Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Tot personalul de la Spitalul TBC, în grevă

b_400_250_16777215_10_images_2274_g1.jpgÎn urma schimbărilor la nivel naţional legate de Legea salarizării şi a sporurilor personalului medical, mai multe instituţii au declarat că nu vor accepta modificările şi vor ieşi în stradă. Ieri, Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Câmpulung s-a alăturat spitalelor de profil din întreaga ţară. Protestul va avea loc în fiecare zi, timp de 20 de minute, până când se vor auzi nemulţumirile salariaţilor. 

b_400_250_16777215_10_images_2274_g2.jpgDe la sfârşitul lunii martie, de când Guvernul a adoptat hotărârea privind regulamentul-cadru, care stabileşte cuantumul sporurilor pentru angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, salariaţii au anunţat că se pregătesc de grevă. După unităţile mari din ţară, a urmat, ieri, şi Spitalul de Pneumoftiziologie din Câmpulung, ai cărui angajaţi au ieşit în curtea instituţiei şi au făcut un protest spontan. Majoritatea salariaţilor, bine pregătiţi, au venit de acasă, dacă erau liberi, însă au ţinut să îşi arate nemulţumirile prin scurte mesaje, pe coli A4: „Vrem spor de 100%, pentru că suntem expuşi 100%”, „Orele de gardă plătite la salariul lunii martie”, „Dacă tot nu ne daţi, măcar nu ne luaţi”, etc. 

b_400_250_16777215_10_images_2274_g3.jpgOtilia Buduluca, liderul de Sindicat Sanitas de la Spitalul TBC din Câmpulung, a menţionat că protestul spontan este împotriva Legii 153/2017, actualizată în 2018. „Noi protestăm acum împotriva acestei legi şi a regulamentului de sporuri, ele aplicate ne vor scădea salariile cu mult la infirmiere şi, mai ales, la îngrijitoare, vor ajunge la salariul minim pe economie. Aplicând acest regulament de sporuri, orele de gardă şi de sărbătorile legale sunt plătite la salariul din ianuarie, ceea ce nu este normal, căci noi lucrăm acum. Sporul ne-a scăzut de la 100% pentru că lucrăm cu bolnavii de tuberculoză, a scăzut la 85, spune legea maxim, dar dat fiind fiindcă au limitat la 30% pe ordonatorii principali de credite, acestea nu se mai pot acorda la maximul spus de lege.”, a spus Otilia Buduluca. 

b_400_250_16777215_10_images_2274_g4.jpgPe 30 martie a apărut aplicarea regulamentului de sporuri, ce duce la o scădere a salariilor la categorii de personal care lucrează în mediul expus la boli 100%. Anca Florentina Dumitrescu, medic primar pneumolog şi şef de secţie, a explicat care este scopul acestui protest şi ce se întâmplă cu schimbările salariale din mediul sănătăţii. „Pot doar să subliniez că aplicarea regulamentului de sporuri a apărut în 30 martie. Duce la o scădere a salariilor chiar şi la alte categorii de personal, cum ar fi asistentele de la Radiologie. Ordonatorii principali de credite, cum ar fi primăriile sau consiliile judeţene, au o limitare în posibilitatea de a accepta sporurile până la 30% maxim pe ordonatori de credite. În oraşele mici şi sumele vor fi la fel. Acest protest este şi pentru a susţine colegii noştri de la „Marius Nasta”, ei au început primii, acolo sunt sporurile şi mai mici. Am înţeles că în foarte multe spitale de profil se întâmplă acelaşi lucru. Primăria, la noi, a reuşit să acorde până la 62-63%, variază de la o lună la alta, dar sporul acesta nu ne mulţumeşte, pentru că este un spor de risc, tuberculoza a crescut, nu a scăzut aşa cum se trâmbiţează, a crescut în primul rând prin cazurile de multidrog rezistenţă, care cresc foarte tare riscul de mortalitate.”, spune medic şef secţie Anca Florentina Dumitrescu.

b_400_250_16777215_10_images_2274_g5.jpgProtestul va dura până la soluţionarea problemei, la nivel naţional. În fiecare zi, angajaţii Spitalului TBC din Câmpulung vor protesta timp de 20 de minute, în speranţa că se vor alătura şi alte spitale de profil, iar la ora actuală deja s-au strâns şi la nivel naţional. 

 

The most visited gambling websites in The UK