Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

De o săptămână, cei 800 de câini din Grui, mutaţi în noul adăpost

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1305

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2424_Clipboard13.jpgLa o săptămână distanţă de anunţul primarului Liviu Ţâroiu, conform căruia a început mutarea câinilor din adăpostul din Grui în cel construit în dreapta drumului de urcare spre Godeni, acţiunea de transport nu fusese încă încheiată. Conform informaţiei prezentate de şeful Executivului la conferinţa de presă, aproximativ 800 de patrupede erau programate să parcurgă călătoria din Grui, în afara oraşului, în noua casă realizată pe banii unor iubitoare de animale din Germania, partenere ale Asociaţiei „Anima”. Cu toate dificultăţile unui proiect prezentat lui Liviu Ţâroiu în perioada sa de primar interimar, dificultăţi legate de finanţarea asigurată cu întreruperi, în funcţie de sponsorizările obţinute în decursul celor patru ani, deznodământul constă într-o treabă bună. Construcţia adăpostului a fost executată de firma And Secom Intexim, iar finalitatea proiectului nu suportă comparaţie cu aşezământul din Grui. Ce a ieşit, cu greutate, este adevărat, din cauza lipsei banilor, în zona de la intrarea în Câmpulung, e „operă de artă”, şi ca întindere, dar, mai ales, ca realizare. În boxele de diferite dimensiuni, maidanezii nu sunt înghesuiţi de-a valma, ci grupaţi în funcţie de mărime, vârstă, agresivitate, etc. 

Miercuri, la exact o săptămână de la debutul acţiunii de transport, lucrătorii pe care i-am găsit descărcând cuştile aduse din Grui încă nu încheiaseră mutarea. Echipa din Germania, sub a cărei monitorizare se desfăşoară acţiunea, era implicată în procedurile de tratament aplicate animalelor, care necesitau deparazitare, sterilizare şi restul îngrijirilor, înainte de a fi cazaţi într-un spaţiu nou, în care au libertate de mişcare, graţie lărgimii sale. Şi, foarte important, securizat, spre deosebire de cel din Grui, în afara căruia găseai, pe drum şi peste drum, la staţia de transfer a gunoiului, haite de câini alergând în voie. 

Autorităţile municipale sunt parte a acestui parteneriat dintre „Anima” şi colaboratoarele lor din Germania, contribuind cu terenul de 1,5 hectare, amplasat pe izlazul de pe drumul spre Godeni. În planurile iniţiale, adăpostul urma să fie proiectat pentru un număr de 1.500-2.000 de câini, dar, conform afirmaţiilor lui Liviu Ţâroiu lansate în momentul acceptării relaţiei cu finanţatoarele din Germania, nu va funcţiona niciodată cu atâta populaţie canină în interiorul său, deoarece sterilizarea şi diminuarea numărului maidanezilor erau dezideratul parteneriatului public-privat. 

Parţial, s-a şi reuşit, de vreme ce, prin campanii de castrare organizate frecvent şi prin exportul câinilor, fie în afară, fie la Smeura, s-au împuţinat “locatarii” adăpostului. Nu şi de pe străzi, deşi a existat, într-adevăr, o perioadă în aceşti ultimi patru ani, în care scăzuse simţitor numărul patrupedelor comunitare. Dar dacă se aduc permanent de la ţară, lucrătorii ADP-ului şi ai „Anima” nu fac faţă exemplarelor nou apărute în cartiere şi centru. „Ne confruntăm cu câini aduşi în Câmpulung şi, aici, Poliţia Locală nu prea are scuze, că n-am depistat pe niciunul. Dacă urmăriţi, comunele dimprejur n-au contracte cu un ONG care să strângă câinii şi să aplice legea. Vin şi din Lereşti, şi de la Bughea, şi de la Rucăr, am auzit că din mai multe zone.”, declara, săptămâna trecută, primarul Ţâroiu. 

În 2015, pe când se afla în perioada de interimat la Primărie, Liviu Ţâroiu a primit de la protectoarele animalelor fără stăpân propunerea ca municipalitatea să asigure o parte dintre lucrările presupuse de amenajarea adăpostului şi, în special, ce ţinea de infrastructură: calea de acces spre adăpost, racordul de energie electrică şi o soluţie privind apa. Cerinţe cărora municipalitatea le-a dat curs, fiind în beneficiul Câmpulungului să facă ceva cu câinii cazaţi într-un spaţiu particular, deţinut de proprietarul Grulen. La acel moment, iniţiatoarele proiectului reuşiseră să strângă în jur de 100.000 de euro. „După calculele lor şi ale noastre, valoarea adăpostului se va duce undeva între 300.000 şi 400.000 de euro. Dar, până la sfârşitul anului, ei susţin că vor face rost de aceste fonduri şi vor finaliza adăpostul. Noi avem alocaţi circa 200.000 lei pentru partea noastră şi eu cred că ne vom încadra în suma respectivă, ca să facem infrastructura. Mai ales că drumul de acces este cât de cât creionat şi îl vom face cu forţe proprii, nu vom aduce pe altcineva. Va fi un drum de acces pietruit, nu va fi asfaltat, căci nu este nevoie.”, spunea primarul Liviu Ţâroiu, înainte de a începe construcţia adăpostului, finalizat, nu la sfârşitul anului 2015, cum sunau planurile de atunci, ci la sfârşit de 2019. M.B.

The most visited gambling websites in The UK