Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Luptele din Primul Război Mondial, reconstituite la Mateiaş

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_9-lupte-mateias.jpgSâmbătă, 27 octombrie, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş a avut loc reconstituirea luptelor din Primul Război Mondial, eveniment organizat de Asociaţia Historia Renascita, Garda Naţională Alba Iulia, Muzeul Municipal Câmpulung, Muzeul Judeţean şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţional. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_9-lupte-mateias2.jpg

Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri a fost organizat la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat, mai exact sâmbătă, pe 27 octombrie. Mausoleul Eroilor de la Mateiaş a găzduit o reconstituire istorică, urmată de alocuţiuni, prezentare trupe de paradă de epocă şi multe alte activităţi istorice realizate de profesionişti. Muzeul Judeţean Argeş, în colaborare cu Asociaţia Historia Renascita, Muzeul Municipal şi Primăria Câmpulung, a organizat evenimentul în cadrul proiectului "Reconstituire. Trupe în Primul Război Mondial", finanţat de către Consiliul Judeţean Argeş şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a cuprins o prezentare de trupe de epocă pe terasa de paradă a Mausoleului Eroilor de la Mateiaş, scurte alocuţiuni ale organizatorilor şi invitaţilor speciali, precum şi crearea unui scenariu de luptă şi elemente de interacţiune cu publicul. Au fost prezenţi consilieri locali ai municipiului Câmpulung, senatorul Gheorghe Marin, directorul Muzeului Judeţean Argeş, primarul Liviu Ţâroiu, directorul Centrului Cultural Judeţean Argeş, Araxy Negoşanu şi muzeografi ai Muzeului Municipal, aceştia din urmă cei care s-au ocupat de toată organizarea cu mai multe zile înainte, alături de managerul Muzeului din Câmpulung, Alexandru Oprea, care, deşi a fost doar gazda şi voluntar la eveniment, nu a fost apreciat pe deplin pentru implicarea sa, în ciuda reuşitei proiectului, a organizării şi mai ales a implicării, comparând cu managerul Muzeului Judeţean. 

Liviu Zgârciu, reprezentantul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, alături de membrii Gărzii Naţionale şi Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal Câmpulung, alături de membrii Asociaţiei Historia Renascita din Piteşti, au prezentat costumele celor prezenţi şi au vorbit despre eveniment. 

„Astăzi sunt gazdă şi voluntar alături de Detaşamentul Mateiaş. După câte se poate vedea, detaşamentul încearcă să întruchipeze figuri şi personaje din Regimentul 70 Muscel - regimentul de rezervă, spre deosebire de Regimentul 30 Muscel, care era un regiment de linie.”, a declarat Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal. 

Prezent la eveniment, senatorul Gheorghe Marin a ţinut să spună câteva cuvinte: „Sunt prezent aici pentru că am înţeles că la Mateiaş are loc un eveniment important. Acest eveniment a reuşit să ne aducă aminte nouă despre ceea ce s-a întâmplat atunci în Primul Război Mondial. Este un eveniment foarte frumos, am luat cunoştinţă cu ceea ce a însemnat echipamentul şi îmbrăcămintea ostaşilor din cele două unităţi combatante. Este bine că ne aducem aminte de ceea ce s-a întâmplat în Primul Război, este bine că arătăm tinerilor ceea ce s-a întâmplat aici, că le arătăm tinerilor că avem o istorie şi cu gândul către viitor să onorăm ceea ce au făcut ostaşii noştri şi să fim mândri de efortul lor”. 

A urmat reconstituirea luptelor, un moment emoţionant pentru aproape o sută de spectatori prezenţi, printre care elevi, turişti şi oameni care au aflat de eveniment şi au venit special pentru a vedea o parte mică din cum a fost acum 100 de ani. Reconstituirea a fost una reuşită şi asta datorită implicării deosebite în organizare a Muzeului Municipal şi a muzeografilor, care, alături de Garda de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi de Historia Renascita din Piteşti, au realizat un moment înălţător pentru eroii neamului.

Uneori, nu contează cine dă nume unui proiect, ci contează cine îi dă viaţă, aşa cum a făcut Detaşamentul Mateiaş…

 

The most visited gambling websites in The UK