Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Neruşinare a Executivului Primăriei! Mărturisirea lui Ţâroiu, care le-a ordonat comunitarilor să strângă banii pentru box, eliminată din acte oficiale

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1271

b_400_250_16777215_10_images_2279_politie-locala3.jpgÎndulcirea din condei a urmărilor gafelor primarului Liviu Ţâroiu, sarcină de care Secretariatul Primăriei se achită impecabil, a generat un proces-verbal pe lângă realitate. Motiv pentru opoziţia liberală să-i ceară secretarului Nicolae Ghinea audiţia „casetei” - cum denumeşte acesta CD-ul cu înregistrarea dezbaterii publice - cu mai multă atenţie decât a făcut-o prima dată. Ce s-a mătrăşit din conţinutul documentului oficial, care rezumă discuţiile aleşilor în plen: termenul „dispoziţie”, folosit de Liviu Ţâroiu în contextul „expedierii” pe teren a forţelor de la Locală, cu misiunea de a împărţi contractele de sponsorizare patronilor cotizanţi, de milă, de silă, la un campionat de box, pentru desfăşurarea căruia organizatorii n-aveau suficienţi bani. Mai exact, la şedinţa de îndată de marţi, 24 aprilie 2018, primarul a afirmat, cu claritate - afirmaţie înregistrată pe „casetă” - că „eu i-am rugat şi am dat dispoziţie să se ducă să înmâneze” plicurile oamenilor de afaceri, care, dacă mai erau şi abonaţi la lucrările cu statul, evident că n-aveau cum să-l refuze. Ce-i drept, „rugămintea” şi „dispoziţia” lui Ţâroiu se bat cap în cap, dar vom reţine din justificarea acestuia referitoare la depăşirea atribuţiilor comunitarilor partea cea mai gravă: faptul că primarul Câmpulungului a dat dispoziţie, adică a ordonat Poliţiei Locale să facă oficii de Poştă, cu iz de presiune asupra agenţilor economici, care, trezindu-se cu omul în uniformă la uşă, onora comanda de a face o donaţie în contul unui eveniment cu care Primăria n-avea nicio treabă. Nu era organizator, nu era co-organizator şi nici măcar nu avea un contract de asociere cu organizatorii campionatului de box, asociere care să-i permită să facă plăţi pentru susţinerea acţiunii sportive. În ciuda faptului că şeful Executivului a recunoscut public ordinul dat poliţiştilor locali, secretarul a dres sinceritatea incriminatoare a lui Ţâroiu, consemnând în procesul-verbal al şedinţei de îndată doar partea cu rugămintea adresată subalternilor. 

 

Primarului nu-i tihnea vacanţa în Grecia dacă nu rezolva urgenţa cu boxul

Înainte să plece în Grecia, Liviu Ţâroiu a vrut să ştie la adăpost competiţia de box, bâlbâită de Federaţie din punct de vedere al locului desfăşurării. Într-un sfârşit, s-a hotărât c-o ţine la Câmpulung, fiind notorie generozitatea autorităţilor locale cu nevoiaşii din sport. Deşi Consiliul Local avea programată şedinţa ordinară a lunii joi, 26 aprilie 2018, transferarea sponsorizărilor în sumă de 9.700 de lei n-a mai putut aştepta două zile şi Executivul a convocat o întrunire de îndată marţi, 24 aprilie 2018, special pentru această formalitate: introducerea banilor primiţi de la patroni în bugetul local, apoi efectuarea plăţii către organizatorii competiţiei de box. Iar acest raid al fondurilor colectate aşa cum s-au colectat, cu convocarea afaceriştilor la Primărie şi vizitarea celor care nu s-au prezentat de către Poliţia Locală, a fost posibil în condiţiile absenţei totale a unei relaţii contractuale între Primărie, Federaţia de Box şi Clubul Sportiv „Muscel” pentru campionatul cu pricina. 

Iată cum a argumentat Liviu Ţâroiu graba de a rezolva urgenţa momentului: „Am avut o solicitare, la începutul lunii aprilie, din partea Ministerului Sportului şi Clubul Sportiv, pentru susţinerea unor cheltuieli necesare organizării Campionatului Naţional de Box, juniori, la Câmpulung Muscel. Este vorba despre baremul pentru arbitraj şi transportul arbitrilor. Noi n-am ştiut când am spus: „Da, suntem de acord să vă spunem la dispoziţie sala de sport şi toate celelalte”, căci ei sunt într-o problemă de blocaj financiar şi nu pot finanţa aceste treburi. Am convocat nişte agenţi economici mai puternici din Câmpulung, pentru a sponsoriza acest eveniment. Am primit nişte bani ca să susţinem baremul de arbitraj.” Sunt cuvintele primarului Ţâroiu, rostite în faţa Consiliului Local şi a comunităţii câmpulungene, pe 24 aprilie 2018, la începutul competiţiei de box, pentru care aleşii fuseseră convocaţi să voteze „plimbarea” sponsorizărilor prin buget. 

