Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Coautoarea regulamentului de taxare a parcărilor a plecat din şedinţă înainte ca aleşii să-i aprobe opera

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1123

b_400_250_16777215_10_images_2274_parcari2.jpgNoua colegă a lui Constantin Vâlsănescu, de la Compartimentul Urbanism, a ratat şansa de a se remarca în ochii comunităţii câmpulungene cu regulamentul de taxare a parcărilor de la blocuri, aprobat de aleşi la sfârşitul lunii martie. Probabil, sătul de bobârnacele încasate de la unii consilieri şi, în special, de la Constantin Ivan, din motive pe care le cunosc mai bine cei doi, Vâlsănescu a preferat să nu se mai arate la faţă la întrunirea decisivă pentru soarta locurilor de parcare din cartiere. Şi-a ales prost momentul în care să lipsească, deoarece Ivan, promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, n-a mai participat la reuniunea aleşilor de a doua zi. Prin urmare, angajatul de la Urbanism scăpa de muştruluiala cu care se şi obişnuise. L-a înlocuit la dezbaterea cu pricina coautoarea regulamentului, Nicoleta Şerb, care, curios lucru, a dispărut din sală la punctul aflat pe ordinea de zi, la care ar fi trebuit să fie prezentă, în caz că apăreau nelămuriri suplimentare. În absenţa inginerei, care, pesemne, n-a făcut faţă presiunii de a se afla în faţa camerelor tv, întrebările s-au îndreptat către secretarul Ghinea, care avea un singur răspuns la toate: „Nu mă întrebaţi pe mine!” De ce a plecat de la şedinţa Consiliului Local angajata responsabilă de conţinutul textului prezentat aleşilor pentru a-l vota… greu de spus. Colegul Vâlsănescu răbda, suferea şi le încasa, căci n-avea încotro. Altfel a procedat tovarăşa de birou, care, potrivit declaraţiilor de avere şi interese, completate toamna trecută, are experienţă ca agent de brokeraj în asigurări, având calitatea de administrator şi asociat la Eny Corporate Performance SRL. Când să i se adreseze unul dintre membrii grupului liberal, pentru a-i critica normele în baza cărora vor fi atribuite locurile de parcare, a constatat că scaunul ocupat de aceasta este gol.   

„Îmi pare rău că doamna care a venit să ne ţină, astăzi, lecţii, aici, lipseşte, că dânsa l-a făcut şi trebuia să fie în sală”

Intuind că, în ciuda negocierilor purtate între PSD şi PNL, în răgazul acordat de Liviu Ţâroiu, din februarie, până în martie, tot vor mai fi observaţii, „Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare, pentru folosinţă, în parcările de domiciliu aflate în municipiul Câmpulung” a fost lăsat la finalul ordinii de zi a şedinţei. Dezbateri pătimaşe nu s-au mai purtat între iniţiatori şi legiuitorii locali, cărora li s-a acrit. Vorba lui Ionel State în momentul în care preşedintele de şedinţă, Estera Stămoiu, a cerut comentarii, „am făcut atâtea comentarii de ni s-a luat. (…) Am încărunţit şi mai încărunţesc şi alţii după noi.” „Atunci, supune-l la vot.”, s-a bucurat primarul că scapă uşor. Ei, nici chiar aşa, căci era păcat să se irosească bunătate de subiect fără dram de campanie electorală pe seama lui. Mai cu seamă că foarte mulţi cetăţeni îşi doresc să-şi asigure locul fie de străinii de zonă, fie de vecinii care au mai multe maşini ori preocupări de mecanici auto în parcarea blocului. După cum vor fi destui şi cei care nu vor dori să scoată bani din buzunar pentru ocuparea domeniului public de către bunul personal, căci dacă, până acum, a mers aşa… 

De ce s-au mai cramponat, de această dată, aleşii? În primul rând, de lipsa procedurii de licitaţie la repartizarea celor 12 metri pătraţi de „căciulă”. Culmea este că liberalii au fost cei mai vehemenţi critici, prin vocea lui Cristi Creţu, atât în august 2017, cât şi în februarie 2018, ai organizării de licitaţii acolo unde erau mai multe cereri decât parcelele de atribuit. Reamintim că Liviu Ţâroiu intenţiona să rezolve impasul în care se aflau autorităţile şi asociaţiile de proprietari, în situaţia în care existau într-o familie două-trei maşini, licitând loturile care erau în plus în parcarea blocului. Cu atâta înflăcărare au desfiinţat liberalii injusteţea care s-ar fi creat la licitaţie, prin avantajarea câmpulungenilor cu bani, încât primarul a abandonat acest criteriu de departajare a solicitanţilor. 

