Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Patru ani de la tragedia de la Colectiv, în care au murit doi musceleni, niciun vinovat!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1238

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2432_21.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2432_22.jpgPe 30 octombrie 2019 s-au scurs patru ani de lacrimi, durere şi revoltă de la cea mai neagră tragedie care a lovit România, după Revoluţie: incendiul de la Colectiv, în urma căruia 64 de tineri, printre care şi doi musceleni, au sfârşit groaznic din cauza unor persoane incompetente şi a neglijenţei sistemului. După tragedie, se spunea că multe lucruri se vor schimba în bine, pentru a se evita pe viitor astfel de nenorociri, însă realitatea de astăzi este departe de ceea ce se spera atunci. Rudele şi supravieţuitorii acestui dezastru au cerut răspunsuri şi o ţară întreagă a aşteptat o schimbare, dar şi găsirea vinovaţilor. Din păcate, asistăm la anchete fără sfârşit şi puţine au fost măsurile luate după cumplitul incendiu care a distrus atâtea vieţi şi a lăsat răni adânci.

Doi tineri din Muscel au pierit în incendiul devastator

În seara de 30 octombrie 2015, peste 300 de persoane au ajuns în Clubul Colectiv, pentru a asista la un concert al trupei Goodbye to Gravity cu ocazia lansării noului album. Nimeni nu se gândea că un eveniment muzical se va transforma în cea mai mare tragedie care a marcat România după Revoluţie. Mărturiile participanţilor la eveniment oferă toate acelaşi tipar: flăcări care s-au răspândit rapid, o panică generală care a cuprins mulţimea şi o busculadă masivă creată la ieşirea din local. Imaginile surprinse atunci şi strigătele de ajutor sunt răvăşitoare. Haosul s-a instalat în faţa clubului şi pentru că salvatorii nu ştiau ce să facă, civilii, mulţi dintre ei, supravieţuitori din Colectiv, i-au ajutat pe cei arşi. Un prim bilanţ anunţat în acea noapte cumplită vorbea despre 27 de oameni care şi-au pierdut viaţa şi 184 de răniţi internaţi în spitale din Capitală. Numărul tinerilor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 64 până în luna martie, anul următor. Tragedia din 30 octombrie 2015, petrecută în centrul Capitalei, care a îndoliat şi cutremurat o întreagă naţiune, a lovit nemilos şi două  familii din Muscel. Diana Elena Enache, o tânără de 24 de ani, din satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel, şi Valentin Fieraru, de 25 de ani, din satul Şelari, comuna Valea Mare Pravăţ, se numără printre cele 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului devastator, provocat de nişte banale artificii, care a izbucnit în Clubul Colectiv, în timpul unui concert cu intrare liberă, dar, din nefericire, cu ieşire imposibilă. Diana Elena Enache n-a supravieţuit infernului din Colectiv, pierzând lupta cu viaţa după ce s-a fi intoxicat cu fum, ea fiind la toaletă în momentul declanşării incendiului. A trecut în nefiinţă alături de o bună prietenă, Carmen Irina Opriţa, care a însoţit-o în clubul groazei. Diana împlinise 24 de ani pe 10 septembrie 2015. Era o tânără frumoasă, inteligentă, ambiţioasă şi plină de viaţă. Terminase facultatea, era masterandă şi lucra la o firmă de succes din Bucureşti. Amintirea nopţii de 30 octombrie 2015 va rămâne o rană care nu se va închide, probabil, niciodată pentru familia îndoliată. Absolvent al Colegiului Tehnic şi provenind dintr-o familie modestă, Valentin Fieraru plecase, la fel ca alţi tineri de vârsta lui, în Capitală, pentru a-şi clădi un viitor mai bun. Soarta i-a fost potrivnică, făcând ca o moarte cumplită să-l răpească mult prea devreme din mijlocul celor dragi. Potrivit celor care l-au cunoscut, Valentin Fieraru era un băiat liniştit, muncitor şi ambiţios, singurul sprijin al părinţilor săi. După terminarea liceului, a lucrat o vreme la Herghelia 7 Cai, din Nămăeşti, iar apoi se stabilise în Bucureşti. A sfârşit brusc, la numai 25 de ani, în flăcările de la Colectiv, acolo unde lucra ca barman.

Răniţii de la Colectiv solicită tratament decontat pe viaţă

Cei care se fac vinovaţi de tragedie nu au fost traşi la răspundere. A fost o anchetă penală, care a ajuns în instanţă după un drum anevoios, iar procesul în care sunt inculpaţi fostul primar de la Sectorul 4, patronii Clubului Colectiv şi pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din club şi firma care a montat artificiile este tot la început. În acelaşi timp, 50 de părinţi ai victimelor care şi-au găsit sfârşitul la Colectiv au depus la Parchetul General o plângere penală împotriva şefilor de la Ministerul de Interne şi de la cel al Sănătăţii. Trei ani, ancheta a bătut pasul pe loc. Abia în urmă cu o săptămână, au început audierile şi a dat explicaţii Raed Arafat. Nicoale Bănicioiu a refuzat să se prezinte. Săptămâna trecută, imagini care confirmă, încă o dată, haosul de la intervenţia pompierilor la club, au fost făcute publice, după ce pompierii le-au ţinut patru ani la sertar. Pe 29 octombrie, Parchetul Militar a anunţat că au început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariţia imaginilor care surprind primele momente ale intervenţiei. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar ar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată. De asemenea, procurorii militari fac cercetări şi pentru sustragere sau distrugere de probe, cu privire la faptul că filmarea cu primele momente ale intervenţiei a apărut abia după aproape patru ani. Victimele Colectiv au cerut decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie după incendiu. Răniţii spun că trupurile lor nu s-au refăcut după rănile suferite şi necesită îngrijiri întreaga viaţă, solicitând autorităţilor statului asigurarea de „sprijin pe viaţă, prin plata tuturor tratamentelor, intervenţiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare”. Pe 25 octombrie 2019, judecătorii au permis jurnaliştilor, pentru prima dată, să vadă ce este dincolo de uşile închise, după 4 ani de la incendiu. Încă se vedeau urme de mâini la ieşire, încercuite de criminalişti. Pe jos zăceau tot ce nu a ajutat anchetei, iar în aer plutea cenuşa. Pe scenă erau haine aruncate, cu urme de fum. Pe masă erau pahare, un flyer cu „Goodbye to gravity” şi un bilet la loto pe jumătate ars. După 4 ani, cei dispăruţi au fost pomeniţi de rude, prieteni şi trecători, la altarul ridicat la Colectiv în memoria lor. Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK