Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Pesta porcină, confirmată la Davideşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 161

În urma confirmării unui focar de pestă porcină africană la un porc domestic într-o exploataţie nonprofesională din satul Voroveni, comuna Davideşti, pe 21 ianuarie, Instituţia Prefectului Argeş a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Având în vedere evoluţia pestei porcine africane, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş a dispus toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pentru a vă proteja porcii de această boală, DSVSA, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/ lături/ spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană? Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vărsături, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce se face în cazul în care se suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africană? Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, la numărul de telefon 0248.211.199, fax: 0248.212.532, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. “E.M.”

The most visited gambling websites in The UK