Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Oficialii au un plan de măsuri, dar pentru conservarea urşilor, nu pentru rărirea lor Ministrul Mediului ne învaţă cum să ne apărăm de urşi: goane oarbe şi folosirea semnalelor acustice şi luminoase

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 594

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_August_2408_Clipboard18.jpgInspirându-se din realităţile judeţului şi, în special, ale zonei de Nord, unde atacurile sălbăticiunilor sunt la ordinea zilei, parlamentarul liberal Dănuţ Bica i-a înaintat ministrului Mediului o nouă întrebare, în format scris, pe tema crizei urşilor. De care Argeşul numai în criză nu este, de vreme ce numărul lor este de cel puţin patru ori mai mare decât ar fi normal, după cum recunosc înseşi autorităţile. Răspunsul ministerului… dacă subiectul n-ar fi de plâns, are toate ingredientele ca să stârnească hohote de râs, după cum pun problema cei care redactează comunicările în numele vicepremierului Graţiela Leocadia Gavrilescu. De la care aflăm metodele de a ne proteja, local şi judeţean, de urşi, cu goane, gălăgie şi lumini ori cu sisteme mai sofisticate, precum gardurile electrificate, despre care câţiva cetăţeni păgubiţi repetat, la Valea Urdii, ne spuneau că au avut efectul unei cepe degerate în calea matahalei flămânde. Mai aflăm că ministerul are un plan, dar de conservare a urşilor, nu şi de conservare a omului şi lighioanelor acestuia şi că baza ne este, într-un final, în Jandarmeria Română, care are tot ce-i trebuie ca „să îndepărteze ori să imobilizeze animalul”.                   

Lista localităţilor păgubite, deţinută de deputatul liberal, omite teritorii însemnate ale Muscelului  

De curând, Dănuţ Bica îi scria astfel Graţielei Leocadia Gavrilescu: „În ultimii ani, locuitorii din zonele de munte şi deal ale judeţului Argeş au ajuns într-o situaţie limită din cauza urşilor, care s-au înmulţit peste măsură şi au început să atace gospodăriile. Se înregistrează din ce în ce mai multe astfel de cazuri, afectate până în prezent fiind comunele Arefu, Sălătrucu, Nucşoara, Corbi, Domneşti, Brăduleţ, Corbeni, Muşăteşti, Mălureni, Albeştii de Muscel, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Dâmbovicioara, Rucăr, Aninoasa, Coşeşti, dar şi municipiul Curtea de Argeş şi oraşul Mioveni.”

Deputatul PNL a uitat taman de municipiul Câmpulung, unde ursul a dat atacul, în mai multe rânduri, pe Valea Bărbuşii şi pe strada Poligonului, din Grui, la câţiva paşi distanţă de cartierul de blocuri, dar şi de localităţi rurale, conduse de colegii de partid, Schitu Goleşti şi Poienarii de Muscel. Dar, pesemne, Bica nu are o legătură strânsă cu Tudorel Vasile Miriţă şi Ion Banzea, căci altfel ar fi aflat despre sătenii prejudiciaţi din aceste comune muscelene. Adăugăm listei şi Vlădeşti şi Berevoeşti, unde mai mulţi proprietari de gospodării au rămas fără porc de Crăciun, din cauza ospeţelor lui Moş Martin. Toate produse în acest an. Aşadar… cam subţirică statistica parlamentarului neinformat corespunzător în privinţa zonelor cu aşezări omeneşti prin care patrulează frecvent urşii. Chiar dacă cetăţenii nu raportează pagubele, din cauza despăgubirilor infime, reclamaţiile acestora lansate presei au fost dezvoltate în articole aduse la cunoştinţa opiniei publice. 

„Deosebit de îngrijorător - continuă adresa parlamentarului - este faptul că, pe lângă pagubele aduse avutului localnicilor (zeci de animale şi păsări omorâte, stupine, grădini şi garduri distruse), urşii au început să atace şi oamenii, doi bărbaţi fiind răniţi grav în ultimele două luni în pădurile din apropierea localităţilor Albeştii de Muscel şi Curtea de Argeş, ca urmare a unor astfel de evenimente. 

