Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul Boncoi, la nervi: „Nesimţita dracului! Proasta dracului! Nebuna dracului! Nu vezi, fă, cât eşti de urâtă?

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 3163

b_400_250_16777215_10_images_2295_boncoi.jpg

O femeie de la Valea Mare Pravăţ a ajuns cu primarul la Poliţie, din cauza insultelor repetate la adresa ei  

Invectivele şocante conţinute de titlul acestui articol fac obiectul unei plângeri pe care o femeie a depus-o împotriva primarului Ion Boncoi la Secţia de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăţ. Discordia între doi oameni trecuţi de prima şi a doua tinereţe, ea, de 59 de ani, el, de 72 de ani, are o vechime de şapte ani, la capătul cărora cetăţeana înjurată şi insultată permanent de capul Primăriei a răbufnit public. Motivul vrajbei dintre edil şi săteancă îl reprezintă vaca nărăvaşă a primarului, care s-a învăţat să păşuneze în compania cornutei reclamantei, pe un teren luat în arendă de aceasta. Mai precis, bovina lui Boncoi sare hotarul lipsit de un gard sănătos, într-o grădină de care se foloseşte Veroana Boştinaru, în baza învoielii cu o vecină, de a cărei stare de sănătate s-a interesat, în schimbul permisiunii de a-şi lăsa vita la păscut pe proprietatea ei. S-a îngrijit de curtea înierbată, unde a şi cosit, ca să facă un pic de otavă, pe care, însă, i-a prăpădit-o animalul întâiului crescător al comunei. De partea cealaltă, acuzatul susţine că şi surata de păşunat a Joianei sale sare dincolo, la el, iar de la trecerea „frontierei” între grădinile arendate de cele două părţi s-a ajuns la o duşmănie presărată cu ocări grele proferate de primarul care insistă că femeia „e dusă”.   

Primarul o insultă repetat la adresa sănătăţii mintale, a aspectului fizic şi a sărăciei     

b_400_250_16777215_10_images_2295_femeie-boncoi.jpgCu Veroana Boştinaru ne-am întâlnit în gospodăria familiei care i-a lăsat grădina în folosinţă, pentru a-şi hrăni cornuta, despre care ne spunea că nici n-ar mai ţine-o. Dar, având soţul bolnav şi nevoit să respecte un regim alimentar, îi este de folos pentru lapte şi caş proaspăt. Localnica relata că învoiala cu bătrâna de la care a luat pământul a prevăzut să răspundă de un pogon, care se întinde până aproape de casa ei. Pe o suprafaţă alăturată păşunează vaca primarului Ion Boncoi, care obişnuieşte să sară o împrejmuire rudimentară şi să pătrundă în grădina folosită de interlocutoarea noastră. Iar de la meteahna bovinei de a intra pe teritoriul care a făcut obiectul înţelegerii dintre Veroana Boştinaru şi vecina deţinătoare de pământuri s-a ajuns la un scandal de pomină între săteancă şi primar. Un scandal care durează de şapte ani, susţine femeia, care luni, 18 iunie 2018, a culminat cu o plângere la Poliţie, pe care Veroana a formulat-o împotriva conducătorului comunei pentru insultele repetate. Şeful Secţiei Rurale Valea Mare Pravăţ, comisarul şef Alin Ciobanu, i-a chemat pe amândoi la audieri şi nici în Postul de Poliţie primarului nu i-ar fi pierit inspiraţia în materie de ocări, în momentul în care a dat ochii cu reclamanta. 

