Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

După negocierile cu Guvernul, Angajaţii din Sănătate au renunţat la grevă

  • Written by Isabela FILIP
  • Hits: 906

b_400_250_16777215_10_images_2281_greva.jpg

După greva de avertisment de luni, 7 mai, Federaţia „Sanitas” avea în calendarul acţiunilor de protest şi o grevă generală, stabilită pentru astăzi, cu începere de la ora 8.00. Dar, după negocierile de marţi, Guvernul a găsit soluţii pentru ca niciun salariat să nu mai înregistreze pierderi de venituri, comparativ cu luna februarie 2018, iar acţiunea de protest, stabilită pentru astăzi, la nivel naţional, a fost suspendată.

b_400_250_16777215_10_images_2281_greva2.jpgLa nivelul Spitalului Municipal Câmpulung, 13 salariaţi, din peste 500, au avut veniturile scăzute, pentru că au pierdut un spor de 5%, dar pe care, cel mai probabil, îl vor primi înapoi. Legat de această situaţie, liderul „Sanitas” Câmpulung, Gabriela Eana, ne-a spus: „La negocierile de marţi s-a hotărât suspendarea grevei generale, pentru că au căzut la o înţelegere în ceea ce priveşte eliminarea pierderilor salariale. Adică vor fi sume compensatorii pentru cei care au pierdut din venituri faţă de luna februarie, vor fi eliminate din procentul de 30% gărzile medicilor şi sâmbetele şi duminicile la asistenţi şi, atunci, există posibilitatea creşterii sporului până la nivelul maxim sau aproape de maxim, prevăzut de regulamentul de sporuri. Depinde de fiecare loc de muncă în parte, sunt condiţii de muncă cu sporuri pornind de la 7% şi se duc până la 85%, în funcţie de gradul de risc. Sumele compensatorii încă nu ştim sub ce formă legală vor fi date, dar, probabil, vor veni cu un act normativ, cu o Ordonanţă de Urgenţă. Din momentul actual, probabil, va fi aplicare cu luna mai şi rezolvă, în principal, problemele celor care au pierdut din venituri sau ale celor cărora le-au fost diminuate sporurile. La nivelul Spitalului Municipal Câmpulung am avut 13 salariaţi care au pierdut un spor de 5% şi probabil că îl vor recupera în urma acestui act normativ, pe care-l aşteptăm să apară. Unul dintre punctele de revendicări care au dus la declanşarea conflictului era majorarea de salarii. În sensul acesta, nu s-a rezolvat absolut nimic, pentru că asta ar fi însemnat să modifice Legea Salarizării şi probabil că şi celelalte categorii de bugetari ar fi acţionat la fel şi anvelopa salarială nu le permite să facă lucrul acesta. Au mai fost nişte probleme specifice, pe care noi nu le avem la Câmpulung, cu excepţia salarizării directorului de Îngrijiri, care revine la salarizarea iniţială pe Legea 153/2017, pentru că altfel avea de pierdut. Echivalarea moaşelor cu asistentul medical... erau câteva puncte de care noi nu ne-am lovit la nivelul Spitalului Câmpulung, dar la nivel naţional creau oarece probleme. Vineri nu va fi grevă, o să vedem ce vom face şi pentru ceilalţi care n-au luat majorare. Probabil că o să încercăm să le obţinem un procent mai mare începând cu 1 ianuarie 2019, pentru că, bugetul fiind deja în execuţie, era greu de crezut că vom reuşi să obţinem şi pentru ceilalţi majorări.” 

 

The most visited gambling websites in The UK