În plus, această situaţie afectează în mod negativ şi turismul argeşean. Se ştie că două dintre cele mai cunoscute monumente din judeţul Argeş, Cetatea Poenari, amplasată pe teritoriul comunei Arefu, şi statuia „Omul de Fier”, de la Barajul Vidraru, sunt închise pentru vizitatori în această perioadă, din cauza urşilor care se află în zonă. Situaţia prezentată poate fi explicată, în primul rând, prin faptul că s-a ajuns ca, pe teritoriul judeţului Argeş, să existe, conform unui recensământ făcut în anul 2018, 1.020 de urşi, de 3,65 ori mai mult decât efectivul optim prevăzut de legislaţia în vigoare, care este de 279 de exemplare. Conform estimărilor specialiştilor, în prezent, în pădurile argeşene se găsesc aproximativ 1.200 de uşi.”

Bica îi solicită ministrului, o dată, să dispună de urgenţă toate măsurile necesare pentru remedierea situaţiei şi, a doua oară, să-l informeze dacă a fost elaborat şi aprobat un program adecvat de acţiuni în această speţă. „În ce constă acesta, care este în prezent stadiul său de aplicare şi care sunt termenele prevăzute pentru implementarea măsurilor propuse.”, sunt cerinţele deputatului liberal. 

Derogare pentru recoltarea a doi urşi şi relocarea unuia din Arefu. Când tot judeţul este plin!

Viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu recunoaşte existenţa, la nivelul Ministerului Mediului, a mai multor sesizări din partea cetăţenilor şi persoanelor juridice pe tema pericolului reprezentat de prezenţa urşilor în zona Cetăţii Poenari, Barajul Vidraru, dar şi pe teritoriul mai multor localităţi ale Argeşului. „Ministerul Mediului a analizat situaţia prezentată, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, şi a dispus măsuri imediate, în conformitate cu prevederile legale.”, îi răspunde ministrul Mediului deputatului argeşean, căruia îi detaliază în ce au constat măsurile dispuse. „Îndepărtarea exemplarelor de urşi se realizează prin măsuri active permise de legislaţia în vigoare, cum ar fi organizarea de goane oarbe şi folosirea semnalelor acustice şi luminoase, montarea de garduri electrice sau de blocaj, securizarea spaţiilor de acces sau utilizarea unor repelenţi olfactivi. 

În cazul intensificării prezenţei urşilor pe teritoriul intravilan al localităţilor, este necesar să se solicite sprijinul autorităţilor locale sau judeţene de ordine publică, care, împreună cu gestionarul fondului cinegetic, pot efectua acţiuni de îndepărtare a urşilor. (…) Ministerul Mediului a emis, în ultima perioadă de timp, pentru Direcţia Silvică Argeş, gestionarul fondului cinegetic nr.5  Arefu, acordul pentru derogare, în vederea recoltării a două exemplare din specia urs. De asemenea, a fost acordată o derogare şi pentru relocarea unui exemplar de urs de pe raza localităţii Arefu.”, precizează în informarea sa ministrul Gavrilescu.  

Ministerul Mediului are un plan care urmăreşte „diminuarea conflictelor om-urs”  

Aceasta a făcut câteva menţiuni şi despre Planul naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România, aprobat prin ordin de ministrul Mediului. Plan care „urmăreşte diminuarea conflictelor om-urs, prin aplicarea următoarelor acţiuni”:

8Acţiunea 1: Monitorizarea populaţiei de urs brun la nivel naţional; 

8Acţiunea 2: Conservarea habitatului speciei şi îmbunătăţirea conectivităţii; 

8Acţiunea 3: Asigurarea managemen-tului populaţiei de urs la scară spaţială adecvată; 

8Acţiunea 4: Prevenirea şi reducerea pagubelor şi conflictelor produse de urs; 

8Acţiunea 5: Reducerea impactului activităţilor antropice şi integrarea măsurilor de conservare a speciei în alte sectoare de activitate; 

8Acţiunea 6: Prevenirea condiţionării şi habituării exemplarelor de urs; 

8Acţiunea 7: Asigurarea cooperării şi coordonării managementului speciei în regiunea carpatică. 

Într-un final, cum ministerul nu poate rări urşii, e treaba Jandarmeriei să ne apere  

După care răspunsul viceprim-ministrului direcţionează responsabilitatea către Jandarmeria Română, care, prin lege, are următoarele atribuţii: „apără, prin mijloacele şi metodele prevăzute de lege, viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanei, proprietatea publică şi privată, interesele legitime ale cetăţenilor, ale comunităţii şi statului; în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru: îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora.” „E.M.”

The most visited gambling websites in The UK