Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Bunătăţi şi gospodari dornici de promovare, la Târgul de Produse Tradiţionale, organizat de GAL Muscel la Voineşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 884

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2437_12.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2437_41.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2437_15.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2437_14.jpgNegoţul febril, practicat la sfârşit de săptămână, la Voineşti, a căpătat, sâmbăta trecută, un plus de atractivitate datorită târgului de produse tradiţionale organizat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Muscel”, pe esplanada Ateneului „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”. Ineditul manifestării care a dublat comerţul obişnuit de week-end, graţie căruia se umple de lume şi maşini Voineştiul, i-a oprit pe târgoveţii grăbiţi să prospecteze piaţa în faţa standurilor producătorilor adevăraţi. Cei mai mulţi nu s-au limitat la a savura din priviri bunătăţile întinse şi pe orizontală, şi pe verticală, pe mese, ci şi-au făcut provizii, de poftă ori pe săturate, din ce i-a tentat cel mai tare. Brânzeturile şi afumăturile au fost cele mai căutate, însă cumpărătorii cu gusturi rafinate au cedat tentaţiei deserturilor copilăriei. Mai cu seamă că oferta de şerbeturi, dulceţuri şi siropuri te reţinea minute bune în faţa standurilor, ca să te decizi ce alegi din multitudinea de sortimente preparate după reţete originale, cu ingrediente oferite de natură. GAL „Muscel” a bifat, prin acest eveniment cu priză la publicul încântat de întoarcerea la gusturile şi aromele de odinioară, o acţiune reuşită a activităţii de stimulare a micilor producători şi de punere în valoare a muncii acestora. 

Vestiţii mititei din Târgul de la Voineşti, concuraţi, sâmbătă, de pastramă şi şorici   

Prin modul de derulare a manifestării de sâmbătă, 16 noiembrie 2019, s-au simţit strădaniile echipei de la GAL „Muscel”, compuse din directorul executiv Dragoş Iliescu, managerul de proiect Viorel Dumitraşcu şi expertul în accesare de fonduri Ionuţ Poştoacă, de a intermedia contactul clienţilor interesaţi de produse curate, sănătoase cu muscelenii păstrători ai obiceiurilor culinare şi meşteşugăreşti ale zonei noastre. Nici că se putea un amplasament mai potrivit al târgului de produse tradiţionale ca intrarea în complexul comercial din Voineşti, unde un furnicar de târgoveţi, în căutare de chilipiruri şi nu numai, semnează condica de prezenţă la fiecare sfârşit de săptămână. Dar sunt şi muşterii care vin special pentru vestiţii mititei preparaţi în târgul de la Voineşti, fără a fi în căutarea unui lucru anume. 

Sâmbăta trecută, micii au avut concurenţă serioasă din partea pastramei adusă de invitaţii celor de la GAL „Muscel”, aplaudată şi lăudată de cei care au gustat-o la faţa locului, pentru frăgezimea şi condimentarea într-o doză rezonabilă, acceptată de medicii care ne recomandă sare cât mai puţină.  

Petruţa Deca, din Mioarele-Măţău, a „deschis” târgul tradiţional, prin poziţionarea standului său la intrare, unde a luat numaidecât ochii vizitatorilor cu o varietate de mărfuri din gospodăria proprie: carne, brânzeturi, ţuică, dulceţuri, compoturi, conserve şi siropuri preparate de o musceleancă nu doar harnică, ci şi frumoasă şi zâmbitoare. După ea, Nicolae Manea, din Lereşti, a fost prezent la târg cu miere pe alese şi produse combinate cu miere, care parcă nu-ţi dădeau voie să te îndrepţi către următoarea masă, pe care se înghesuiau cârnaţii, şunculiţa şi carnea numai bună de îmbăiat în untdelemnul încins, aduse de Ionela Poştoacă, din Mioarele-Măţău. A coborât Măţăul, pentru a se mândri la târg cu cireşata, siropul de mure, caşul dulce şi cel afumat, ţuica şi un stoc zdravăn de cătină cu rol de antigripal natural, pe lângă alte bunătăţi preparate din oferta de fructe a pădurii, Vasilica Vişoiu. Primarii Liviu Ţâroiu şi Paul Marin au fost invitaţi de doamna Vasilica să-i deguste cireşata, în timp ce colegii Pană şi Neacşu au cedat ispitei de a-şi face pofta de şorici, cumpărat de la Ionela Poştoacă.   

Produsele lui Ion Ducu, din Bughea de Jos, s-au adresat, în special, mamelor de bebeluşi. Botoşeii din lână, în nuanţe vii, pastelate, reprezentau rodul muncii partenerei de viaţă, care împleteşte de zor pentru cei mici şi pentru cei mari accesorii călduroase, din fibre naturale. Aceeaşi pasiune pentru lucrul de mână o are şi Marcela Anca, din Stoeneşti, care le-a arătat celor perindaţi pe la standul său nu numai ce fasole frumoasă şi cartofi a recoltat în acest an, ci şi obiecte vestimentare îi ies din andrea când vremea o împiedică să trebăluiască în grădină. Şi pe masa acesteia şi-au găsit loc, ca la toţi muscelenii care mai au animale în bătătură, câteva duriţe de caş afumat.

Casa “Tanti Maria”, din Stoeneşti, a făcut senzaţie, la propriu, cu „muntele” de borcane pline cu ce nu vă imaginaţi: o puzderie de aperitive şi salate, murături, dulceţuri şi şerbeturi, de care nu-ţi venea să te dezlipeşti. Şi ce doamnă grozavă, pe post de gazdă, gătită cu un minunat costum popular, care ne-a transmis invitaţia de a o vizita la Lunca Gârtii, unde produce delicatesele cu care, vorba românului, a spart gura târgului. L-a avut şi pe primarul Paul Ion Marin pe post de agent publicitar, care i-a făcut o reclamă impecabilă şi deloc exagerată. Bunătăţile naturale pregătite de gospodinele de la Stoeneşti au fost mai presus de laudele primarului la adresa expozantelor care muncesc, nu se joacă. 

Nicolae Muşetescu, din Lereşti, de-abia se zărea de cumpărătorii brânzeturilor şi preparatelor din carne avute la vânzare, într-o varietate menită să mulţumească şi pe cei mai năzuroşi consumatori: de la renumita brânză de coşuleţ, telemea şi caş afumat, până la pastramă şi cârnaţi subţiri sau groşi. Bogăţie de proteine şi la Ionel Muşetescu, tot din Lereşti, pregătit să-şi satisfacă clienţii nu numai cu o pulpă de oaie, ci cu oaia întreagă, pe lângă brânzeturi şi cârnaţi afumaţi, produse tradiţionale ciobăneşti de la stâna lui Nuşu Breacă. A treia masă cu caş proaspăt, lapte şi pastramă, care avea căutători nerăbdători de un meniu de sărbătoare la masa de prânz, era cea a lui Miron Iarca, din Lereşti. 

După atâtea cărnuri, urdă, brânză de burduf şi caşuri de toate naţiile, Cristinel Edu, din Schitu Goleşti, amenajase în celălalt colţ al târgului o mini-piaţă de legume şi verdeţuri cultivate în serele proprii. Adăugăm enumerării produsele meşteşugăreşti ale Adrianei Onea, din Cetăţeni, ţesăturile şi maramele Doiniţei Neguş, din Lereşti, şi decoraţiunile populare ale Izabelei Ion, din Lereşti, care au completat târgul tradiţional de la Voineşti, un succes al Grupului de Acţiune Locală „Muscel”. 

O parte a localităţilor din care au provenit expozanţii i-au avut la eveniment pe conducătorii administraţiilor locale: primarul şi viceprimarul de la Stoeneşti, Paul Ion Marin şi Ion Luca, primarul şi viceprimarul de la Bughea de Jos, Dorel Tănăsescu şi Bogdan Oancea şi, bineînţeles, gazda Marian Toader, primarul de la Lereşti.

„Asociaţia GAL „Muscel”, formată din 14 comune, se ocupă cu promovarea micilor producători din mediul rural. În implementarea Strategiei noastre de Dezvoltare Locală, sarcina noastră este să organizăm minim trei evenimente de promovare locală. Acesta este primul dintr-o serie de trei, urmând ca la anul să facem încă două evenimente mai mari ca acesta. La târgul de astăzi am invitat 50 de producători locali din cele 14 comune şi am primit confirmarea de la 20. Evenimentele de la anul vor avea aceeaşi tematică, târguri de promovare a produselor locale, tradiţionale, meşteşuguri, lucru manual şi activităţi similare prestate de micii producători şi meşteşugari de pe teritoriul GAL Muscel.”, ne-a declarat Dragoş Iliescu, directorul executiv al GAL „Muscel”. 

Teritoriul GAL „Muscel” cuprinde comunele Albeştii de Muscel, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Cetăţeni, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Lereşti, Mioarele, Poienarii de Muscel, Rucăr, Schitu Goleşti, Stoeneşti, Valea Mare Pravăţ şi Văleni-Dâmboviţa. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK