Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Militarii musceleni continuă cu succes misiunea în Afganistan

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 2156

b_400_250_16777215_10_images_2285_patrula.JPGAflaţi pe la jumătatea misiunii în Afganistan, militarii musceleni găsesc la fiecare minut activităţi total diferite faţă de cele din Câmpulung, dar pregătirea făcută înaintea plecării din ţară îi ajută să facă faţă oricărei noutăţi. Afganistanul este unul dintre locurile de pe Pământ în care pericolul este la fiecare pas, acolo unde deşertul reprezintă un peisaj trist şi dezolant, iar în restul zonelor rar mai apare o pată de verde a culturilor de grâu. Singura energie pozitivă, pe lângă cea a militarilor, este a copiilor din această ţară, care trăiesc în sărăcie, în chin şi în război, nevinovaţi. În Baza Aeriană din Kandahar, acolo unde se află peste 440 de militari dislocaţi de la Batalionul din Câmpulung, fiecare zi este agitată, cu provocări diferite. De data aceasta, reprezentanţii MApN în teatrul de operaţii ne transmit un alt episod important din activitatea militarilor Batalionului de la Câmpulung, care, indiferent de situaţie, continuă colaborarea bună cu liderii afgani. 

b_400_250_16777215_10_images_2285_militari1.JPGEpisodul de astăzi este despre Compania I Panthers, cei care pregătesc o misiune ce presupune desfăşurarea unor activităţi de angajare a liderilor locali (KLE - Key Leader Engagement) din localităţile aflate în aria de responsabilitate. În discuţiile avute cu aceştia se va încerca identificarea problemelor cu care afganii se confruntă în momentul de faţă, cât şi modalităţile prin care „Vulturii Carpaţilor” i-ar putea ajuta. Vânătorii de munte musceleni ştiu foarte bine ce au de făcut, îşi pregătesc cu grijă echipamentele şi tehnica, verifică ultimele detalii despre traseu, iau cunoştinţă despre ultimele informaţii din arie şi primesc binecuvântarea de la preotul batalionului, Gheorghe Nicolescu.

b_400_250_16777215_10_images_2285_sminiuc.jpg„De fiecare dată înainte de plecarea în misiune, mă asigur că am maximul de informaţii posibile, pentru a le furniza oamenilor mei şi a-mi da încrederea că vom executa misiunea în condiţiile cele mai bune. De asemenea, fiecare militar are sarcini precise şi concrete. Militarul care a pus piciorul pe trapa MRAP-ului trebuie să ştie foarte bine ce are de făcut. Neclarităţile se lămuresc înainte de plecarea în misiune.”, a transmis locotenentul Florin Siminiuc.

b_400_250_16777215_10_images_2285_militari2.JPGDupă ce au ieşit din bază, militarii s-au îndreptat către districtul Dand. Aici, comandantul batalionului, locotenent-colonel Ionuţ Ilinca, însoţit de comandantul Combined Task Force, locotenent-colonel Troy Mills, au angajat liderii comunităţii locale pentru identificarea problemelor de securitate, cât şi cele sociale şi economice cu care aceştia se confruntă.

b_400_250_16777215_10_images_2285_militari3.JPGAjunşi în localitate, ca de fiecare dată, militarii musceleni sunt întâmpinaţi de copiii afgani. Ei sunt de fiecare dată impresionaţi de copii, cărora le împart cu drag, ori de câte ori au ocazia, apă şi dulciuri din raţia lor zilnică.  

b_400_250_16777215_10_images_2285_militari-copii.JPG

b_400_250_16777215_10_images_2285_IMG_2953.JPGLa un ceai tradiţional, liderii afgani au avut răgazul să le spună celor din forţa de coaliţie ce greutăţi întâmpină în a-şi duce traiul şi a le oferi copiilor cele de trebuinţă, mulţumindu-le militarilor pentru ceea ce au făcut pentru ei. S-au purtat discuţii privind securitatea din regiune, liderii locali declarându-se mulţumiţi de activitatea forţelor româneşti în regiune, aceştia precizând că situaţia de securitate s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Faptul că micuţii afgani se pot deplasa în siguranţă de acasă către şcoală a condus la o creştere a numărului de copii care frecventează şcoala, un lucru îmbucurător pentru orice comunitate, deoarece prin educaţie se poate schimba mentalitatea unui popor. 

„Seara nu întârzie să apară, iar noi ne pregătim de încheierea misiunii. Ne îmbarcăm şi pornim către bază. La intrarea în câmpul românesc ne întâlnim cu o altă patrulă care pleacă în misiune. Asigurăm astfel o prezenţă permanentă în aria de responsabilitate.”, transmit vânătorii de munte. 

b_400_250_16777215_10_images_2285_simi.jpg„Phanters 2 a avut misiunea de a angaja un lider local în aria de responsabilitate. Scopul acestei misiuni a fost de a identifica problemele de securitate şi cele de natură socială, iar plutonul a acţionat conform procedurilor standard de operare specifice misiunii de tip KLE.”, a încheiat locotenentul Florin Siminiuc.

b_400_250_16777215_10_images_2285_afg-mil.JPGÎntâlnirile cu liderii locali din zonă sunt foarte importante pentru succesul misiunii. Diplomaţia militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” le oferă civililor afgani încrederea că românii, mai ales muscelenii noştri, sunt aici pentru a-i ajuta şi a-i sprijini. În astfel de misiuni, barierele de comunicare sunt depăşite deseori atât cu ajutorul interpretului afgan, cât şi prin metode originale adaptate condiţiilor concrete. Militarii români sunt apreciaţi de către liderii afgani pentru utilizarea în conversaţie a unor cuvinte-cheie în limba afgană - pashto, lucru care duce la câştigarea încrederii şi, uneori, chiar la protejarea vieţii.

Peste trei luni, aceştia vor veni acasă, dar până atunci, fiecare minut contează pentru musceleni, cunoscând situaţia din zona de conflict în care se află.

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

b_400_250_16777215_10_images_2285_militari4.jpgDin zona Muscel, pe pământurile seci ale Kandaharului, avea să îşi piardă viaţa în anul 2008 sublocotenentul Dragoş Traian Alexandrescu, binecunoscut de câmpulungeni pentru omenia, curajul şi bunătatea sa. Tot atunci, alţi patru militari musceleni au fost răniţi, iar viaţa unora dintre ei avea să se schimbe definitiv. De aceea, grija la fiecare pas, pregătirea şi credinţa în Dumnezeu sunt cele care însoţesc Batalionul de la Câmpulung în fiecare zi a misiunii.

b_400_250_16777215_10_images_2285_militarii-toti.jpg

 

 

 

foto: Iulian Cadulencu - MApN

The most visited gambling websites in The UK