Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Câinii latră, ursul trece…

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 868

b_400_250_16777215_10_images_2263_ursi.jpgProblema urşilor şi a celorlalte animale sălbatice din judeţul Argeş este pe departe de a se termina. În zona Muscel, atât autorităţile locale, cât şi localnicii sunt disperaţi. Sălbăticiunile au stricat izlazurile comunale, mănâncă orice animal din gospodărie, caută ziua în amiaza mare în gunoi şi reprezintă un mare pericol pentru cei care le taie calea. 

Urşii reprezintă disputa permanentă dintre localnici şi autorităţi locale, pe întreg teritoriul judeţului Argeş. Oamenii sunt supăraţi, dezamăgiţi şi înfricoşaţi din cauza prezenţei animalelor sălbatice permanent în gospodăriile oamenilor. Dacă nu apar într-o comună, sigur sunt în alta, pe străzi, la tomberoane, la grajdurile oamenilor şi nu numai. În anul 2017, în Argeş şi Muscel au existat o serie de probleme grave legate de urşi, lupi, mistreţi care au devastat gospodăriile bieţilor oameni, au stricat grădini, izlazuri comunale şi au lăsat numai pagube în urmă. Revenind doar la problema urşilor, reamintim că au fost mai multe persoane rănite de urşi, printre care şi decedaţi. Disperarea oamenilor se citeşte pe chipurile lor de fiecare dată când sunt întrebaţi despre acest subiect. 

De curând, administraţia locală a comunei argeşene Sălătrucu a transmis pe adresa cabinetului parlamentar al Simonei Bucura Oprescu o sesizare şi memorii privind situaţia pagubelor provocate de animalele sălbatice, în special urşi şi lupi. Oamenii se tem să mai meargă prin comună, animalele fiind din ce în ce mai insistente şi mai aproape de gospodării. În plus, acestea au provocat pagube şi în culturile agricole şi plantaţii, cât şi în gospodării şi în rândurile animalelor domestice. Mai mulţi cetăţeni au făcut deja demersurile pentru a obţine, conform legii, despăgubiri şi aşteaptă implicarea autorităţilor în acest sens. În aceste condiţii, deputatul de Argeş Simona Bucura Oprescu a făcut o interpelare către autorităţile centrale pentru a găsi soluţii de rezolvare a situaţiei. 

Aceasta a solicitat sprijin pentru modificarea legislaţiei legate de animalele protejate de lege, în special urs şi lup, astfel încât gradul de siguranţă al cetăţenilor să crească. 

De asemenea, s-a mai pus problema legată de stadiul acordării despăgubirilor pentru persoanele afectate de animalele sălbatice şi ce măsuri se pot lua pentru a ţine la distanţă animalele sălbatice de comunităţile umane şi protejarea populaţiei. 

Şi deputatul de Argeş din opoziţie, liberalul Dănuţ Bica, a făcut, în urmă cu luni bune, o interpelare de interes major pentru localnicii mai multor comune, cu privire la criza urşilor în judeţul Argeş şi la faptul că se semnalizează în continuare atacuri ale acestor animale, mai ales în localităţile din Nordul judeţului Argeş. 

În interpelarea deputatului se arată bilanţul pagubelor până la jumătatea anului 2017:

-În comuna Rucăr au fost 9 persoane păgubite de urşi.

-În comuna Dâmbovicioara: 3 persoane păgubite de urşi.

-În comuna Mălureni: 5 persoane păgubite.

-În comuna Corbi au fost 9 persoane păgubite.

-În comuna Nucşoara: 2 persoane păgubite.

-În comuna Lereşti: 2 persoane păgubite 

-În comuna Coşeşti: 1 păgubit. 

Acestea au fost datele prezentate de către deputatul Dănuţ Bica, însă şi după această statistică, numărul situaţiilor a crescut, mai ales în cazurile stricăciunilor şi atacurilor provocate de urşi şi mistreţi. Pagubele au fost destul de însemnate, zeci de porci, vaci, viţei păsări şi oi au fost omorâte de aceste animale sălbatice. Ca să nu mai vorbim despre numărul mare de persoane rănite de urşi şi mistreţi. Pe 4 decembrie, în Argeş, a murit o persoană din cauza unui mistreţ, iar două zile mai târziu, un alt bărbat din Vlădeşti a murit atacat de urs în timp ce se întorcea de la vânătoare autorizată de vulpi. 

În ultimii doi ani, localnicii din zonele de munte ale judeţului Argeş au ajuns într-o situaţie îngrijorătoare, din cauză că aceştia trăiesc cu teamă chiar şi în propria gospodărie, din cauza sălbăticiunilor care s-au înmulţit peste măsură. Vorbim despre un număr de trei ori mai mare faţă de numărul aprobat de lege. Cele mai multe cazuri în 2017 au fost înregistrate, după comuna Arefu, la Rucăr, Dâmbovicioara, Aninoasa, Domneşti, Coşeşti şi Corbi. 

Rămâne de văzut dacă toate încercările, de la cele ale localnicilor, ale edililor şi până la cele ale deputaţilor, vor face autorităţile de la Ministerul Mediului să schimbe urgent ceva şi să vină în sprijinul celor păgubiţi. Măcar aici, că vieţile oamenilor omorâţi de urs sau de mistreţ nu mai pot fi date înapoi de nicio ordonanţă de Guvern, însă măcar să fie un semnal de alarmă.

 

The most visited gambling websites in The UK