Comunitarii, încărcaţi cu rugăminţi, dispoziţii şi plicuri, chipurile, au colindat patronii, după sponsorizări, în timpul deplasării lor zilnice pe teren    

b_400_250_16777215_10_images_2279_politie-locala4.jpgCea mai „picantă” parte a dialogului a constituit-o comentariul mirosind de la o poştă a neadevăr, prin care Liviu Ţâroiu a motivat ce căutau comunitarii pe la uşile birourilor patronilor care au lipsit la întâlnirea de la Primărie, la care li s-au cerut bani pentru box. Am relatat într-o ediţie trecută cum poliţiştii Primăriei au făcut teren în slujba Federaţiei de Box, nu a populaţiei care le plăteşte salariile nesimţite, vânturându-se din firmă în firmă, cu contractele de sponsorizare gata completate, rămânând  ca donatorul să menţioneze suma pe care era dispus s-o investească într-un concurs ţinut aproape cu uşile închise. Primarului, care a orchestrat colecta de fonduri cu ajutorul comunitarilor aflaţi, fără discuţie, într-o situaţie de depăşire a atribuţiilor de serviciu, repetăm, remunerate cu lefuri fără legătură cu performanţele profesionale, i s-au cerut lămuriri şi în Consiliul Local. Atunci, i-a scăpat porumbelul cu „am dat dispoziţie” şi cu „i-am rugat” în aceeaşi frază, probabil, părându-i-se că nu şi-a pus suficient de mult în evidenţă autoritatea. Aşa că, după ce „i-a rugat”, „le-a dat şi dispoziţie”, afundându-se, odată cu poliţiştii locali, în mocirla sponsorizării dubioase a unei acţiuni în care Primăria nu era parte. Dar dacă nu-i controlează nimeni, nu se sesizează nimeni… mare mirare să nu vă treziţi cu Poliţia Locală la poartă că nu v-aţi plătit gunoiul! Zice Ţâroiu că poliţiştii lui n-au executat suplimentar însărcinarea, ci în timpul programului de lucru efectuat în aer liber. „În deplasarea lui în teritoriu poate să facă şi această treabă. Face deplasare în teritoriu şi lasă la agentul economic respectiv un plic.”, a amplificat primarul gustul amar simţit de contribuabilii scârbiţi de lipsa oricărui control al derapajelor crase avându-i ca autori pe numiţii despre care relatăm.     

Au lăsat un plic gol, au luat un plic plin 

Două zile mai târziu, la şedinţa de Consiliu ordinară, din 26 aprilie, ţinută fără melomanul Ţâroiu, aflat la culturalizare în Grecia, consilierilor li s-a prezentat, pentru vot, procesul-verbal al precedentei întâlniri din 24 aprilie. Din documentul lucrat de Secretariat a dispărut mărturisirea compromiţătoare „am dat dispoziţie” Poliţiei Locale să împartă contractele de sponsorizare firmelor. Sesizând trunchierea intenţionată a rezumatului şedinţei anterioare, liberalul Bogdan David i-a cerut secretarului să verifice „caseta” şi să facă modificarea conform confesiunii dezarmant de sincere a primarului. Or în procesul-verbal, redactat după ce s-a dumirit, probabil, şi Ţâroiu că s-a dat de gol singur, că el a comandat, iar comunitarii au executat, menţiona că „a vorbit personal cu fiecare sponsor şi i-a rugat pe cei de la Poliţia Locală, în timpul în care îşi desfăşoară activitatea, trecând pe lângă sponsori, să lase un plic.” „Bănuiesc că au şi luat un plic, că au luat banii.”, a intuit David. 

b_400_250_16777215_10_images_2279_politie-locala.jpgSubiectul a fost reluat şi la conferinţa de presă a PNL Câmpulung, desfăşurată vineri, 27 aprilie, a doua zi după şedinţa de Consiliu. A doua a săptămânii trecute. Cu precizarea că el şi colegii nu sunt împotriva unei activităţi care aduce vizitatori în Câmpulung, cu condiţia să fie făcută legal, preşedintele organizaţiei municipale a PNL a completat şirul de incorectitudini manifestate într-o acţiune şchiopătând cap-coadă cu lipsa cadrului legal în care Primăria vira încasările de la patroni către organizatorii de la box. „Să înţelegem că această Poliţie Locală este folosită de domnul Ţâroiu ca un fel de recuperator personal. Nu-mi aduc aminte să fie în atributul Poliţiei Locale..., Primăria are un compartiment special pentru sponsorizări. Nu-mi aduc aminte să avem un contract de asociere cu această competiţie. Banii putem să-i dăm dacă avem un contract de asociere. Nu a trecut prin Consiliul Local nicio asociere pentru acest eveniment, pe care nu-l avem nici măcar în lista anului 2018. Se poate face prin Clubul Sportiv. Nu-mi aduc aminte să avem contract nici cu Clubul Sportiv.” Aşa stând lucrurile, sponsorizările nu trebuiau să părăsească bugetul local. După David, cel mai corect era ca firmele să facă donaţii direct către competiţia respectivă, dar, dacă nu le presa primarul, cu invitaţii la Primărie şi cu Poliţia Locală trimisă la colindat, avem nişte îndoieli că băga cineva mâna în buzunar de bună voie. După Ionel State, cheltuiala putea s-o suporte Clubul Sportiv „Muscel”, beneficiar al unui buget constituit din alocări din banii câmpulungenilor, buget repartizat pe secţii. 

 

The most visited gambling websites in The UK