Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cât va fi el primar, susţine Liviu Ţâroiu, nu se va atinge nimeni de Mausoleul Mateiaş. Nici măcar şeful Consiliului Judeţean

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1925

b_400_250_16777215_10_images_images2_7.jpg„N-au putut nici nemţii să ia Mausoleul şi Câmpulungul, aşa că nu va lua nimeni Mausoleul!” Cu aceste vorbe şi-a luat primarul Liviu Ţâroiu „la revedere” de la oaspeţii săi, primiţi, săptămâna trecută, la Mausoleul Mateiaş, împreună cu care va organiza ceremonialul de Ziua Armatei, când se va aprinde din nou „Flacăra Centenarului”. Ni le-a repetat şi nouă, când l-am întrebat despre întâlnirea la care n-au avut acces nici măcar responsabilii cu comunicarea ai instituţiilor reprezentate la şedinţa de la Mateiaş. Curând, am aflat ce nu trebuia să afle presa: dorinţa judeţului de a obţine în patrimoniu splendidul edificiu ridicat în cinstea martirilor din Primul Război Mondial, însufleţit de cinci ani încoace prin activităţile găzduite, unele cu impact naţional. În plus, sunt veniturile frumuşele, care pot creşte, dacă se investeşte în ansamblul monumental şi-şi diversifică atracţiile pentru public. Deşi Liviu Ţâroiu susţine că preluarea Mausoleului de la Mateiaş „este un zvon aruncat pe piaţă”, noi, câmpulungenii, ar trebui să fim cu băgare de seamă la astfel de „zvonuri” cu şanse reale de înfăptuire, mai cu seamă că actualul şef al judeţului nu glumeşte când îşi propune ceva.
„Eu, ieri (n.r. joi, 11 octombrie 2018), am ţinut să le precizez că n-au putut nici nemţii să ia Mausoleul şi Câmpulungul, aşa că nu va lua nimeni Mausoleul! Nici nu se discută!”, a fost vehement în discuţia cu redactorii noştri Liviu Ţâroiu, care a recunoscut că, din punct de vedere juridic, transferul nu este greu de realizat. „Printr-o hotărâre de Guvern, pot să-l ia oricând, aşa cum ne-au luat şi Castrul Jidova. Sper să nu fie aşa, cel puţin cât voi fi eu primar. Ori mă cert rău cu ei… Nu va fi, nu va fi problema, este imposibil. O să fim mult prea revoltaţi pentru această treabă. Eu sper... cât timp voi fi eu, nu.”, a declamat acesta.
Se pare că în aceeaşi notă, chit că şi-a îmbrăcat tăria afirmaţiilor într-o glumă, s-a exprimat şi în faţa preşedintelui Dan Manu, a prefectului Emilian Dragnea şi a restului delegaţiei, la despărţire, în parcarea de la Mateiaş: „Să nu vă pună dracul să vă gândiţi la ceva pe aici! Vedeţi că noi suntem aici cu gloanţe, cu furci!” La care prefectul ar fi invocat problemele cu terenul din zonă, probleme în faţa cărora Prefectura stă precum gluga de coceni, punându-l pe primarul Ion Boncoi să dea în judecată Câmpulungul, în loc să ia atitudine Prefectura „Poate să ne daţi, nu să ne luaţi! Să vă fie clar la toţi!”, i-ar fi repezit Ţâroiu.
În afară de pierderea unui simbol local, „luarea cu japca” a ansamblului monumental de la Mateiaş înseamnă şi o pierdere materială. Asta pentru că Mausoleul ţine în viaţă Muzeul, ale cărui secţii, de Istorie şi Etnografie, cumulate, realizează cam 5% din veniturile anuale ale instituţiei de cultură. Nu din vina Muzeului, ci a municipalităţii, care n-a reuşit să convingă turiştii să includă Câmpulungul în itinerarul de vacanţă. În schimb, obiectivele plasate pe teritoriul comunei Valea Mare Pravăţ aduc „grosul” încasărilor: Mausoleul Mateiaş, 80%, iar Casa Memorială „George Topârceanu”, 15%. M.B.

The most visited gambling websites in The UK