Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La un pas de moarte! Opt militari musceleni răniţi într-un atentat kamikaze, în Afganistan

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 787

b_400_250_16777215_10_images_2279_militar2.jpgMomente cumplite, în dimineaţa zilei de 30 aprilie 2018, în teatrul de război din Afganistan. Opt militari din cadrul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, din Câmpulung, au fost răniţi în timpul unei misiuni de patrulare, convoiul fiind ţinta unui atac sinucigaş, cu maşină, capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Ei au fost transportaţi la spitalul militar din Kandahar, unde au fost stabilizaţi, fiind în afara oricărui pericol. Unul dintre militarii răniţi a ajuns ulterior la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigaţii medicale amănunţite. Şi mai grav este faptul că, aşa după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei afgane, citat de agenţia germană de presă DPA, 11 copii, care veniseră să primească de la militari dulciuri şi apă, au fost ucişi în atentatul comis de un kamikaze, presupus a fi taliban, chiar în apropierea unei moschee în Sudul Afganistanului. În total, 16 persoane - civili, poliţişti şi soldaţi români - au fost rănite.

Militarii răniţi sunt în stare stabilă

Batalionul din Câmpulung este o unitate de elită aflată în subordinea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din cadrul Diviziei 2 Infanterie „Getica” şi execută, în perioada februarie - august 2018, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei în zona de apărare terestră apropiată a Bazei Aeriene Militare Kandahar, în scopul sprijinirii TAAC South (Train, Advise and Assist Command South), precum şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. În ultima perioadă, militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung au executat şi misiuni în aria de responsabilitate în care au avut loc întâlniri centrate pe tema securităţii din zonă şi pe problemele cu care se confruntă comunitatea locală. Discuţiile au loc între liderii comunităţii din zona de responsabilitate, forţele de coaliţie şi forţele de securitate şi apărare afgane. Într-o astfel de misiune se aflau cei opt militari care au fost răniţi, pe 30 aprilie, în jurul orei 9.00, după ce o maşină capcană a explodat în apropierea lor. Românii se aflau într-o misiune ce presupune deplasarea militarilor către liderii locali pe care îi instruiesc în conflictul cu talibanii. Convoiul format din patru vehicule blindate, în care se aflau 25 de militari, a plecat din baza militară Kandahar şi a ajuns în Molla Abudlah Kariz, o localitate aflată la 15 kilometri Sud distanţă. Ajunşi aici, au coborât din MRAP-uri şi s-au întâlnit cu liderul comunităţii. Erau expuşi în momentul în care un kamikaze şi-a detonat maşina când a ajuns în dreptul convoiului. Ministerul Apărării Naţionale a făcut publică identitatea acestora, după ce familiile lor au fost anunţate: Marius Valentin Ionescu (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Eugen Luci Rădoi (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Adrian Bogdan Ganţă (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Florin Adrian Popescu (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a George Marian David (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ionel Radu (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Petre Popelcă (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Nicolae Marian Bădulescu (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

Un militar a ajuns într-un spital din Germania, ceilalţi şapte s-au întors în campus

Potrivit MapN, după producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, iar militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde sunt luate toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi îngrijire. Ulterior, pe data de 1 mai, plutonierul major Marius Valentin Ionescu a fost transportat la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament de specialitate, starea lui de sănătate fiind stabilă. Valentin Ionescu a suferit răni la membrul superior drept. Ceilalţi şapte militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, răniţi şi ei în incidentul produs luni, 30 aprilie, au fost externaţi, s-au întors în campusul batalionului românesc, unde rămân sub supravegherea echipei medicale a detaşamentului. 

„Am aflat cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere lor şi familiilor acestora în aceste momente de grea încercare.”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis. 

A fost o zi sângeroasă în Afganistan. În alte două atacuri cu bombă, în capitala afgană Kabul, au fost ucişi cel puţin 25 de oameni, inclusiv mai mulţi jurnalişti, printre care Shah Marai, şeful echipei de fotografi ai Agenţiei France Press, şi doi reporteri şi un cameraman ai Radio Europa Liberă.

Doi dintre militarii răniţi, implicaţi în accidentul de la Valea Urdii

În altă ordine de idei, menţionăm faptul că George Marian David şi Eugen Luci Rădoi, în mai puţin de un an, s-au aflat de două ori în pericol de moarte, după ce, pe 29 iunie 2017, s-au prăbuşit cu camionul într-o prăpastie, la Valea Urdii - Dâmbivicioara. Şi-au pierdut viaţa atunci camarazii lor Mihai Ionuţ Toma, George Emilian Catană şi Petre Cristian Toader. Misiunile militarilor musceleni în Afganistan au stat întotdeauna sub semnul pericolului. Cel mai grav incident a fost acela în care şi-a pierdut viaţa sergentul major Dragoş Traian Alexandrescu, iar alţi patru militari - Matei Gheorghe Irinel, Anghelescu Dumitru Bogdan, Mihai Dumitru Marius şi Butoi Ionuţ Claudiu - au fost răniţi, după ce TAB-ul în care se aflau a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat. Se întâmpla pe 31 august 2008. În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni. În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi. 

Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008). În prezent, starea celor 7 militari este mult mai bună, aceştia susţinând cu credinţă că sunt iubiţi de Dumnezeu şi vor trece cu bine, împreună, şi peste aceste probleme. „Credinţa în Dumnezeu este mai puternică în Teatrul de Operaţii din Afganistan”, este deviza militarilor noştri. 

 

The most visited gambling websites in The UK