Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Dumitru Scarlat a fost aproape de şefia Statului Major 

  • Written by D.B
  • Hits: 3153

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2347_8-9-scarlat.jpgConsiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit în ultimele zile ale anului 2018, pentru a stabili cine va fi noul şef al Statului Major. Pe lista propunerilor s-a aflat şi musceleanul Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi la UE, acesta fiind propus de Ministrul Apărării, Gabriel Leş. 

A fost o şedinţă CSAT scurtă, dar tensionată. În cadrul ei, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a făcut o singură propunere pentru şefia Statului Major: Dumitru Scarlat, care, momentan, este reprezentant militar al României la NATO și UE. Propunerea a fost refuzată. Fără explicaţii, spune Gabriel Leş. Preşedintele a invocat ulterior, la o declaraţie de presă, că nu a fost respectată legea, referindu-se, probabil, la prevederea potrivit căreia sunt numiţi în fruntea Statului Major şefi din cadrul Armatei, mai precis unul dintre şefii forţelor armate, adică forţele terestre, navale şi aeriene, sau locţiitorul şefului Statului Major din momentul respectiv. Aşadar, musceleanul Dumitru Scarlat nu se încadra la niciuna dintre aceste categorii. 

În privinţa propunerii pe care a făcut-o pentru conducerea Armatei, ministrul Apărării a spus că Dumitru Scarlat a fost şef al Forţelor Terestre mai bine de trei ani, a fost locţiitor al şefului Statului Major General şi are experienţă, pentru că, în momentul de faţă, este la post la NATO şi UE.

„Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării.”, a transmis preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT.

Pe lângă această funcţie pe care o deţine din aprilie 2017, generalul Scarlat a fost şeful Statului Major General al Forţelor de Uscat şi, anterior, adjunctul şefului Statului Major General. Născut în 1965, în judeţul Dâmboviţa, conform CV-ului oficial de la NATO, generalul Dumitru Scarlat  şi-a început cariera militară urmând cursurile liceului de specialitate din Breaza şi mai apoi pe cele ale Şcolii de Ofiţeri de Infanterie din Sibiu. Ulterior, a absolvit mai multe cursuri, iar, între anii 2003 şi 2004, a comandat Batalionul 151 Infanterie  în timpul operaţiunilor din Afganistan.  În anul 2017, a fost  medaliat de Departamentul American al Apărării primind „Legion of Merit”. În urma şedinţei, următorul mandat de şef al Statului Major al Apărării Naţionale a rămas tot la generalul Nicolae Ciucă. 

 

The most visited gambling websites in The UK