Zona de conflict între cei doi proprietari de vite, câte o „bucată” de fiecare, este situată peste drum de Pensiunea „Belvedere”. Grădina arendată de Veroana Boştinaru se află la şoseaua principală, iar în continuarea ei se întinde o altă grădină folosită de primarul Ion Boncoi, care nici el n-are statut de proprietar. Dacă cele două terenuri ar fi fost separate cu un gard zdravăn, stăpânii animalelor n-ar fi ajuns la ceartă. Şi ce ceartă! „Spune oamenilor că se ceartă cu nebuna aia în fiecare zi!”, sunt vorbele lui Boncoi ajunse la urechile Veroanei, care, ani la rând, susţine ea, i-a tolerat limbajul nepotrivit pentru un bărbat, pentru un consătean, darămite pentru un primar. Câteva zile la rând, trezindu-se cu „intrusa” pe parcela sa, femeia, ajunsă la capătul răbdării, a scos-o pe marginea drumului principal. „Nu mai suport, că mi-o călăreşte pe a mea, până o pune jos! A mea este împilată. Lunea trecută, am scos-o afară şi am vrut să mă duc acasă. Când vine aici (n.r. primarul)… „Fir-ai a dracului să fii! Nesimţita dracului! Tu-mi scoţi, fă, vaca afară? Proasta dracului! Nebuna dracului! Nu vezi, fă, cât eşti de urâtă?! Fir-ai a dracului, de urâta dracului!” Limbaj de primar! Ce să mai aştepţi la omul de rând, dacă el, ca primar… În loc să avem în el un exemplu pentru oamenii comunei! N-am întâlnit un om care să te jignească aşa. Să nu ştie el respectul faţă de o femeie, faţă de un om.”, ne povestea Veroana Boştinaru, neagră de supărare, din pricina exprimării necuviincioase a primarului. 

Deşi nu era prima dată când o leza cu asemenea afronturi. „De şapte ani, mă tot jigneşte. Mă face „nebună”. A zis că ştiu toate neamurile mele ce fel de femeie sunt. Că am o familie săracă. I-am spus: „N-am venit la dumneata după nimic. Nu am cerut nimic, am muncit. Aşa bolnavă, cum sunt. Dumneata ai fost tot ca mine, sărac, dar te-ai îmbogăţit de pe urma Primăriei. Case la copii, apartamente la nepoţi, maşini… cu ce? Cu ce, că oameni suntem toţi!” Nu râvnesc la nimic, decât la sănătate, că n-o am. Nu-mi trebuie avere, mie să-mi ajungă bănuţii ca să trăiesc lună de lună.”, a afirmat aceasta.    

Din cauza primarului care i-a scos animalul la şosea, femeia şi-a pierdut vita abia cumpărată

Văzând că nu e chip să cadă la pace cu împricinatul, iar disputa, în loc să se stingă, se amplifică, pe Veroana Boştinaru a bătut-o gândul să-şi caute dreptatea la autorităţi. Însă a oprit-o soţul bolnav de inimă. „Omul nu m-a lăsat să mă duc mai de mult pe nicăieri. „Lasă-l, că-ţi faci de lucru cu el!”, a continuat relatarea femeii, care a eşuat în toate încercările de a se înţelege cu mai-marele comunei pe tema păşunatului Joianei năbădăioase.                

„Eu nu zic că domnul Boncoi o trimite aici. Boala e de vină, că sare peste orice. E boala rea! I-am spus de atâtea ori cu frumosul: „De ce trebuie să ne certăm, ca să ne ştie toată lumea, când putem să ne înţelegem?! Ţine-o, bre, împilată! Împileaz-o, boala s-o ia de boală, că a stricat toate gardurile!” Mai am o grădină şi de la Puiu Bragă, cel care face sobe. El a făcut gardul de la cap la coadă. Eu l-am întrebat pe primar: „Nea Nelu, arată-mi şi mie bucăţica aia de gard, despre care zici că ai făcut-o tu, că eu n-o găsesc. Pe unde ai făcut-o? Că ai zis că te-ai săturat de făcut garduri. De stricat, strici! Dar de făcut, nu faci nimic.”, a depănat femeia tărăşenia care a ajuns să dea de lucru poliţiştilor. „Dacă vrei grădini, să-ţi faci gardul.”, i-ar fi replicat consoarta lui Boncoi când Veroana Boştinaru a căutat înţelegere la ea. „Să-şi facă el gardul dacă vrea vacă!” Vaca mea, dacă are o bârnă în faţă, nu trece. Eu ce să fac acum? Să fac gardul roată la toate grădinile?! Eu n-am pământ, am 2.000 de metri, de aia iau cu arendă. A mea se duce după a lui, că e lighioană. Iar a lui rupe gardurile. El vine cu pâinica sub braţ, o ia, pleacă şi zice: „Ia uite, ai rupt gardul!” Adică eu l-am făcut… mă duc cu ciocanul, cu pari, cu tot, fac ţarc la claie, târăsc de palane, aşa cum pot… Strică vaca lui şi-apoi o bagă pe a mea, ca să spună lumea că a mea strică. Şi vaca mea e atât de deşteaptă, încât închide şi poarta. I-am spus o dată: „N-am ştiut, bre, că am o vacă atât de deşteaptă!”

