Menu
TRAFIC

De când este primar, Ţâroiu a exportat peste 550 de maidanezi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 697

b_400_250_16777215_10_images_2233_Clipboard05.jpgTot despre comunitari, dar despre cei cu patru picioare. În contextul siguranţei câmpulungenilor, a copiilor, în special, cei mai vulnerabili în faţa câinilor care încă se bucură de generozitatea domeniului public abundând de gunoaie şi de ghenele doldora, revărsate pe afară, a fost abordat şi acest subiect neîncheiat, din păcate. Şi a fost abordat mai pătimaş decât capitolul cu haimanalele cartierelor, nişte „MasterChefi” experţi în frigerea zilelor şi nopţilor vecinilor, care au uitat de mult ce sunet are liniştea. Aflat într-un grup de cetăţeni angajaţi într-o discuţie, consilierul local Constantin Ivan a aflat despre pericolul canin care pândeşte în întunericul serii, care, după schimbarea orei, se cam lasă de la cinci şi jumătate. Bilă neagră pentru cei care reglează mecanismul de aprindere a iluminatului public, pe care nu l-au adaptat din prima zi a ceasului dat înapoi! Alocuţiunea lui Ivan a făcut referire la ceea ce se întâmplă la orele 8.30-9.00, când, după noua oră, este noapte de-a binelea. În sfârşit, la ceas de seară, când şcolarii şi liceenii ies de la cursuri, încă au motive să se teamă de haite. Aşadar, nu de animale stinghere, scăpate vigilenţei lucrătorilor de la „Anima”, ci haite în bună regulă. Motivul pentru care autorităţile nu reuşesc să treacă fenomenul canin la capitolul amintire l-ar constitui, potrivit justificării lui Liviu Ţâroiu, faptul că omologii săi de la ţară nu sunt băgaţi în seamă de asociaţia câmpulungeană de protecţie a animalelor. Şi atunci oamenii se descurcă cum pot cu puii care le prisosesc. Aşa se face că, în ciuda repetatelor campanii de ridicare a maidanezilor din centru şi cartiere, reapar cu aceeaşi amploare din cauza muscelenilor, copii ori adulţi, care aduc de la ţară căţei şi pisici, cărora le dau drumul unde nimeresc. Ca o paranteză, la anumite intervale, podul Autogării se umple de mieunatul puilor de pisică abandonaţi, fără îndoială, de navetiştii care vin de la ţară. Fără milă, îi deşartă pe pod şi care n-ajunge în gârlă ajunge sub roţile maşinilor care circulă pe breteaua de legătură cu Fraţii Goleşti. Şi când te gândeşti că acest gest primitiv, să arunci pui de animal la întâmplare, n-ar avea de ce să se producă dacă lumea şi-ar aduce câinii şi pisicile la sterilizat, serviciu oferit gratuit la Câmpulung. 

„Vorbiţi dumneavoastră cu Bădoi, care… nu ştiu, ar trebui împuşcat… stăpânul în locul câinilor. Am glumit cu treaba asta”

Revenind la şedinţa Consiliului Local, subiectul protecţiei şi siguranţei cetăţeanului a fost extins şi la prezenţa pe mai departe a câinilor fără stăpân, deşi, trebuie să recunoaştem, în timpul lui Liviu Ţâroiu, au fost răriţi considerabil faţă de mandatele lui Călin Andrei. În 11 ani nu s-au adunat atâţia maidanezi cât a adunat în doi ani Ţâroiu, care, însă, nu reuşeşte să anunţe finalul acţiunii. Asta pentru că apar tot timpul alţii, din cauză că vecinătăţile municipiului sunt şi ele împânzite de câini ai nimănui, care hălăduiesc pe drumurile comunale. Aşadar, degeaba se curăţă Câmpulungul de exemplarele canine existente dacă localităţile rurale din jur nu-şi rezolvă maidanezii lor. Şi nu-şi rezolvă pentru că n-au cu cine. Primarii de la ţară au apelat la „Anima”, care, potrivit lui Liviu Ţâroiu, i-a refuzat. 

Dar până la a vorbi ce fac şefii de administraţii rurale, să vedem ce fac ai noştri, care strâng şi strâng în van. „Degeaba avem Asociaţia „Anima”, degeaba facem comentarii, dacă, pe timp de noapte, sunt supuşi pericolului trecătorii, mai ales în zonele în care câinii îşi apără teritoriul, după o oră târzie, şi nu mai pot circula. Eu sunt păţit, într-o situaţie, în zona apropiată locuinţei mele. Copiii spuneau o chestiune deosebită, pe care am comentat-o împreună cu colegii. Dacă sacrificăm animalele pentru hrană şi dacă avem permis de a le vâna atunci când mergem în pădure sau când vin animale sălbatice, câinilor nu le găsim o soluţie ca să nu mai fie agresivi.”, sesiza Constantin Ivan la şedinţa Consiliului Local din 30 octombrie 2017. 

Colegii Sergiu Cicu şi Lucian Ionescu au completat subiectul cu teme ridicate la precedentele dezbateri în forul legislativ: noul adăpost de pe drumul spre Godeni şi câinii de la podul Bădoi. La şedinţa ordinară a Consiliului Local din septembrie, liberalul a reclamat că animalele de care ar trebui să aibă grijă o firmă particulară - dar nu are - sunt lăsate libere, ajungând până la casele oamenilor şi liceul din apropiere. Dacă tot s-a deschis subiectul despre patrupedele cu sau fără proprietar, Ionescu a prins momentul şi i-a reamintit primarului de „câinii de la Bădoi”. Iar primarul i-a răspuns: „Vorbiţi dumneavoastră cu Bădoi, care… nu ştiu, ar trebui împuşcat… stăpânul în locul câinilor. Din cauza lui nu putem să locuim. Am glumit cu treaba asta.” 

Aceleaşi afirmaţii livrate comunităţii despre infractori şi delincvenţi, răriţi, cel mai probabil, de exodul în străinătate, nu de intrarea în rândul lumii, sunt valabile şi în chestiunea maidanezilor. „Câinii sunt din ce în ce mai puţini. Numai că noi facem o muncă în zadar, din cauza reticenţei proprietarilor de a-şi steriliza câinii. Inclusiv cei de la curte. Vom pune afişe în tot oraşul. Anul acesta, avem - o să primesc statistica de la „Anima” - peste 250 de câini, pe care i-am scos din adăpostul nostru şi i-am dus spre export sau la Smeura. Anul trecut, am avut peste 300.”, a prezentat Ţâroiu producţia de maidanezi a Câmpulungului, care măcar stă bine la ceva. „Înseamnă că sunt locuri libere.”, a punctat colegul Ivan un alt avantaj al cererii la export a exemplarelor canine care suprapopulau adăpostul din Grui.

„Se aduc foarte mulţi câini - s-a plâns din nou Liviu Ţâroiu. O acţiune de strângere o face o comunitate individuală, nu şi ceilalţi din jurul tău. Munceşti, dar munceşti de pomană. Vin copiii de la ţară cu căţei, pe care îi lasă la ghenele de gunoi sau în apropierea şcolilor. Primarii noştri din zonă - inclusiv Bughea de Jos, inclusiv Bughea de Sus, colegii mei din zonă - mă sună de foarte multe ori: „Dă-mi-i şi mie pe cei de la „Anima”, ca să-mi ia şi mie zece câini!” Cei de la „Anima” nu se duc, dar se vaită după aceea de câini şi găsesc pe aici câini noi. Care se aduc. De aceea am rugat Poliţia Locală să-mi depisteze şi mie o maşină, o căruţă cu care aduc, ca să putem să luăm nişte măsuri cu ei.”

Până când va depista Poliţia Locală transporturile ilegale de cuţu-cuţu şi-l va aduce în faţa primarului pe căruţaş ori pe şoferul care-i ţine tot într-o mişcare pe hingherii de nevoie, primarul a anunţat că, de curând, a fost prezentă la Câmpulung reprezentanta partenerului german al Asociaţiei „Anima”, care finanţează construcţia noului adăpost din Sudul municipiului. „Cu nemţoaica prezentă vineri (n.r. 27 octombrie)  la Câmpulung am avut o discuţie, ca să accelereze finalizarea adăpostului. Au promis că, anul acesta, acreditează trei padocuri, ca să obţină şi autorizaţiile. Ei, la această oră, sunt opriţi de Direcţia Sanitar-Veterinară, că nu au avizele necesare pentru funcţionarea adăpostului.”, a încheiat discuţiile pe subiectul necuvântătoarelor gălăgioase edilul bântuit de iritanta sarcină, şi ca viceprimar, şi ca primar. 

The most visited gambling websites in The UK