b_400_250_16777215_10_images_2274_parcari.jpgDupă eliminarea din textul regulamentului a termenului „licitaţie”, tot de la PNL, s-a trezit Lucian Ionescu, dornic că fie lămurit în ce condiţii pune administraţia locală domeniul public la dispoziţia cetăţenilor dacă nu prin licitaţie?! Pesemne, ceva discuţii pe subiectul obligativităţii licitaţiei s-au iscat şi la discuţiile ţinute cu uşile închise, de vreme ce Executivul şi majoritatea social-democrată aveau răspunsul pregătit: locurile de parcare nu se închiriază, nu se concesionează, aşadar, nu este nevoie de licitaţie. Doar se dau în folosinţă, iar banii pe care îl plăteşte anual beneficiarul nu constituie chirie, ci taxă specială. Taxă anuală de parcare, taxă de utilizare a locului de parcare sau taxă de ocupare a locului de parcare, după cum au sunat variantele găsite de aleşi, în încercarea de a ocoli închirierea, care ar fi presupus ţinerea unei licitaţii. 

Şi-apoi, nicăieri în ţară, nicio Primărie nu le-a dat oamenilor parcările la licitaţie, după cum au asigurat aleşii mai umblaţi, care, pe deasupra, s-au şi documentat la unii şi la alţii, ca să afle cum procedează ei. De fapt, acesta a fost unul dintre reproşurile care îi viza pe urbaniştii Primăriei şi, în special, pe superiorii lor: că nu i-au urcat într-o maşină şi nu i-au trimis în oraşe în care taxarea parcărilor de reşedinţă decurge fără poticnişuri de ani buni. Ce-au făcut ai noştri? Iniţial, au copiat regulamentul Primăriei Oradea, apoi, după răbufnirea liberalilor, susţinuţi de PSD-iştii Cornel Băjan şi Constantin Ivan, i-au dat un aer local. 

Cât de „bun” este rezultatul au spus-o Ionescu şi David, cărora le dă parţial dreptate şi Liviu Ţâroiu. „Vom fi de acord şi vom aproba acest regulament, dar asta nu înseamnă că este un regulament bun. Părerea mea este că e un regulament care a căutat să mulţumească pe toată lumea, dar nu ştiu cât va fi de funcţional.”, a fost părerea lui Lucian Ionescu. „Acest regulament, aşa cum spunea şi Lucian Ionescu, nu este perfect, căci nu este posibil, a intervenit primarul. Va suporta, în timp, în funcţie de problematica întâlnită în fiecare zonă, îmbunătăţiri, pe care vi le vom prezenta, în ideea de a-l perfecţiona. Şi dacă nu-l face Compartimentul Tehnic şi-l face oricare dintre noi, nu va fi perfect, că n-avem cum. Am împrumutat un regulament, pe care am adaptat câteva treburi.” Cât despre licitaţie, a adăugat acesta, n-are ce căuta în chestiunea parcărilor, pentru că nici când s-au stabilit locurile pentru garaje nu s-a ţinut licitaţie.  

Ca să nu aibă nimeni emoţii la vot, auzindu-i pe liberali, susţinuţi şi de această dată din tabăra puterii, liderul opoziţiei a reluat ideea colegului de mai înainte. „Am fost de bună credinţă şi am spus de la început că vom vota acest proiect, pentru că este necesar să dăm locurile de parcare, chiar dacă proiectul este foarte prost. Îmi pare rău că doamna care a venit să ne ţină, astăzi, lecţii, aici, lipseşte, că dânsa l-a făcut şi trebuia să fie în sală.”, s-a referit Bogdan David la inspectoarea de la Urbanism, Nicoleta Şerb, care asistase la câteva puncte bune ale ordinii de zi. Nu şi la cel la care ar fi trebuit să fie de faţă. „Era acolo.”, a comentat în surdină preşedintele Estera Stămoiu. Şi nici nu i-a scuzat plecarea în timpul dezbaterii cineva din Executiv, cunoscător al motivului, sperăm, pertinent pentru care salariata s-a sustras de la discuţii. Asta pentru că alţii sunt aduşi târâş-grăpiş, indiferent că le place sau nu să fie văzuţi de câmpulungeni cum se încurcă în justificări. 

Mai spunem că din cele două propuneri ale PNL, lansate pe loc, una a picat, alta a trecut. A picat cea privind tariful anual de 60 de lei, în locul celui de 80 de lei, impus de Primărie. Şi a trecut cerinţa ca zonele de parcaj asfaltate, delimitate şi numerotate să fie prezentate Consiliului Local înainte de a se împărţi locurile în fiecare parcare.

 

The most visited gambling websites in The UK