Nu numai Veroana Boştinaru este „prejudiciată” de pătrunderea bovinei primarului în iarba cuvenită altuia. Altă săteancă apărută la faţa locului a confirmat că şi proprietatea ei a fost călcată de vita edilului. Veroana recunoaşte că s-a întâmplat ca animalul ei să intre în grădina lui Boncoi. Abia o cumpărase şi, neînvăţată cu locul, a trecut în partea cealaltă. „Mi-a scos-o pe drum… am căutat-o două zile. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea, că tot împilată am avut-o. Când să vin s-o iau… vaca, nicăieri! Omul mi-a zis: „N-o mai găsim. Dacă i-ai pus sfoara, ne-a prins-o cineva şi nu ne-o mai dă.” Împreună cu un vecin, cu maşina, am căutat-o până în Voineşti, până la unu noaptea! Dimineaţa, la patru şi jumătate, eram pe un izlaz şi ne uitam după ea. Dar nu era nicăieri. Când vine cineva şi ne spune că a văzut o vacă dormind singură. Am găsit-o. Am venit cu ea, pe jos, din Voineşti. I-am spus primarului: „Bre, eu ţi-am adus-o acasă, în curte, când puteam să ţi-o duc să n-o mai găseşti!” Şi acum, îi dau drumul frumos şi se duce singură acasă.” 

Boncoi, în sediul Poliţiei: „Domnule, dacă o mai ţineţi pe asta aici, eu îi dau una!”

Cu toată opreliştea soţului, în urmă cu aproape două săptămâni, Veroana s-a dus la Poliţie şi l-a reclamat pe primar, ca să fie sancţionat pentru limbajul deplasat. „În lunea aceea, am fost la Poliţie, dar n-am găsit pe nimeni. Am sunat la 112 şi a răspuns Câmpulungul. Am povestit situaţia mea şi mi-a zis ca, a doua zi, marţi, să merg la Poliţie. I-am făcut plângere şi m-au chemat vineri, pentru declaraţie. A fost şi domnul… „Domnule, dacă o mai ţineţi pe asta aici, eu îi dau una!” În Poliţie! Le spunea celor de acolo: „Asta e nebună!” Au zis că-i dau amendă. Am făcut o hârtie scrisă şi pentru Prefectură. M-a ameninţat pe la magazinele devale că, dacă mă prinde prin grădină, mă bate. Iar unei femei de aici îi spunea: „Mă duc la Piteşti şi-i iau pensia.” Pentru ce? Că ajut un om necăjit?!”, a adăugat aceasta.       

Petenta a lucrat „cu acul”, timp de 15 ani, la „Marama Musceleană”. „Atâta am putut, că sunt bolnavă. Zice că-mi ia pensia, fiindcă văd de un vecin. Îi dau mâncare, îl îngrijesc, căci are un băiat plecat în Italia. El ar face acest lucru? Omul acela l-a rugat de două ori să-i pună nişte piatră la poartă, căci, dacă vine Salvarea, n-avem pe unde-l scoate. Nu mai avem nimic peste şanţ, după ce ne-au stricat podurile cei cu Drumurile. „Nu se poate băga!” Dar la alţii a pus piatră la porţi. Cu cine lucrează acasă?! Cu oamenii de la Primărie! Coseşte, face fân, mulge vaca, scoate bălegarul. Iar el zice că-mi ia pensia! Am 5 milioane (lei vechi) pensie. Crede că mă pricopsesc de pe urma bătrânului?! Iau o grădină a lui, că ne înţelegem omeneşte.”, a încheiat interlocutoarea noastră, convinsă că şicanele liderului localităţii i se trag şi de la faptul că nu l-a votat. „Dacă le-a spus femeilor ăstea bătrâne: „Să vi se usuce mâinile, că nu m-aţi votat!”    

