Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Concentraţie de mangan peste valoarea admisă, în apa potabilă furnizată în Loturi şi Valea Pechii

  • Written by Claudiu VIŞAN
  • Hits: 613

Veşti deloc plăcute pentru sătenii din satele Loturi şi Valea Pechii! Suplimentar subiectelor pregătite de Executiv, pentru a fi aprobate de consilierii comunei Schitu Goleşti, la finele lunii mai, acestora le-a fost prezentată o informare privind rezultatul analizei calităţii apei potabile furnizate în cele două aşezări ale localităţii. Mai precis, au fost expuse în plen o adresă din 12 mai 2018 a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş către Edilul CGA SA şi raportul de încercări din 20 aprilie 2018 întocmit de societatea Tic Marcon SRL. Din cele două documente reiese că, în reţeaua de apă potabilă din satele Loturi şi Valea Pechii, concentraţia de mangan depăşeşte valoarea admisă. Potrivit primarului Tudorel Vasile Miriţă, „au fost semnalate depăşiri ale concentraţiei de mangan peste valoarea admisă şi în reţelele de apă potabilă din alte localităţi, acolo unde au funcţionat exploatări miniere.” Soluţia acestuia a fost procurarea unor instalaţii pentru demanganizarea apei potabile în cele două sate. Finanţarea achiziţiei va fi asigurată la rectificarea bugetară de la jumătatea acestui an.

La şedinţa ţinută cu o lună înainte, când primarul a vorbit prima dată despre necesitatea montării unor instalaţii de demanganizare a apei potabile la puţurile de foraj din Valea Pechii şi Loturi, fostul edil şef Palaghiu a cerut să fie informat dacă au fost spălate cele două bazine de apă din satele cu pricina. Asta pentru că, la un eventual control, va fi solicitat procesul-verbal respectiv. Şi tot Marciel Palaghiu a ridicat în plen necesitatea unor analize ale calităţii apei la toate fântânile publice, iar, în funcţie de rezultat, să se monteze plăcuţe avertizoare: „Apă potabilă/nepotabilă”.                

 

Apele Române s-au decis să înceapă lucrările de reprofilare a Râului Târgului, la Schitu Goleşti

Suplimentar convocatorului pregătit pentru sfârşitul lunii mai, consilierilor locali le-a fost prezentată de către primar o informare a Prefecturii Argeş din 10 mai 2018, referitoare la acordarea unui ajutor financiar în vederea efectuării unui studiu hidrogeologic în zona Băgneanu - Lobodan, afectată de alunecări de teren. „Pentru astfel de lucrări de intervenţie, noi putem direcţiona o sumă din fondul de rezervă. Vom face solicitare şi la Compania Naţională de Investiţii, aşa cum ni s-a sugerat de către Instituţia Prefectului.”, a precizat primarul Miriţă. Viceprimarul Iulian Duţă şi-a anunţat colegii consilieri că a solicitat familiei Băgneanu să instaleze jgheaburi şi burlane pentru colectarea apelor pluviale, „fiind o soluţie care trebuie luată în seamă în această situaţie.”  

Cu o lună înainte, la şedinţa din 24 aprilie, a fost prezentă şi cetăţeana afectată. Cu acea ocazie a fost prezentat procesul-verbal întocmit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş privind constatarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase în comuna Schitu Goleşti, satul Valea Pechii. La acel moment, primarul Miriţă a anunţat că va solicita un sprijin financiar de la Prefectura Argeş, dar un ajutor de urgenţă poate fi acordat şi de Primărie. Totodată, au fost anunţaţi de cei de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. „Important este să colectăm toate apele pluviale şi să le deversăm cât mai departe de zona alunecării.”, spunea Tudorel Miriţă, la jumătatea acestei primăveri. „Nu s-a făcut nimic aici, în ultimii 13 ani, s-a plâns doamna Băgneanu. Ne interesează să strângem apa. Pânza freatică este până la un metru. Cum putem opri alunecările de teren? Am adus trei maşini cu zgură.” „Sunt necesare studii hidrogeologice, dar acestea costă bani. Vom înainta o adresă din partea Consiliului Local către Instituţia Prefectului şi către Consiliul Judeţean Argeş, pentru atragerea unor fonduri necesare întocmirii documentaţiilor şi pentru efectuarea unor lucrări de remediere în zona afectată. În această primăvară, nivelul hidrostatic a fost foarte ridicat din cauza precipitaţiilor.”, declara conducătorul Primăriei.           

Tot la finele lunii aprilie, fostul viceprimar Ion Tudor le informa pe autorităţile executive că apa din albia Râului Târgului, în Valea Zăvoiului, a mai rupt aproximativ 20 de centimetri din mal şi era nevoie să se intervină. „Din păcate, la acest moment - anunţa primarul Miriţă, la întrunirea din 24 aprilie - Schitu Goleşti nu apare pe lista de intervenţii a Apelor Române. O să revenim cu o adresă scrisă, pentru executarea reprofilării albiei Râului Târgului de către Apele Române, în partaneriat cu Consiliul Local, care va asigura carburantul.” Din luna iunie, însă, Primăria Schitu Goleşti a primit promisiuni din partea Apelor Române că urmau să înceapă lucrările de reprofilare pe Râul Târgului. „Vor trimite un buldozer, care va sta mai multe zile la noi.”, anunţa primarul Miriţă, la sfârşitul lunii mai.         

 

The most visited gambling websites in The UK