Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Mistreţii au făcut din nou ravagii la Lereşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1145

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2435_4.jpgDupă ce seceta din această vară, prelungită până în toamnă, a distrus culturi întregi, oamenii au acum de înfruntat o altă problemă: animalele sălbatice. De mai bine de două luni, sătenii din mai multe localităţi muscelene sunt disperaţi. Turme de porci au dat iama în fâneţe şi păşuni, transformându-le în adevărate ogoare. Rămaşi fără mâncare din cauza secetei, animalele au părăsit pădurile şi au migrat către zonele locuite în căutare de hrană, fiind posibil ca aria distrugerilor provocate de ele să se extindă în perioada următoare. Dincolo de faptul că animalele lasă în urma lor dezastru, oamenii se tem acum şi pentru siguranţa lor, ajungând ca, după lăsarea serii, să le fie frică să mai întârzie la muncile câmpului. Mistreţii nu se mai tem de zgomote, de lumini sau de foc, sătenii declarându-se învinşi în faţa râtanilor, cu atât mai mult cu cât autorităţile se declară şi ele neputincioase.

Una dintre localităţile în care mistreţii au făcut prăpăd este comuna Lereşti. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în zonele Răceni, Valea lui Pătru şi Valea lui Trandafir. Mistreţii au arat pur şi simplu fâneţele, în căutare de bulbi şi rădăcini,  după care au trecut şi prin grădinile sătenilor distrugând mai multe culturi de toamnă, şi aşa afectate de seceta prelungită. „Au venit cârduri, cârduri... Câte 15-20 pe noapte. La început mi-au stricat fâneţele, apoi au trecut la grădini. Au venit până aproape de case. Porumb şi cartofi au căutat cel mai mult, dar s-au mulţumit şi cu ce au găsit. Cred că sunt foarte flămânzi, n-au mai avut ce mânca în pădure de la secetă, cei care se ocupă de fondurile de vânătoare nu le-au dat mâncare aşa că au venit peste noi!”,  ne-a declarat un localnic din Lereşti, care locuieşte în zona Răceni. „Pe mine mă lasă săracă, pentru că pe aceste pământuri este toată munca mea. Nimeni nu a venit să vadă câtă pagubă mi-au făcut aceste animale. Eu nu mai am păşune pentru vite. Toată recolta pentru anul viitor este compromisă. În păduri nu mai au ce mânca şi, din acest motiv, au ieşit să caute mâncare la noi în grădini.”, ni s-a plâns o femeie din Voineşti. Actele normative în vigoare, care reglementează activitatea de administrare şi exploatare a fondurilor de vânătoare, prevăd că cei care răspund de aceste fonduri au obligaţia de a organiza pânde şi a vâna porcii mistreţi care atacă culturile cetăţenilor.

Legea mai prevede şi că proprietarii de culturi trebuie să fie despăgubiţi de către gestionarii fondurilor de vânătoare din localitatea pe raza căreia animalele sălbatice distrug culturile, dar asta este cu totul altă poveste, pentru că procedurile sunt greoaie şi rar s-a întâmplat ca oamenii să primească vreun leu. Sezonul de vară la vânătoarea de mistreţi începe în fiecare an la 1 august,

însă, acesta poate fi început mai devreme, dacă se constată că este necesar ca râtanii să fie pândiţi şi împuşcaţi şi în extra-sezon, dar numai în baza unei autorizaţii. Reprezentanţii AJVPS, dincolo de partidele de vânătoare pe care le organizează, dar care nu-i scapă pe localnici de probleme, spun că singura soluţie a acestora pentru îndepărtarea mistreţilor este o pază mai bună a grădinilor. Ama Ivan

 

The most visited gambling websites in The UK