Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Festivalul "CineSat", la final Mari personalităţi ale cinematografiei s-au aflat la Lereşti

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 794

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2310_cinesat.jpgA fost o săptămână în care comuna Lereşti a fost gazda celui mai frumos festival de film românesc ce se poate desfăşura la sat. "CineSat", aflat la cea de-a treia ediţie, i-a adus la un loc pe Elisabeta Bostan, Izabela Bostan, Viorel Costea, Doru Niţescu, Napoleon Toader, Gheorghe Visu, Alexandru Papadopol, Monica Anghel, Lucia Hossu Longin şi mulţi alţii, care şi-au prezentat filmele româneşti şi au realizat fiecare câte un workshop, urmat de poveşti şi învăţături de viaţă. 

Marţi, 14 august, a debutat cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film "CineSat", iar, spre seară, s-au început prezentările filmelor, care acum zeci de ani, au adus România pe harta ţărilor cu cele mai bune pelicule. În prima seară a avut loc proiecţia unor filme realizate la Lereşti de regizorul Viorel Costea, având ca subiect ediţiile trecute ale festivalului şi modul în care locuitorii comunei îşi petrec sărbătorile. Este vorba despre filmele "CineSat, ediţia a II-a, 2017" şi filmul "27 mai - Centenarul în Lereşti".  După, la cinematograful amenajat în curtea Ateneului "Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu", cei prezenţi au vizionat filmul "Eu, când vreau să fluier, fluier". Prezentarea filmului a fost făcută de criticul Titus Vâjeu,  regizorul Doru Niţescu şi de actorul George Piştereanu, personajul principal al filmului. 

A doua zi au avut loc lecţii despre film şi poveşti de viaţă, iar tot aici a avut loc o mare întâlnire între Elisabeta Bostan şi  unul dintre elevii săi, regizorul Doru Niţescu, a semnificat, de fapt, o lecţie de film. Prima activitate a fost workshop-ul regizorului Doru Niţescu, iar la ora 19.00, "Teatrul etern şi vieţile lui trecătoare", despre Tudor Muşatescu. Invitaţii au fost Lucia Hossu Longhin şi Dan Necşulea. Ultima peliculă difuzată miercuri a fost "Nuntă în Basarabia", iar invitat aici a vorbit regizorul Nap Toader. 

"Cine vede film românesc e mai deştept, nu vreau să vă răspund la toate întrebările în seara asta, eu, personal, vă recomand să vedeţi filmul de mai multe ori, el suportă mai multe vizualizări, dar sigur că, dacă insistaţi, o să vă răspund. Aş vrea să comunicaţi mai mult cu actorii mei, cu actorii din filmul meu. Să fiţi sănătoşi şi să ne vedem şi altădată cu alte filme importante pentru istoria comunităţii locale, regionale, naţionale şi europene.", a transmis regizorul Nap Toader. 

Joi, la ora 15.00, a avut loc un eveniment liber, intitulat "De vorbă cu Elisabeta Bostan", iar cei prezenţi au putut să o asculte pe doamna filmului românesc, ale cărei poveşti şi învăţături sunt de o profunzime mai rar întâlnită. "Visam să fac film şi am tot visat! Am făcut şi facultate, m-am angajat şi am făcut asistenţă, am devenit regizor secund şi aveam un singur gând: să îmi fac film, să lucrez film. Era pasiunea mea, viaţa mea, iubirea mea cea mare. Când m-am trezit într-o dimineaţă cu subiectul acesta, am spus: Ăsta este subiectul. L-am schiţat în cadre pe hârtie, repede, ca să nu uit nimic şi i-am pus acest final.", povestea Elisabeta Bostan celor prezenţi. 

