Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Greii” din Primărie şi-au tras sporuri de până la jumătate din salariile neruşinate

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2252

b_400_250_16777215_10_images_2227_Clipboard08.jpgPrimii „defavorizaţi” cu viitorul schimbat în bine, câştigând cu un 25-50% aplicat salariului de bază, în proiectul „Schimbă-ţi viitorul!”, destinat nevoiaşilor, sunt Ţâroiu, Iarca şi Simion  

Rândurile care urmează impun administrarea unui Aspacardin înainte de a vă avânta într-o lectură dăunătoare şi inimii, nu numai minţii cititorului, otrăvite cu decizii nedrepte de pompare a taxelor şi impozitelor câmpulungenilor în salariile unor aşi în „topirea” bugetului local. După principiul „cine împarte parte îşi face”, constatăm că şefii Primăriei au adăugat o garnitură îndestulătoare hălcilor salariale făcute publice la mijlocul verii, când au aprobat chenzinele valabile de la 1 iulie 2017. Adică dacă unii iau stimulente, alţii iau normă de hrană, iar cei care nu iau nici una, nici alta sunt alinaţi de primar din fondul de recompensare aflat la dispoziţia acestuia, nu meritau, oare, şi „greii” Primăriei un mic plus la salariul de bază?! Căci, lăsat gol-goluţ, nu reuşea să salte de umilul 10.000 de lei! Şi-atunci l-au săltat, dacă tot permite legea, primarul şi directorul economic reuşind performanţa unor lefuri de magistraţi, ca răsplată a unor prestaţii lamentabile, cu consecinţe dureroase asupra banului public. 

Bietul secretar, care n-a putut fi cooptat în singurul proiect european al lui Ţâroiu, a rămas limitat de retribuţia viceprimarului, alt discriminat la împărţirea „caşcavalului” în materie de sporuri grase, permise de reglementările legale în vigoare atunci când derulezi o investiţie cu fonduri externe nerambursabile. Aşadar, noutăţi în materia câştigurilor la Primărie, când nici n-a apucat să se instaleze resemnarea că… „ciuciu dezvoltare!”, în condiţiile în care singura treabă făcută cu pasiune este scurmatul grămezii de clocitoarele dublărilor salariile în numai un an. Şi ce grămadă au avut de scormonit! Când peste 90% dintre contribuabilii din municipiu sunt buni platnici! Şi când economiile lăsate de fostul primar puteau moderniza la absolut infrastructura de apă şi canalizare a Câmpulungului - căci tot a redevenit subiectul nr.1 -, fără scandaluri, fără Constanţa, fără alte pierderi de ordinul zecilor de miliarde, fără alte ilegalităţi! 

Dar ai noştri au avut o grijă: salariile, care, în cazul primarului şi agreaţilor săi, de fapt, agreatelor sale, Violeta Iarca şi Ramona Simion, cele mai valoroase achiziţii în materie de personal, făcute de când conduce Câmpulungul, constatăm că sunt umflate de beneficiile proiectului „Schimbă-ţi viitorul!” Proiectul cu amărâţii din zonele defavorizate: blocurile ARO, Vişoiul şi Sudul etnic al Câmpulungului, aduce în buzunarele primarului, directoarei economice şi şefei Personalului sporuri cuprinse între 25% şi 50%. Iată, deci, cine sunt primii câmpulungeni cu viitorul schimbat în bine. 

Într-un an, salariul lui Liviu Ţâroiu a crescut de la 3.858 lei la 11.781 lei!

Al patrulea salt pe care îl cunoaşte în 2017 salariul primarului Liviu Ţâroiu face ca, faţă de prima lună a anului, câştigul acestuia să se dubleze. Recapitulăm cifrele generatoare de palpitaţii chiar şi celor care au avut încredere în promisiunile candidatului PSD de a schimba faţa Câmpulungului, deziderat început cu feţele subalternilor, umplute de zâmbete la vederea sumelor plonjând dintr-o mărire într-alta, de zici că sunt pe arcuri. În luna ianuarie a acestui an, Liviu Ţâroiu, primarul unui municipiu de categoria a II-a, avea un salariu de bază de 5.657 lei. Chenzina lui şi cea a secundului Mărgărin Blidaru n-au fost gâdilate de majorarea cu 20%, produsă în februarie 2017, aşteptarea fiindu-le prelungită cu două luni, până în aprilie. În primăvară, indemnizaţia lui Ţâroiu s-a înfoiat până la 7.354 lei, bani pe care i-a încasat din aprilie, până în iunie, inclusiv. Asta pentru că, de la 1 iulie 2017, Cornul Abundenţei a revărsat banii câmpulungenilor în portofelele conţopiştilor Primăriei. Capul listei ruşinii: primarul Liviu Ţâroiu, care sărbătorea un an de mandat cu o remuneraţie de 9.425 lei! 

Nici nu s-a obişnuit să numere noul salariu, că a dat peste el o nouă majorare, în această toamnă. Motivul: succesul de a accesa un proiect cu fonduri europene, câştigat graţie faptului că trăim într-o localitate cu puhoi de amărâţi, puhoi de romi, puhoi de bătrâni, puhoi de şomeri. Câţiva dintre aceştia, de ordinul zecilor de persoane, vor beneficia de sprijin social, medical, educaţional ş.a.m.d., în cadrul proiectului „Schimbă-ţi viitorul! Dezvoltarea socială şi economică a persoanelor defavorizate din zona de Nord a Municipiului Câmpulung.” Până vor ajunge nevoiaşii selectaţi să-şi schimbe viitorul, prima schimbare adusă de proiect se produce asupra conturilor a trei piese grele ale Primăriei: primarul, directorul economic şi şefa de la Resurse Umane.    

Legea nr.153/2017 - Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (articolul 16, alineatele 2 şi 7) prevede că indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor Consiliilor Judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%. Pe cale de consecinţă, salariului lui Ţâroiu i s-a aplicat cuvenitul 25%. Aşa a ajuns primarul PSD la o leafă de 11.781,25 lei, cu bonusul acordat pentru proiectul cu săracii, bolnavii şi şomerii municipiului.

Iată de ce şi pentru ce a avut răbdare să deruleze răfuiala în instanţă pentru funcţia de viceprimar, din care, cu o pauză de o lună, Liviu Ţâroiu a urcat în cea de primar. În 2016, indemnizaţia acestuia era, potrivit declaraţiei de avere, 3.858 lei. După un an, cu legea, nu cu performanţele sale în administraţia publică, a ajuns la 11.781,25 lei. 

Salariul directoarei economice, şi mai sprinţar: 2.590 lei, în 2016, 11.321 lei, în 2017!         

Îl urmează în ierarhia celor mai bine plătiţi bugetari din Câmpulung directoarea economică Violeta Iarca, fostul contabil şef al Primăriei Dragoslavele, venită la mai bine. Inclusiv din punct de vedere salarial. N-am înţeles de ce plusul de valoare adus echipei de oameni ai cifrelor de pregătirea profesională a şefei Economicului n-a fost suficient pentru primarul gestionar al unui buget cum n-a visat vreodată Câmpulungul, de a simţit nevoia unei rezerve. A reactivat-o pe fosta directoare economică Gheorghiţa Nestor, căreia i-a umplut timpul de pensionară cu atribuţiile de consilier personal al primarului. O gură de hrănit în plus din bugetul care îşi permite salarii, nu şi investiţii. 

În cazul directoarei executive, avântul salarial este mai evident decât cel al şefului Ţâroiu. În 2016, Violeta Iarca a lucrat, o jumătate de an, la Primăria Dragoslavele, unde era şefa Biroului Financiar-Contabilitate, iar, din august, la Primăria Câmpulung. Media câştigurilor salariale la cele două Primării (18.624 lei - la Dragoslavele, 12.453 lei - la Câmpulung), de anul trecut, indică un venit lunar de 2.590 lei. 

Anul 2017 a adus o revigorare semnificativă a retribuţiei şefei Finanţelor din Primăria Câmpulung, care a contrazis afirmaţia „sfruntată”, potrivit căreia s-au dublat salariile bugetărimii îmbujorate mai ceva ca trandafirii social-democraţiei. Are dreptate doamna Violeta, a cărei chenzină în medie de 2.590 lei, în 2016, a ajuns, la finalul acestei veri, la 11.321 lei. Păi, asta se cheamă dublare?! 

Cu 5.569 lei, în ianuarie 2017, Violeta Iarca era al patrulea om în topul remuneraţiilor din instituţie, după Ţâroiu, Blidaru şi Ghinea. Cu cei 1.114 lei, adăugaţi de majorarea cu 20% din februarie, leafa i-a sporit la 6.683 lei, bani pe care i-a încasat în acest cuantum timp de cinci luni. Prima zi de Cuptor a încins şi conturile funcţionărimii câmpulungene, propulsând-o pe una dintre cele două mâini drepte ale primarului, în materie de cifre, pe poziţia a doua, la egalitate cu viceprimarul. În iulie, economista şefă şi-a calculat salariul astfel încât să nu depăşească cu un leu (dar nici să fie cu un leu mai mic) indemnizaţia lui Mărgărin Blidaru, opreliştea impusă de lege. 7.975 lei este totalul veniturilor salariale ale directoarei economice, graţie aplicării unui stimulent de 1.281 lei salariului de bază de 6.694 lei. Pe grilele date publicităţii pe site-ul Primăriei remarcăm o diminuare severă a câştigurilor directoarei executive, cu un leu (!), prin intrarea la apă a stimulentului ajuns la 1.280 lei. 

Şi directoarea economică are dreptul la un câştig suplimentar ca urmare a aportului la reuşita proiectului cu năpăstuiţii sorţii. De altfel, regulamentul în baza căruia s-a produs vârtejul salarial prevede posibilitatea, fructificată de apropiaţii primarului, ca personalul nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile să beneficieze de majorarea salariilor de bază cu 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect şi se acordă numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene, după cum prevede regulamentul. În temeiul acestei prevederi, începând cu 29 august 2017, salariul directoarei economice a fost majorat cu 50%. Aşa a ajuns Iarca la un câştig, cu stimulent şi cu 50% din proiectul european, de 11.321 lei, care o menţine a doua după primar.

Venirea la Câmpulung a însemnat pentru şefa Personalului un salariu de 6.728 lei. De la 2.214 lei, cât lua ca secretar la Bughea de Sus   

Deşi angajată de o jumătate de an, în baza unui concurs prin transfer de la Primăria Bughea de Sus, unde ocupa funcţia de secretar, carierei Ramonei Simion îi prieşte schimbarea altitudinii. I-a scăzut funcţia (nu pentru mult timp, după cum se aude), dar i-a crescut salariul. Binişor. Cât a fost subalterna primarului Nicolae Tarbă, Simion era plătită, potrivit declaraţiei de avere, cu 2.214,16 lei. Prima chenzină, ca angajată a Primăriei Câmpulung, de 3.362 lei, a încasat-o în luna iunie. În iulie, extazul care a cuprins suflarea bugetărească în era PSD a însemnat pentru şefa Personalului 4.658 lei, din care 518 lei reprezintă sporul de registru electoral. Începând cu 29 septembrie 2017, deci, cu o lună după colega Iarca, Ramona Simion se bucură de avantajul de a fi cooptată în proiectul european, calitate recompensată cu 50% din salariul de bază, care îi creşte câştigul lunar la 6.728 lei.

Secretarul, egal cu viceprimarul

Secretarul Nicolae Ghinea a rămas limitat de salariul viceprimarului Mărgărin Blidaru, coborând împreună pe locul trei după colega de la Economic. În timp ce Blidaru nu primeşte nimic în plus la remuneraţia de 7.975 lei, Ghinea îl egalează graţie unui spor de registru electoral de 145 lei aplicat salariului de bază de 7.830 lei. Până la 1 iulie, secretarul era mai bine plătit decât viceprimarul. Ghinea avea, în ianuarie 2017, 5.579 lei, Blidaru, 4.640 lei. În februarie, retribuţia lui Blidaru a rămas pe loc, a lui Ghinea a crescut cu 20%, la 6.694 lei. În aprilie, leafa viceprimarului a urcat şi ea la 6.032 lei. În momentul exploziei salariale, secundul primarului şi secretarul au ajuns pe picior de egalitate, pentru o scurtă perioadă de timp, şi cu colega de la Economic, detaşată de „grup” de oportunitatea „Schimbă-ţi viitorul!”. 

 

The most visited gambling websites in The UK