Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Musceleanca Adriana Rujan, fostă profesoară a Universităţii din Piteşti, a plecat la cele veşnice

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 993

b_400_250_16777215_10_images_2301_adriana-rujan2.jpgA plecat la cele veşnice, luni, 16 iulie 2018, conf. univ. dr. Adriana Rujan, om de mare cultură şi nobleţe sufletească, originară din Valea Mare Pravăţ.

Timp de peste 40 de ani, din 1969 şi până în 2010, în cadrul Universităţii din Piteşti, a contribuit la formarea multor generaţii de profesori de Limba şi Literatura Română, dar şi la cunoaşterea şi afirmarea culturii româneşti în ţară şi străinătate. Între anii 1993-1995 a susţinut un lectorat de Limba Română la Universitatea Jagellonă din Cracovia, Polonia. A coordonat activităţi de valorificare a folclorului local şi naţional, prin culegeri şi prin elaborarea unor studii de referinţă. Totodată, s-a implicat în activităţi editoriale, sprijinind lansarea unor cercetători şi scriitori din judeţ, care, ulterior, şi-au confirmat valoarea. A condus activitatea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, contribuind decisiv la realizarea cunoscutelor „Caiete folclorice - Argeş” şi a numeroase colocvii şi festivaluri de profil.

b_400_250_16777215_10_images_2301_adriana-rujan.jpgMusceleanul Sorin Mazilescu, fostul director al Centrului Creaţiei Populare Argeş, care a cunoscut-o foarte bine pe Adriana Rujan, a transmis: „...Cuvintele sunt prea puţine pentru ceea ce a însemnat doamna conf. univ. dr. Adriana Rujan pentru folclorul românesc! A fost o prezenţă cu totul aparte, o autentică personalitate, cu o concepţie de viaţă şi de muncă şi o structură morală nu numai inconfundabilă, dar şi uşor de recunoscut şi care s-a impus puternic prin tot ceea ce a făcut ca profesor şi om de cultură. A lăsat o amprentă puternică asupra tuturor celor cărora le-a fost profesor, colaborator sau prieten, chinuindu-se să-i convingă pe aceştia că numai munca asiduă şi perfecţiunea sunt cheia rezolvării tuturor problemelor în viaţă, cheia succesului. Am învăţat enorm de la domnia sa. Student fiind, cursurile de folclor erau extraordinare. Şi de aici aplecarea mea către această zonă a fost hotărâtoare. Era intransigentă, iar sub solicitudinea şi amabilitatea pe care o arăta tuturor celor cu care lucra, se ascundea un critic aspru al atitudinii momentului respectiv, fiind, în acelaşi timp, neiertător cu diletantismul şi superficialitatea în muncă, cu semidocţii şi cu surogatul de cultură şi ştiinţă. S-a dedicat muncii de profesor şi cercetător în folclor, acumulând o impresionantă zestre de deprinderi extrem de precis însuşite, cu o consecvenţă neabătută de la normele profesionale. Deşi trecerea timpului va şterge, din păcate, încetul cu încetul, imaginea Omului care a fost, faptele şi realizările domniei sale rămân ori ar trebui să rămână în amintirea tuturor celor care au cunoscut-o. Anii în care am condus Centrul Creaţiei Populare Argeş au fost ani frumoşi şi datorită doamnei profesor Adriana Rujan. A condus ani mulţi Asociaţia Folcloriştilor Argeşeni „C. Rădulescu-Codin”, care a fiinţat pe lângă Centru încă din 1973, după ce profesorul universitar Gheorghe Vrabie, mentorul domniei sale, îi pusese bazele la Priboieni, alături de mulţi oameni de cultură argeşeni. Câte proiecte comune, zeci şi zeci de titluri despre cultura tradiţională argeşeană editate, în colaborare, în cei peste 45 de ani ai Asociaţiei! Am găsit în domnia sa un sprijin, dar şi un excelent coordonator. Sunt mulţi cei care, într-un fel sau altul, au fost influenţaţi de întâlnirea cu doamna profesor Adriana Rujan.” 

Profesoara universitară Adriana Rujan a fost înmormântată joi, 19 iulie, la Valea Mare Pravăţ. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

The most visited gambling websites in The UK