Cartea "Persoana mea la 15 ani" a fost lansată imediat după evenimentul creat de Elisabeta Bostan, iar autoarea volumului este Araxi Chevorchian. Aceasta a vorbit în faţa publicului prezent, cu multă emoţie şi trăire parcă a fiecărei pagini din volumul proaspăt editat. "Bunica mea m-a îndemnat, la fel ca  mama: Să scriu şi să îmi expun sufletul. Orice ar fi, să mă exteriorizez şi să am încredere în mine şi să fiu alături de mine însămi şi faţă de ceilalţi, să fiu mai bună prin fiecare experienţă prin care trec. Această carte nu a început ca fiind special pentru cineva, ci a fost în primul rând pentru mine. Am vrut să îmi dovedesc că pot mai mult şi mai bine şi am reuşit să trec acest prag şi o să îl trec în continuare de câte ori o să pot, prin simplu fapt că sunt aici, am făcut un pas înainte, prin simplul fapt că dumneavoastră mă urmăriţi pe mine, un copil de 15 ani, este alt pas. Aşa sunt şi paşii de copii, la început. Câte un pas, câte un pas şi ajungi la părinţi în braţe.", a transmis autoarea cărţii. 

Tematic zilei pline de trăiri şi emoţii frumoase a fost şi finalul serii dat de filmul lansat în 1985, ce poartă numele de "Promisiuni", iar ca invitaţi au fost chiar regizorul Elisabeta Bostan şi actorul Mircea Diaconu. "Este o poveste despre oameni, o poveste care nu are timp şi poate rezista de-a lungul epocilor. Tocmai despre asta este vorba. Este făcut în 1985 şi uite-l viu, trăieşte şi o să trăiască veşnic, pentru că problemele oamenilor sunt aceleaşi. Ecuaţia umană este aceeaşi! Omul va rămâne acelaşi, indiferent de schimbări", a descris Mircea Diaconu. 

Finalul evenimentelor din acea zi a  fost făcut de proiecţia în aer liber a filmului "Filantropica", unul dintre filmele care l-au marcat pe Mircea Diaconu ca un actor greu de egalat. "Tatăl meu era învăţător aici, la Vlădeşti. Pe Valea Bratiei şi venea şi era alături de mine întotdeauna. La "Filantropica", nu ştiu cum s-a întâmplat, că a venit mama. Tatăl meu ori era puţin bolnav, nu ştiu. A rămas acasă el. M-am bucurat din plin. După ce s-a aşezat în sală, după ce a început filmul, mi-am dat seama în ce situaţie cumplită eram şi anume că în el sunt două scene sexy, de adevăratelea sexy. Şi mama era acolo. S-a terminat filmul, s-a ridicat lumea în picioare şi, când ieşeau de acolo, o echipă de televiziune era cu microfonul pe mama şi o întrebau: Ce părere aveţi că l-aţi văzut pe fiul dumneavoastră făcând... iar mama a zis: dar care-i problema, nu aşa e în viaţă? Mama mea e o minune.", povestea actorul Mircea Diaconu despre câteva amintiri frumoase legate de acest film. 

Vineri, 17 august, la ora 15.00, fata Elisabetei Bostan, Izabela Bostan, actual coordonator regizor, coregraf a susţinut un workshop, iar la ora 19.00, s-a difuzat pelicula "Ultimii nomazi ai Europei", urmată de "Ghinionistul", iar ca invitaţi speciali au fost regizorul Iura Luncaşu şi actorii Gheorghe Visu şi Gabriel Radu. 

Sâmbătă, 18 august, la ora 15.00, workshop-ul zilei a fost realizat de Viorel Costea, iar la ora 18.00, acelaşi Viorel Costea a prezentat filmul său: "Şi Dumnezeu a spus să se facă lumină". 

Cu doar o oră mai târziu, evenimentul a devenit unul şi mai interesant, asta datorită unui spectacol impresionant realizat de Monica Anghel şi fratele său, Alexandru Anghel, o voce de aur şi o persoană cu nenumărate talente. 

Iubitorii de cinematografie au încheiat ziua cu pelicula "Două lozuri", avându-i ca invitaţi pe regizorul Paul Negoescu şi pe actorul Alexandru Papadopol. 

În ultima zi a festivalului de film, duminică, pe 19 august, la ora 19.00, s-a prezentat filmul: "Ecaterina Teodoroiu", urmat de "Suflet românesc, atunci şi acum", invitaţii speciali fiind regizorii Viorel Costea şi Ioan Bocşa. 

The most visited gambling websites in The UK