Mai exact, angajata rămasă fără loc de muncă a mers la Tribunal şi, pe 18 iulie 2019, a chemat în judecată Primăria, de fapt Unitatea Administrativ Teritorială Ţiţeşti, prin primarul Gheorghe Savu. Revendicările sale au fost aceleaşi: suspendarea, chiar anularea hotărârii de Consiliu şi a înştiinţării că intră în ultimele 30 de zile de muncă la Primăria Ţiţeşti. Şi atunci instanţa i-a dat dreptate, dispunând suspendarea executării Notificării de preaviz şi a Hotărârii nr.22/2019, parţial, numai în ceea ce priveşte Biroul Contabilitate, Taxe şi Impozite. Suspendare care operează până la definitivarea dosarului principal în care reclamanta se judecă cu conducerea administraţiei publice locale a comunei.

Această hotărâre a Tribunalului Argeş, din 6 august 2019, a fost atacată la Curtea de Apel Piteşti de Primărie şi primar. Pe 18 noiembrie 2019, instanţa superioară a admis recursul, a casat sentinţa Tribunalului şi, la rejudecare, a respins cererea reclamantei pe motiv că a fost formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, U.A.T. Ţiţeşti. Hotărârea care reorganiza activitatea Primăriei, prin eliminarea unor posturi din schema de personal, era emisă de Consiliul Local, iar dispoziţia de preaviz, de primar, prin urmare, femeia a înaintat Tribunalului o nouă cerere, acţionându-i în instanţă, de data aceasta, şi pe fostul şef, Gheorghe Savu, şi pe aleşii locali care au votat reducerea de personal. 

Luminiţa Bălan caută să-şi recupereze locul de muncă

Acţiunea principală, până la finalizarea căreia este valabilă suspendarea aplicării actelor administrative prezentate mai înainte, continuă şi ea la Tribunalul Argeş, cu un nou termen fixat pentru data de 14 februarie 2020. Luminiţa Bălan a iniţiat acest proces pe 27 iunie 2019, la o lună şi jumătate distanţă de momentul Notificării de preaviz. „Litigiul privind funcţionarii publici”, declanşat de salariata disponibilizată, urmăreşte aceleaşi lucruri punctate la precedentele dosare: anularea H.C.L. nr.22/7 mai 2019, anularea în totalitate a dispoziţiei de acordare a preavizului de o lună şi de eliberare din funcţie la finalul acestui termen. Mai mult, Luminiţa Bălan a solicitat să fie repusă în situaţia anterioară şi să-i fie plătite despăgubiri egale cu salariul indexat cu majorările intervenite în această perioadă, plus daune în valoare de 500.000 lei.

Tot pe 14 februarie 2020 este prima înfăţişare la Tribunal într-o acţiune separată, iniţiată pe 5 decembrie 2019, prin care Luminiţa Bălan cere anularea dispoziţiei din 20 noiembrie 2019 privind eliberarea sa din funcţie şi repunerea în situaţia anterioară, plata unor despăgubiri, plus a unor daune morale în sumă de 50.000 lei.     

Inspectorul de la Protecţia Mediului, eliberat din funcţie de două ori în 2019 

Nu mai puţin de şapte procese a iniţiat alt angajat al Primăriei Ţiţeşti împotriva angajatorului, care a căutat să se descotorosească de el, fie taxându-l la salariu, fie decizând eliberarea din funcţie. Silviu Cristinel Burtoiu a reuşit să anuleze, pe calea instanţei, rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale în anii 2017 şi 2018. De asemenea, a reuşit anularea unei dispoziţii din 24 octombrie 2018, prin care i s-a aplicat o sancţiune disciplinară. I-a mai reuşit şi suspendarea executării unei dispoziţii din 9 aprilie 2019, de eliberare din funcţie, până când instanţa se va pronunţa asupra fondului problemei, prin care reclamantul cere anularea actului cu pricina, reintegrarea în postul deţinut şi daune morale de 500.000 lei. În prezent, Burtoiu se judecă cu şeful său şi pentru anularea unei dispoziţii de sancţionare disciplinară din 4 aprilie 2019. 

Aşadar, au existat încercări peste încercări de „a-l trimite la plimbare” pe angajatul care a bătut drumul la Tribunal de fiecare dată când s-a considerat nedreptăţit. Aşa a procedat şi când, prin reorganizarea încuviinţată de Consiliul Local, în primăvara anului trecut, Silviu Cristinel Burtoiu s-a trezit fără loc de muncă. Aidoma colegei de la Taxe şi Impozite, Burtoiu a căutat să oprească procedurile declanşate împotriva sa. N-a avut, însă, acelaşi succes.                

Printr-o hotărâre a Tribunalului, din 17 iulie 2019, acestuia i s-a respins încercarea de a amâna executarea controversatei H.C.L. nr.22/7 mai 2019 şi a dispoziţiei din 14 mai, prin care i s-a acordat preavizul de 30 de zile. Curtea de Apel, unde reclamantul a ripostat cu un recurs, a menţinut, printr-o decizie din 7 octombrie 2019, ce a stabilit Tribunalul.

În prezent, este în derulare, având următorul termen pe 27 ianuarie 2020, un litigiu iniţiat pe 19 iulie 2019, prin care Silviu Cristinel Burtoiu urmăreşte anularea actelor menţionate, hotărârea de Consiliu şi dispoziţiile de concediere, asta pe lângă repunerea în situaţia anterioară şi plata unor despăgubirile egale cu salariul indexat şi recalculat, plus 500.000 lei daune.

Numărul solicitărilor înaintate instanţei, împotriva autorităţilor, de către Silviu Cristinel Burtoiu a crescut la unsprezece.        

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK