Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La 98 de ani de la dispariţia „Bunicii României Mari”, simpozion dedicat Piei Brătianu

  • Written by E.M.
  • Hits: 3348

b_400_250_16777215_10_images_2255_collage.jpgCentrul de Cultură „Brătianu” va organiza în data de 1 februarie 2018, începând cu ora 11.00, la Conacul Brătienilor, un simpozion dedicat Piei Brătianu, la care vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Ştefăneşti.

Anul acesta, în luna februarie se împlinesc 98 de ani de la dispariţia celei care a fost denumită „Bunica României Mari”. Pia Brătianu, pe numele de fată Pleşoianu, a fost soţia lui Ion C. Brătianu, figură marcantă a politicii româneşti. În lunga sa viaţă, a putut fi, alături de soţul său, în mijlocul evenimentelor, de la Mica Unire, aducerea regelui Carol I până la obţinerea Independenţei, iar apoi, alături de fiii săi, la Primul Război Mondial, dar mai ales la Marea Unire.

Pia Brătianu a fost, după cum scria istoricul Ion Nistor, zeitatea nevăzută care „a suflat vânt bun în pânzele corabiei cu care Brătienii au navigat bărbăteşte şi cu mult folos pentru ţară prin furtunile istoriei noastre. Parcă Dumnezeu a smuls-o pe fiica pitarului Luca Pleşoianu din previzibilul ei destin neînsemnat, de mică boiereasă din Râmnicu-Vâlcea, şi i-a dat altul: acela de suflet neînfrânt al unei familii care a dat României patru prim-miniştri şi o pleiadă de savanţi şi artişti. Fără ea, marea dinastie politică a Brătienilor nu ar fi avut aceeaşi vigoare. Fiindcă nici una dintre marile lor realizări istorice nu s-a petrecut fără ştirea şi fără părerea Piei. Şi n-a fost decât o femeie simplă, dar cu un formidabil instinct care i-a condus fiecare pas în viaţă”. 

The most visited gambling websites in The UK