Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Şefa Institutului Naţional al Patrimoniului, invitat special la Ziua Armatei

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 810

b_400_250_16777215_10_images_2230_Clipboard06.jpgZiua Armatei, celebrată pe 25 octombrie, într-o veritabilă atmosferă de toamnă, s-a încadrat, pentru al doilea an, în seria de manifestări comemorative dedicate Marelui Război, organizate de instituţiile militare, în colaborare cu cele culturale şi administraţia publică locală. Astfel de acţiuni vor continua şi pe parcursul anului viitor, când se va încheia calendarul având ca tematică centenarul evenimentelor dramatice din 1916-1918, care, pentru Muscel, au însemnat şi o aducere în prim planul opiniei publice naţionale a edificiului ridicat la Mateiaş în memoria ostaşilor al căror sânge a scăldat aceste locuri cu profundă însemnătate istorică. Noutatea cu care au plusat instituţiile de cultură la importanţei zilei sărbătorite la mijlocul acestei săptămâni a constat într-un proiect conceput în cadrul colaborării Institutului Naţional al Patrimoniului cu Muzeul Municipal Câmpulung. Cei doi exponenţi ai promovării istoriei şi culturii naţionale şi locale au anunţat, în faza de pregătire a acţiunii programate pe 25 octombrie 2017, că manifestările închinate Primului Război Mondial continuă cu o expoziţie fotodocumentară, intitulată „Memoria Marelui Război. Judeţul Argeş”, vernisată miercuri, în cadrul ceremonialului desfăşurat la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. Date fiind precedentele evenimente organizate impecabil de cele două unităţi militare din componenţa Garnizoanei Câmpulung, Vânători de Munte şi CBRN, nici cel de acum trei zile nu avea cum să se plaseze sub aşteptările publicului de la acţiunile derulate după un ritual de o solemnitate aparte. Mai cu seamă că era chiar ziua organizatorilor, Ziua Armatei, din trecut şi din prezent, o instituţie care stârneşte din nou interesul tinerilor dornici să îmbrace haina militară şi să-şi clădească o carieră într-un domeniu cu totul special. 

Vicele a dat Primăria pe Armată. Directorul Muzeului l-a cooptat în Detaşamentul Mateiaş 

Rigoarea cazonă, reflectată în respectarea cu stricteţe a orei anunţate pentru debutul manifestărilor, le-a impus, din cauza drumului în lucru, un start precaut celor interesaţi să fie martori ediţiei din acest an a sărbătorii Armatei, care, ca un făcut, se ţine pe o vreme mohorâtă şi rece, ca un semn al tristeţii miilor de eroi pieriţi înainte de a apuca să simtă viaţa. Au onorat cu prezenţa lor festivităţile concentrate la Mateiaş cei doi conducători ai Câmpulungului, primarul Liviu Ţâroiu şi viceprimarul Mărgărin Blidaru, şefii instituţiilor care acţionează în domeniul apărării ordinii publice şi al intervenţiei la acţiuni specifice: Poliţia Municipală Câmpulung, reprezentantă de comisarul Marius Şendroiu, Detaşamentul de Pompieri Câmpulung, din partea căruia a participat căpitanul George Ionuţ Tănase, devenit adjunct al unităţii prin întoarcerea la comandă a maiorului Cristian Bărbulescu, căpitanul Liviu Radu, comandantul Detaşamentului 7 Jandarmi Câmpulung. Armata a beneficiat de o reprezentare consistentă la prezidiul oficialităţilor, din partea celor două unităţi, Baza de Instruire pentru Apărare CBRN, condusă de locotenent-colonelul Ovidiu Nicolae Stănescu, şi Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, prin comandantul său şi, totodată, şef al Garnizoanei Câmpulung, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, foştii comandanţi ai Unităţii de Chimie, generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu şi colonelul Dan Ion Berevoianu, precum şi alţi colegi retraşi din activitatea militară, generalul de brigadă (ret) inginer Gheorghe Dumitrescu, şef al promoţiei 1946 Ofiţeri de Artilerie şi Guarzi de Artilerie, în vârstă de 93 de ani, venit de la Rucăr, pentru acţiunea de la Mateiaş. Celor care servesc Armata României li s-au alăturat şi câţiva consilieri locali, Cornel Băjan, Marin Stanciu, Ion Iliescu, Ionel State, Bogdan David, Sergiu Cicu şi Manuel Zenovie, şi doi directori de şcoli, Nicolae Zaharia şi Magdalena Dorcioman, şi profesorul Claudiu Călcâi. Din partea Institutului Naţional al Patrimoniului a fost prezentă la Câmpulung însăşi directoarea Dana Mihai, iar de la Direcţia Judeţeană de Cultură Argeş, directorul Cristian Cocea, devenit „de-al casei”. O insolită apariţie a fost cea a vicelui Mărgărin Blidaru, care a optat pentru o uniformă de ofiţer din Primul Război Mondial, completând astfel corpul Detaşamentului Mateiaş, compus din angajaţi ai Muzeului Câmpulung, în frunte cu directorul Alexandru Oprea.          

Festivitatea desfăşurată cu sobrietatea specifică a respectat paşii binecunoscuţi celor care obişnuiesc să le fie alături militarilor musceleni la zile mari: prezentarea onorului militar primarului Liviu Ţâroiu, care a păşit către esplanada pregătită de sărbătoare alături de comandantul Garnizoanei, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, aflat de un an la comanda Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”; intonarea Imnului Naţional; prezentarea mesajului la ceas aniversar al şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ionel Ciucă, a mesajului privitor la semnificaţia Zilei Armatei României, a urărilor adresate militarilor musceleni de primarul Liviu Ţâroiu şi generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu, urmate de descrierea expoziţiei „Memoria Marelui Război. Judeţul Argeş”, vernisate la Mausoleu, de către Dana Mihai, directorul I.N.P.; serviciul religios oficiat de preoţii Gheorghe Nicolescu (preotul Garnizoanei Câmpulung), Ştefan Ştefănescu, parohul Bisericii Domnească, şi Cristi Toader, parohul Bisericii Bughea de Jos; depunerea de coroane din partea instituţiilor reprezentate la eveniment şi momentul solemn în capela Mausoleului, care au încheiat ceremonialul. 

După îndeplinirea formalităţilor pe care le presupune acest protocol strict, oaspeţii sărbătoriţilor zilei s-au oprit în dreptul celor 19 panouri cu imagini ale monumentelor şi simbolurilor sacrificiului soldaţilor argeşeni şi musceleni, după vizionare, cedând locul elevilor care au avut rezervat în programul „Şcolii Altfel” acest moment emoţionant, menit să le insufle respect pentru trecut. Potrivit prezentării realizate de colaboratorii reuniţi în proiectul „Memoria Marelui Război. Judeţul Argeş”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, aria Educaţie Culturală, „expoziţia itinerantă fotodocumentară pune în valoare şi readuce în memoria comunităţilor monumentele memoriale dedicate eroilor din Primul Război Mondial din judeţul Argeş. O pagină specială este dedicată Reginei Maria a României, supranumită „Mama răniţilor" sau „Regina soldat", datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial. Proiectul menţionat şi-a propus să comemoreze 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial (1914-1918), eveniment ce a dus la realizarea unui deziderat major, România Mare. Proiectul inventariază, promovează şi pune în valoare, prin toate activităţile sale, monumentele dedicate eroilor din Primul Război Mondial din judeţul Argeş (15 cimitire de onoare şi circa 250 de monumente comemorative). Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Municipal din Câmpulung până la data de 1 decembrie 2017.”

Muscelul îşi are locul său în expoziţia realizată de instituţia Ministerului Culturii, împreună cu subordonaţii din teritoriu, graţie edificiilor înălţate pentru cinstirea martirilor Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial în Câmpulung, Rucăr, Mioarele, Poienarii de Muscel, Dragoslavele, Lereşti, Bălileşti şi Mateiaş - Valea Mare Pravăţ. 

The most visited gambling websites in The UK