Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Deşi ar fi trebuit să participe peste 2.000 de persoane, prezenţă extrem de slabă la Bursa locurilor de muncă pentru persoane cu nevoi speciale

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 920

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2442_47.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2442_48.jpgZiua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este marcată în fiecare an la 3 decembrie, cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate. În acest scop, pe 2 decembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş a organizat o bursă a locurilor de muncă dedicată persoanele cu nevoi speciale, dar şi a celor care beneficiază de ajutorul social. Acţiunea s-a desfăşurat doar la Câmpulung şi Piteşti.

68 de locuri de muncă puse la bătaie, doar circa 20 de persoane dornice de angajare

Deşi la nivelul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau disponibile 68 de posturi destinate persoanelor defavorizate, în municipiul Câmpulung prezenţa la bursă a fost extrem de scăzută, dovedindu-se încă o dată faptul că oamenii nu vor să muncească, mulţumindu-se cu bruma de ajutor social. Printre puţinele persoane care au dorit să vadă oferta angajatorilor s-au numărat câţiva copii de la Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate Rucăr. „Ne-au confirmat participarea şapte agenţi economici care oferă 68 de locuri de muncă, în meserii calificate şi pentru munci necalificate. S-au prezentat circa 20 de persoane, nu numai cu nevoi speciale, au discutat cu patronii care au fost prezenţi şi sperăm să vină şi alte persoane care să spună „Da” angajării. Nu s-a mai întâmplat până acum să avem o prezenţă atât de slabă, cu toate că am făcut informări pe această temă. Se pare, însă, că unele persoane au luat vacanţă mai devreme decât trebuia. Având în vedere că ne adresăm persoanelor cu nevoi speciale, ar fi trebuit să avem o prezenţă de circa 2000-2500 de persoane, în special de etnie romă, dar şi cu dizabilităţi. Una peste alta, prezenţa este extrem de redusă.”, a precizat şeful ALOFM Câmpulung, Paul Petrescu. Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, dar mai ales pentru a face mai uşoara integrarea acestora pe piaţa muncii, pe lângă serviciile de consiliere, orientare şi reconversie profesionala, inclusiv evaluarea gratuită a abilităţilor şi competenţelor profesionale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă acordă subvenţii, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează în muncă persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, cu condiţia menţinerii în activitate cel puţin 18 luni de la data angajării. Subvenţia lunară este de 2.250 de lei pentru fiecare persoană cu dizabilităţi încadrată în muncă.

„În România se trăieşte bine dacă vrei să munceşti!”

Prezenţa slabă la bursa locurilor de muncă i-a lăsat un gust amar şi liderului rromilor musceleni, Marian Neagoe, care se aştepta la un număr ridicat de participanţi din rândul etniei pe care o reprezintă, mai ales că în comunităţile de ţigani suţ din Muscel înţeleg să vină să-şi găsească un loc de muncă. Cel puţin, din punctul meu de vedere, şi o să se supere foarte mulţi pe mine, să nu mai vină să spună că sunt săraci, că sunt necăjiţi, că nu au cu ce să dea copiii la şcoală, că în România se trăieşte rău! Nu este aşa, în România se trăieşte bine dacă vrei să munceşti! După această zi, în afară de un gust amar, credeţi-mă că o să-mi schimb şi eu total atitudinea vizavi de această grupă socială care, din păcate, mai mult se vaită decât încerce să schimbe ceva în viaţa lor, inclusiv în viaţa copiilor. Dacă tot timpul vom aştepta doar să ne dea statul, părerea mea este că se greşeşte. Păcat de munca pe care o face ALOFM Câmpulung, că aduce de fiecare dată o mulţime de locuri de muncă, o paletă variată de meserii calificate şi necalificate. Ca astăzi nu s-a întâmplat niciodată în Câmpulung, dezamăgire totală acesta este cuvântul!”, a conchis Marian Neagoe.

Neagoe nu mai vrea ajutor social pentru persoanele apte de muncă                                                    

Liderul  rromilor consideră că autorităţile ar trebui să verifice de unde sunt veniturile celor care nu se angajează, iar ajutorul social să fie acordat doar persoanelor bolnave şi neajutorate, care au într-adevăr nevoie de el, şi nu celor care pot presta o muncă. Din păcate, foarte mulţi musceleni nu doresc să se angajeze, considerând că salariile sunt prea mici şi preferând ajutorul social. „Mă întreb cu ce trăiesc oamenii ăştia dacă nu vin să se angajeze. Probabil mai muncesc la negru, mai muncesc în străinătate, mai au părinţi care le trimit bani. Un lucru total nesănătos pentru societatea românească, fiindcă, dacă punem în oglindă situaţia de acum 20 de ani, când nu erau locuri de muncă şi, într-adevăr, ajutorul social era o necesitate, cu situaţia de-acum, când cei de 25, 30, 40 de ani stau în ajutorul social, nu e deloc în regulă. Ajutorul social este pentru cei bolnavi, pentru cei neajutoraţi, pentru cei bătrâni şi bine ar fi ca acestora să le poţi să le măreşti indemnizaţia, să le faci 300-400 lei, ca omul acela să poată să cumpere nişte medicamente. Dacă cei tineri vin la muncă, obligatoriu ajutorul social va creşte. Bugetul naţional sporeşte dacă vrem să muncim, lucru care, din păcate, l-aţi constatat şi dumneavoastră, îl constatăm cu toţii, e un mare semn de întrebare. Partidele politice, administraţiile locale şi alţi factori de decizie ar trebui să se gândească de ce aşa şi nu altfel, fiindcă îi înţeleg şi pe domnii patroni că sunt dezamăgiţi, au oferte de muncă, au contracte în ţară şi străinătate şi nu au personal cu care să-şi ducă la bun-sfârşit planul de afaceri. Dânşii asigură toate condiţiile pentru copiii noştri, pentru bugetari, pentru elevi, pentru pensii... Eu cred, pe bună dreptate, că ar trebui să facem această educaţie a muncii din şcoală, din clasele primare. Atâta timp cât nu avem un cult şi o educaţie a muncii este foarte greu să-l iei cu forţa şi să-l duci să muncească. Recunoaştem că, într-adevăr, în Câmpulung sunt salariile mici, dar, decât să stai acasă, mai bine munceşti şi puţinul ăla îl drămuieşti şi asiguri copiilor tăi o viaţă decentă şi normală ca orice cetăţean.”, a mai subliniat Marian Neagoe.

Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK