Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Câmpulungeni fără simţul răspunderii

  • Written by Adrian TĂNASE
  • Hits: 3585

b_400_250_16777215_10_images_2255_c001.jpgCe să te mai atragă la municipiul Câmpulung, dacă nici indicatoarele rutiere nu mai sunt şi peste tot găseşti doar gunoi? Indicatoarele să fie căutate pe pereţii tinerilor, puse în semn de trofeu, iar „orăşenii” care merg pe stradă şi aruncă gunoiul oriunde să fie scoşi la ore în folosul comunităţii sau amendaţi. Dar cine mai ştie de istoria unui orăşel micuţ sau de importanţa unei zone curate? Puţini mai înţeleg astăzi că ar trebui respectate nişte reguli de comportament sau măcar cei şapte ani de acasă. 

Când a început reabilitarea străzilor din Câmpulung s-au verificat şi amplasat indicatoarele rutiere şi indicatoarele orientative pentru arterele şi obiectivele turistice din municipiu. În mai multe locuri, au fost găsite semne de circulaţie rupte, vopsite cu semne obscene, reamplasate sau chiar luate de tot. Spre exemplu, strada Decovilului, paralelă cu cea care duce la Castrul Roman Jidova. Puţini oameni care locuiesc în acea zonă ştiu că aşa se numeşte. De ce? Pentru că nici măcar indicator orientativ nu are. Asta pentru că a dispărut peste noapte. Cine l-a luat şi ce a făcut cu el, rămâne ca să stabilească autorităţile. Pe una dintre oglinzile amplasate la o intersecţie din zona Spitalului Municipal, se află desenate fel şi fel de semne. Şi sunt  multe altele, dacă stai să iei oraşul la pas. 

Viceprimarul municipiului a spus că sunt monitorizate toate aceste nereguli şi se vor repara. „Toate străduţele au avut tăbliţe. Probabil, au dispărut. Noi am avut o listă clară, în care s-a menţionat că sunt indicatoare în toate zonele. Oricum, sperăm ca, într-un timp util şi în funcţie de buget, să înlocuim toate indicatoarele din Câmpulung, pentru că multe s-au degradat sau nu mai sunt deloc.”, a spus Mărgărin Blidaru. 

O altă problemă cu care ne întâlnim des este mizeria de pe străzi. Tu, cel care ai în mână un gunoi, nu îl mai arunca pe jos, fără să te intereseze dacă altul face sau nu acelaşi lucru! Dacă fiecare dintre noi am arunca tot gunoiul pe care îl facem în fiecare zi, poate că s-ar transforma oraşul într-o zonă industrială de colectare a deşeurilor, cu perimetru extins. Degeaba se face curat uneori, dacă toată lumea aruncă pe jos, fără nicio ruşine. Şi parcă nu îi place nimănui să trăiască într-o asemenea mizerie. Poate că Poliţia Locală ar trebui să supravegheze mai des tinerii care stau în parcuri, seara, şi aruncă ţigări, pet-uri, doze şi ambalaje, iar oamenii care sunt tot mai des văzuţi cum merg pe drum şi „le scapă” gunoiul din mână, în centrul oraşului, pe bulevard sau chiar pe cea mai îngustă străduţă, să fie amendaţi!

Câţi mai ştiu în ce oraş locuiesc de fapt?

La câte ore de istorie să fie autorităţile competente invitate ca să se vadă că se studiază măcar o lecţie pe lună despre istoria comunităţii locale? Câţi copiii ştiu importanţa acestui oraş, ce personalităţi au crescut aici sau au făcut un lucru important pentru ţară? Foarte puţini. Pentru că se ştie clar, la nivel de oraş, în ce şcoli se studiază şi istoria Câmpulungului. Una dintre ele este Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, bravo lor! Sunt un exemplu! S-au organizat acţiuni voluntare în care s-a făcut curăţenie în cartierele municipiului, iar la final, când copiii au fost întrebaţi ce vor să transmită celor care aruncă gunoiul pe jos, micuţii, un alt exemplu pentru toţi, au spus: „Să nu mai arunce gunoi pe jos, noi nu vrem să trăim şi să ne jucăm în mizerie!” 

Un alt exemplu: Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. Obiectiv turistic aflat în patrimoniul Muzeului Municipal din Câmpulung.  Este un loc unde s-au dus lupte grele, pentru a avea o Românie Mare, în Primul Război Mondial. Ei bine, oamenii de cultură, oamenii civilizaţi, reprezentanţii administraţiilor publice şi locale, ai instituţiilor statului, cât şi turişti care vin din ţară, dar şi de peste graniţă, înţeleg rolul acestui monument. Mai puţin tinerii care merg acolo în fiecare seară şi tratează locul ca pe o simplă parcare sau ghetou. Consumă băuturi alcoolice, fumează… şi multe altele. Bun, poate aşa vrea să facă fiecare, dar ia-ţi gunoiul când pleci! Din respect pentru ţara asta, pentru faptul că, astăzi, ai ceva ce se numeşte istorie şi cu gând că în monumentul acela pe care tu îl confunzi cu o ghenă de gunoi, într-una dintre camere este un osuar. Da, un osuar, nu un tomberon pentru deşeuri. Un osuar sfânt, în care sunt depuse mii de oseminte. Toate ar trebui observate mai des de către autorităţi, nu doar de lumea care se plânge de aceşti indivizi fără cei şapte ani de acasă, care fac mizerie, oriunde, oricând şi oricât. 

The most visited gambling websites in The UK