Primarul vrea s-o lase fără pensie  

Vorbele cu care Veroana Boştinaru este familiarizată, auzindu-le la unii şi la alţii la adresa persoanei sale, au fost repetate de primar şi în prezenţa noastră. Cum era firesc, i-am solicitat un punct de vedere despre acuzaţiile lansate de cetăţeana ofensată de injuriile aduse. Iată cum sună versiunea primarului Ion Boncoi. „Aia nu este în plenitudinea facultăţilor mintale! Are certificat de handicap pentru probleme psihice. Eu îi plătesc de la Primărie. Ştie şi comandantul Poliţiei, şi toţi. Critică, o ia razna, se ceartă cu lumea şi nu accept aşa ceva. Eu sunt de 20 de ani primar. Împreună cu domnul viceprimar, am lucrat la uzină. Pe mine mă laudă lumea. 80-90% mă laudă lumea. Nu vorbesc urât, nu-mi permit aşa ceva. De unde să ştiu eu dacă m-a votat sau nu?! Ar fi culmea! E dusă! Ea n-are niciun metru de pământ. A arendat verbal, nu cu acte, o groază de grădini şi bagă vaca aia a ei. I-am spus şi ei, şi la Poliţie: „Intră şi vaca ei, intră şi a mea.” Sunt sincer. „Hai să facem hotarul!” Zice: „Eu nu fac, să facă proprietarul!” Odată ce omul ţi-a dat şi nu ţi-a luat un leu! Sunt garduri ca lumea acolo. Ea are şi vreo zece oi. Având oi, ea a tăiat sârma, iar oile se duc după mâncare, ca oricare animal. Normal că vacile au intrat, şi a ei pe la mine, şi a mea pe la ea. Nu m-am certat cu ea, dar nu accept modul ei de a bârfi. Şi a rămas ca, după ce cosesc şi eu, să facem hotarul. Dar ea nu vrea. Eu fac hotarul, stabilesc cu proprietarii… eu mi-am dat degeaba grădinile. Am luat la vecinii mei. Au zis: „Ia-o tu!” „N-am ce face, domnule, cu ea!” Am la nevastă-mea şapte hectare. Am acasă cinci hectare. Ce să faci cu atâta iarbă? N-ai cui să o dai! Vedem la toamnă, când se va cosi. Vorbesc şi cu proprietarii, care sunt la Bucureşti, măsurăm gardul, chem Poliţia, să fie în regulă, vă chem şi pe dumneavoastră să filmaţi.”, anunţa primarul Boncoi ce planuri are pentru stingerea scandalului: construirea jumătăţii de gard, ce-i revine ca obligaţie. „Dacă e…n-o mai iau, că eu am grădini şi n-am ce face cu ele! Dar cu ea n-am cum să elimin conflictul, că e deja dusă. Mi-a scos vaca pe drum, deşi trebuia să vină la mine şi să-mi spună: „Bă primare, bă Boncoi, bă Ioane, cum dracu’ vrea să-mi zică, uite-ţi vaca la mine!” O luam frumos şi n-o mai băgam în grădină. O ţin împilată. Până la urmă… vorba la toţi: „Nu mai ţine, mă… tu, primar, să ţii…” Nu pot să stau degeaba. Îmi place să am animale, să am porci, să am găini, să am gâşte, raţe, să am toate felurile de animale. S-o cheme la comisie şi să vadă care este treaba cu ea. N-o las. Documentele medicale se dau aşa cum se dau. Ştie toată lumea. Eu n-am ştiut… am făcut anchetă socială. Ancheta socială, la noi… ce condiţii, unde locuieşte, ce are în casă. Dar n-o las, cu treaba asta n-o las.”, a afirmat primarul Boncoi, îndârjit s-o lase pe femeie fără pensia de handicap. 

 

The most visited gambling websites in The UK