Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”, la ceas aniversar: 150 de ani de existenţă

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 817

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2431_16.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2431_17.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2431_18.jpgElevii şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale „C.D. Aricescu”, din Câmpulung, au aniversat sâmbătă, 26 octombrie, 150 de ani de existenţă ai unităţii de învăţământ. Evenimentul s-a constituit într-un prilej de scoatere în evidenţă a valorilor unei şcoli prestigioase, cu rădăcini adânci în trecut şi o tradiţie educaţională solidă, chiar dacă, de-a lungul timpului, a fost dominată de multiple metamorfoze instituţionale. Sute de cadre didactice au muncit pentru ca elevii acestei unităţi să-şi însuşească cunoştinţe şi deprinderi ce le-au fost de mare folos în viaţă. Foştii elevi şi-au continuat studiile în învăţământul liceal, profesional şi apoi în învăţământul superior, îmbrăţişând profesii diverse.

Şcoala, construită pe locul unde s-a aflat casa lui C.D. Aricescu

Directorul Ciprian Neculăescu a prezentat un scurt istoric al şcolii, punctând, printre altele, că nu întâmplător această unitate de învăţământ poartă numele fostului istoric şi publicist român Constantin D. Aricescu, participant la Revoluţia din 1848, din Ţara Românească. „Situată în zona de Sud a municipiului Câmpulung, unitatea de învăţământ moşteneşte tradiţiile şcolii care funcţiona încă din secolul al XVI-lea, odată cu ridicarea Bisericii Domneşti de către Doamna Chiajna şi fiul ei, Petru cel Tânăr. La acea vreme, şcoala funcţiona chiar în incinta bisericii, iar cadrele didactice erau chiar preoţii. Din secolul al XIX-lea, şcoala a funcţionat în mai multe localuri din partea sudică a oraşului şi a avut mai multe denumiri: Şcoala Primară nr. 2, Şcoala Generală nr. 2, Şcoala Generală de 10 ani nr. 2, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2, iar astăzi, Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”. Şcoala Primară nr.2 a luat fiinţă în 1869, numai cu o singură clasă şi un învăţător venit din zona Sibiului. În 1870, vine un al doilea cadru didactic, absolvent de Conservator. Primul director al şcolii, despre care se aminteşte în documente, a fost Dimitrie Scurei, la 1874. În 1904, era singura şcoală din zonă, care avea bune condiţii de funcţionare. În 1956, Şcoala de Băieţi nr. 2, fuzionează cu Şcoala de Fete nr.1 şi ia fiinţă Şcoala Generală nr. 2. Din 1960, şcoala funcţionează în strada Republicii nr. 3, cu opt săli de clasă, cu laboratoare, cancelarie, bibliotecă. În perioada 1961-1970, şcoala a făcut parte din programul experimental al Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, în care, la clasele I-IV, specialităţile erau predate de către profesori. Din 1970, s-a revenit la sistemul tradiţional cu predare făcută de către învăţători. Din 1977, şcoala are încălzire centrală, iar din 1980 se adaugă un corp nou de clădire. Revenind la fuzionarea Şcolii de Băieţi nr. 2 cu Şcoala de Fete nr. 1, apare instituţia care există astăzi şi ocupă acest loc de lângă spital, unde s-a aflat casa lui C.D. Aricescu. Poate acesta a fost un motiv suficient ca şcoala să poarte numele acestuia. De fapt, aceasta este şi părerea fiicei fostului director al Muzeului de Istorie „Flaminiu Mârţu”, doamna profesor Cristina Necula, unul dintre absolvenţii de marcă ai Şcolii nr. 2.”, a precizat directorul Ciprian Neculăescu.

Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, printre cei prezenţi

La ceas aniversar, au fost alături de noul director al Şcolii Gimnaziale „C.D. Aricescu”, Ciprian Neculăescu, senatorul Gheorghe Marin, primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Şerban Mărgărin Blidaru, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, Florentin Brăcea, procurorul Teodor Duţu, profesorul, publicistul şi istoricul literar Adrian Săvoiu, profesorul Ion Cicu, redactor Gazeta Matematică, profesorii Cristina Necula şi Ionuţ Necula, profesor universitar Izabela Dobrescu, profesor Gheorghe Tudosescu, profesor dr. Petre Parghel, profesor dr. Maria Magdalena Dorcioman, directorul şi directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, profesor Mirela Cârstina, directorul Şcolii Boteni, profesorii Simona Voiculescu şi George Ghinescu, directorul şi directorul adjunct ai Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”, profesorii Maria şi Dan Dănescu, Stelian Anastasie, directorul Liceului Tehnologic Auto, medicul Ion Vlaicu, inginer Gheorghe Pristavu, inginer Dănuţ Cargol, fostul director de la ARO, Iustin Preoteasa, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, Sergiu Cicu, consilierul pe problemele romilor Marian Neagoe, managerul Spitalului Municipal Câmpulung, Nicolaie Alexe, consilier local Marin Stanciu, Marinică Fologea, profesori şi absolvenţi ai acestei şcoli. Programul manifestărilor a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de dezvelirea unei plăci aniversare şi un scurt program artistic ai cărui protagonişti au fost elevi ai şcolii. 

Primarul Liviu Ţâroiu a acordat o diplomă de excelenţă                                                      

Primarul Liviu Ţâroiu s-a arătat încântat de existenţa, la Câmpulung, a unor instituţii de învăţământ cu tradiţie şi a acordat Şcolii Gimnaziale „C.D. Aricescu” o diplomă de excelenţă la împlinirea celor 150 de ani de activitate neîntreruptă. „Mă bucur că sunt astăzi lângă dumneavoastră, la invitaţia directorului şcolii, pentru a participa la această aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea acestei frumoase şi inimoase şcoli. Vreau să spun că ne mândrim că avem asemenea şcoli în municipiul nostru, cu o asemenea tradiţie. Sunt alături de dumneavoastră la această aniversare şi mă bucur că rezultatele şcolare sunt cu totul şi cu totul deosebite. E o mândrie pentru noi, cei care conducem această urbe, să avem asemenea rezultate în învăţământ. 350 de ani la Şcoala „Oprea Iorgulescu”, 150 de ani la Şcoala „C.D. Aricescu”, 150 de ani la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, 125 de ani la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, asta spune foarte mult pentru acest mic orăşel, un orăşel cu o istorie şi o tradiţie cu totul şi cu totul deosebită. Încă o dată vă spun că ne mândrim cu ceea ce avem şi sper ca, în continuare, colectivul didactic şi elevii vor fi la înălţime, cum au fost şi până acum. Să-i felicităm şi să le urăm succes pe mai departe.”, a declarat primarul Liviu Ţâroiu.

Senatorul Gheorghe Marin vrea cât mai mulţi copii la şcoală

Senatorul Gheorghe Marin a recunoscut, la rândul său, că în municipiul Câmpulung a existat şi există un învăţământ performant, care a dat ţării şi lumii întregi foarte mulţi oameni de valoare. „Încep prin a-i mulţumi domnului director pentru invitaţia făcută, care mă onorează. E un moment foarte frumos, 150 de ani de la prima atestare a acestei şcoli. Aşa am fost onorat să fiu prezent şi la 350 de ani de la înfiinţarea Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”, şi la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”. Aşa cum a spus domnul primar, avem rădăcimi adânci în ceea ce priveşte învăţământul şi poate că, nu întâmplător, foarte mulţi absolvenţi ai învăţământului câmpulungean au devenit personalităţi deosebite, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, iar existenţa acestora arată că în Câmpulung a existat un învăţământ performant şi că acest învăţământ performant ar trebui să continue. Să ne bucurăm că sărbătorim aceşti ani importanţi de existenţă şi, în acelaşi timp, să ne gândim ce facem în continuare pentru ca această tradiţie veche şi valoroasă să poată fi dusă mai departe. Mă gândesc că ar trebui cu toţii să facem ceva şi, probabil, va fi necesar ca, dincolo de îmbunătăţirea condiţiilor materiale, să vedem cum facem ca să avem cât mai mulţi copii care să înveţe în şcolile noastre. Fiind o zi aniversară, nu doresc să lungesc mai mult discursul meu. Vreau să urez Şcolii nr.2 cu ocazia acestui eveniment „La mulţi ani!”, la fel tuturor absolvenţilor acestei şcoli care sunt prezenţi, iar cu această ocazie îi felicit că au absolvit această şcoală valoroasă.”, a punctat senatorul Gheorghe Marin. Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK