Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Câmpulungenii au marcat Ziua Naţională a României în acelaşi tipar de austeritate Depuneri de coroane, paradă militară şi fasole cu cârnaţi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 782

 b_400_250_16777215_10_images_2240_Clipboard01.jpg

Păstrând acelaşi tipar ca-n anii precedenţi, sub semnul austerităţii, autorităţile locale din Câmpulung au marcat Ziua Naţională a României cu depuneri de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut, din Piaţa Jurământului şi la Mausoleul Mateiaş, o paradă militară în centrul municipiului, urmate de o „întâlnire prietenească”, în Piaţa Primăriei, la o porţie de fasole, cu sau fără cârnaţi, stropită cu ţuică fiartă sau ceai, la alegere. În plus, au mai fost organizate o paradă şi un marş al autoturismelor de epocă marca ARO, totul fiind pus la cale de omul de afaceri Emil Hagi, prin Muzeul Automobilului Românesc, pe care-l conduce, în colaborare cu Muzeul Municipal Câmpulung.

Primarul Ţâroiu a primit onorul, alături de comandantul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, lt.col. Ovidiu Nicolae Stănescu

Manifestările prilejuite de sărbătorirea a 99 de ani de la Marea Unire au debutat la ora 10.30, cu depuneri de coroane la monumentul din Piaţa Jurământului, la care au participat, printre alţii, primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, comandantul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, lt.col. Ovidiu Nicolae Stănescu, lt.col. Gabriel Biţă şi plt.adj.princ. Emil Stănescu, de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, mr. Laurenţiu Bobu, şeful Secţiei CBRN, mr. Cristian Bărbulescu, comandantul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, cpt. Liviu Alexandru Radu, comandantul Detaşamentului 7 Jandarmi Câmpulung, comisar-şef Marius Şendroiu, adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Câmpulung, col.(r) Gheorghe Puiu (fost comandant al unităţii de jandarmi), col.(r) Ion Popa (fost inspector şef al ISU Argeş şi comandant al subunităţii câmpulungene de pompieri) şi col.(r) Gheorghe Malea - toţi trei reprezentând Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere - Sucursala Câmpulung, consilierul judeţean Maria Cotenescu, consilierii locali Constantin Staicu, Sergiu Cicu, Manuel Zenovie, Marin Stanciu, Ion Iliescu, Florin Pană, Constantin Ivan, Gheorghe Sârbu, Lucian Ionescu, Ionel State, Cristian Creţu, reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Bogdan David, Ioan Neacşu şi Stelian Anastasie, liderul revoluţionarilor musceleni, Serafim Cotenescu, reprezentanţi ai PRM Câmpulung şi două grupuri de elevi. O oră mai târziu, în Piaţa Primăriei, a început parada militară. Ca şi la depunerile de coroane, primarul Liviu Ţâroiu şi comandantul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, lt.col. Ovidiu Nicolae Stănescu, au primit onorul, după care a urmat o scurtă slujbă religioasă, oficiată de stareţul Mănăstirii „Negru Vodă”, Serafim Caiea, şi preotul Garnizoanei Câmpulung, Gheorghe Nicolescu. Dispozitivul de defilare a fost format din şapte detaşamente de militari din toate unităţile din Câmpulung şi Garda de Onoare. Pe muzică militară, sutele de spectatori i-au admirat şi aplaudat pe militarii care au defilat din faţa Primăriei, până la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.

Înghesuială mare la fasole cu cârnaţi

De la ora 12.00, câmpulungenii au fost invitaţi, tot în Piaţa Primăriei, pentru a savura tradiţionala porţie de fasole, cu sau fără cârnaţi, dar şi o ţuică fiartă, sau un ceai, la alegere. Cu mult înainte de a debuta parada militară, coada la cortul unde urma să se împartă porţiile de mâncare se întindea pe o distanţă considerabilă, pe mai multe rânduri. Masa tradiţională, plus băuturile calde oferite de autorităţile locale au atras mulţi musceleni. Cu mic, cu mare, s-au aşezat la coadă ca să prindă una dintre cele 650 de porţii de fasole pregătite de municipalitate pentru acest eveniment. După standul unde se oferă mâncarea, doritorii trebuiau să reia procedura şi să stea la alt rând, pentru un pahar de ceai sau ţuică fiartă.

Pe platoul de lângă Primărie au fost amenajate corturi cu mese şi bănci, unde se puteau servi în tihnă bucatele. Cei mai fericiţi au fost oamenii sărmani, care s-au înghesuit şi au stat la coadă chiar şi de două-trei ori pentru a-şi umple burţile cu mâncarea caldă. Ca să nu mai spunem că au fost indivizi care, fără nicio urmă de remuşcare, au luat fasole şi pentru acasă, ducând recipientele în portbagajele maşinilor. Au fost, însă, ţinuţi în frâu de poliţiştii locali, iar acţiunea s-a derulat fără incidente, fiind mâncare şi băutură pentru toată lumea, inclusiv pentru oficialităţile de toate culorile, care comentau aprins, grupuri, grupuri, printre înghiţiturile de fasole şi sorbiturile din paharele cu „udătură”, subiecte de actualitate. I-am remarcat pe primarul Liviu Ţâroiu, vicele Mărgărin Blidaru, consilierii locali Sergiu Cicu, Emanuel Zenovie, Bogdan David, Ionel State, Gheorghe Sârbu, Constantin Staicu, Marian Stanciu, Ion Iliescu, Florin Pană, consilierul pe problemele romilor Marian Negoe şi alţii.

Paradă şi a maşinilor de epocă ARO

O altă acţiune dedicată Zilei Naţionale a României a avut în prim-plan automobilele de epocă marca ARO şi a fost iniţiată de Muzeul Municipal Câmpulung, Muzeul Automobilului Românesc şi Retromobil Club România. După ce s-au strâns în centrul oraşului, maşinile au pornit în coloană spre Mausoleul Mateiaş şi au fost parcate în faţa edificiului. Toţi cei prezenţi acolo, în frunte cu omul de afaceri Emil Hagi şi directorul Muzeului Municipal, Alexandru Oprea, au depus câte o coroană de flori în memoria celor care şi-au dat viaţa în războiul pentru întregirea neamului românesc. ,,A avut loc festivitatea de depunere de flori la Mausoleul Mateiaş, organizată de Muzeul Municipal Câmpulung, în parteneriat cu Muzeul Automobilului Românesc şi Retromobil Club România. Este de datoria noastră să facem acest gest, pentru că cei de la Retromobil Club România au organizat la sfârşitul lunii noiembrie o acţiune în memoria eroilor de la Prunaru, când 262 ostaşi români au căzut la datorie în Primul Război Mondial. Este în obiceiul muzeului să marcăm aceste evenimente, deoarece proiectul nostru are ca obiect salvarea obiectelor pierdute. La acţiune au participat 7 maşini catalogate de Retromobil Club România”, a declarat Emil Hagi. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK