Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Godacii au murit ca urmare a unei toxiinfecţii alimentare! Alarmă falsă cu pestă porcină, la Stoeneşti

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 2418

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2343_12-13-ppa.jpgS-a dat din nou alarma de pestă porcină, în această săptămână, în judeţul Argeş, după ce trei godaci au murit într-o gospodărie din  Stoeneşti. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş au mers şi au prelevat probe pentru a se vedea dacă se confirmă existenţa virusului. În urma examenelor de laborator s-a dovedit că alarma a fost falsă, porcii murind, cel mai probabil, în urma unei toxiinfecţii alimentare.

DSVSA a prelevat probe

Animalele au fost găsite moarte în coteţ de proprietarul acestora marţi de dimineaţă. Omul s-a panicat, crezând că pesta porcină africană a ajuns şi la ei în comună, aşa că a alertat autorităţile. Instituţia Prefectului a transmis, miercuri, lămuriri cu privire la situaţia de la Stoeneşti: „Referitor la evoluţia focarelor de pestă porcină africană în România, Instituţia Prefectului Judeţul Argeş, vă informează: Pe teritoriul judeţului Argeş, la data de 11 decembrie 2018, într-o gospodărie din comuna Stoeneşti, au fost descoperite decedate trei exemplare de suine. O echipă din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş s-a deplasat la faţa locului pentru a preleva analizele specifice în astfel de situaţii. Rezultatele acestor analize vor fi comunicate în timp util şi, în funcţie de acestea, se va acţiona în consecinţă. Reamintim că sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor sunt esenţiale pentru respectarea tuturor măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, la DSVSA Argeş, sau autorităţii locale, respectiv primarului localităţii.”, se precizează în comunicat.

Au mâncat foarte multă grăsime

Primarul face apel către localnici să se calmeze şi spune că, cel mai probabil, porcii au murit din alte cauze. „Nu putem spune că e pestă porcină până nu vom avea analizele de laborator. Poate fi vorba de o intoxicaţie. Se presupune că ar fi fost otravă de şoareci. Aşteptăm rezultatele de laborator. Este posibil să nu fie pestă. Nu cred că e pestă, pentru că aveau alte simptome. Să dea Dumnezeu să fi fost otravă.”, a declarat primarul comunei Stoeneşti, Paul Marin. În urma analizelor de laborator s-a constatat că, într-adevăr, godacii nu au murit din cauza virusului pestei porcine, ci ca urmare a unei toxiinfecţii alimentare. „Proprietarul animalelor a tăiat înainte un porc mai mare, ăştia care au murit aveau în jur de 20-30 de kilograme. A făcut greşeala să le dea resturi de la porcul sacrificat, foarte multă grăsime, şi cei mici au murit. Au mâncat la grăsime cât pentru două săptămâni şi s-au intoxicat. Nu trebuia să le dea atâta, că nu erau porci de talie mare.”, ne-a declarat un localnic, după ce a stat de vorbă cu un medic veterinar. La începutul lunii noiembrie, virusul pestei porcine a fost confirmat într-o gospodărie din comuna Negraşi, acolo unde au murit patru porci. Nu au apărut alte focare, localitatea fiind monitorizată.

De îndată ce s-a aflat că rezultatele au fost negative în privinţa pestei porcine, fiul proprietarului animalelor moarte, Alexandru Luca, care este şi nepotul viceprimarului, a descris situaţia cu umor, printr-o poezie, pe care a postat-o pe Facebook, pe pagina comunei:

 

„Să ne mai descreţim frunţile sau încreţim, după caz!

S-a dat sfoară-n Stoeneşti

C-au murit nişte „mistreţi”,

C-a ajuns pesta în sat 

S-a pus lumea pe tăiat.

Un ţăran de prin judeţ

I-a găsit morţi în coteţ, 

Iar ca om civilizat 

Medicul a anunţat.

 

Lume multă l-a blamat

Că de ce a anunţat?!

C-ar fi trebuit să tacă

Şi o groapă să le facă.

Printre ei a fost primarul

Că l-a deranjat cu „darul”,

Că cei ce sunt „pesedei”

Nu au treabă cu purcei. 

 

Ei au treabă cu miliţia

Vor să subjuge justiţia,

Fiind un partid corupt

Se gândesc numai la furt.

 

Societatea s-a calmat

După ce s-a anunţat,

C-au ieşit la analize

Rezultate negative. 

 

Dar în ziua asta mare

Mulţi au ascuţit topoare,

Şi-au luat porcii la tăiat

Cred că jumate din sat.

 

Unii s-ar fi pus pe plâns,

Alţii cică i-au ascuns,

Cam aşa-i viaţa la sat

Înainte de Ignat.

 

Cred că ceva am omis

De acel ţăran de zis,

Bine c-ai acţionat de îndată

Sunt mândru de tine, tată!”

 

 

The most visited gambling websites in The UK