Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Flacăra Centenarului s-a aprins la Muzeul Goleşti

  • Written by E.M.
  • Hits: 3257

b_400_250_16777215_10_images_2108_S-a-aprins-Flacara-Centenarului-la-Muzeul-Golesti-9.JPGMarţi, 23 ianuarie 2018, la Muzeul Goleşti, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a aprins Flacăra Centenarului Marii Uniri. Astfel, sub egida „România de la Argeş” în judeţul nostru au debutat manifestările dedicate aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toţi românii, dar în mod special pentru argeşeni, un moment de sărbătoare, dar şi de cinstire a memoriei înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru ţară. În istoria României, Argeşul, prin locurile şi oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel evidenţiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma „România de la Argeş”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine.

Sub egida proiectului „Respect pentru Valorile Naţionale”, Consiliul Judeţean Argeş, împreună cu instituţiile de cultură din subordine, Academia Română şi DACIN SARA a organizat un moment simbolic - Aprinderea Flăcării Centenarului la Muzeul Goleşti. La eveniment au participat membri ai grupului de iniţiativă ai proiectului naţional „Respect pentru Valorile Naţionale”, academicianul Gheorghe Păun, academicianul Ion Dumitrache, academicianul Nicolae Panin, regizorul Şerban Marinescu, sociologul Bogdan Ficeag, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, regizorul Dan Piţa, regizorul Dan Necşulea, senatorul Şerban Valeca, ÎPS Calinic - Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, conducerea Prefecturii, primarii din Argeş, consilierii judeţeni, parlamentari, conducerile celor două universităţi şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, profesori, elevi. 

În discursul său, preşedintele CJ Argeş a punctat faptul că nu întâmplător Muzeul Goleşti a fost ales ca loc de aprindere a Flăcării Centenarului, argumentele ţinând atât de rolul familiei Golescu în istoria României, cât şi de faptul că în acest muzeu se găseşte Tronul pe care au stat Regii României, precum şi Biroul lui Carol I şi o caleaşcă aparţinând Casei Regale. „Flacăra Centenarului aprinsă la Muzeul Goleşti va poposi în fiecare localitate din judeţul Argeş acolo unde vor fi citite şi numele tuturor eroilor argeşeni căzuţi în Primul Război Mondial. De asemenea, în jurul datei de 1 decembrie, flacăra va ajunge la Monumentul Eroilor de la Mateiaş, iar pe 1 Decembrie la Alba Iulia.”, a mai spus preşedintele CJ Argeş, Dan Manu. 

Prima locaţie însă, unde a fost depusă Flacăra Centenarului a fost pe biroul Regelui Carol I, pe care s-au semnat primele decrete regale, din Conacul Goleştilor. Pe 24 ianuarie, Flacăra Centenarului a fost depusă la mormintele Brătienilor, de la Vila Florica, familie de care este strâns legată crearea României Moderne.

Manifestările organizate la Muzeul Goleşti s-au încheiat cu Hora Unirii. 

The most visited gambling websites in The UK