Menu
TRAFIC

După caniculă, Vijelia a lovit Câmpulungul

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 4615

b_400_250_16777215_10_images_2209_Clipboard10.jpgZeci de copaci puşi la pământ, acoperişuri smulse şi proiectate pe maşini, reţele de electricitate rupte, gospodării inundate şi lovite de grindină, acesta este, pe scurt, bilanţul furtunii de luni seara. Aşa după cum atenţionau meteorologii, după căldura nemiloasă din ultimele zile, care a făcut victime în întreaga ţară, peste România au venit vijeliile şi aversele torenţiale, cu descărcări electrice şi grindină care au făcut prăpăd în mai multe zone. Pe harta localităţilor afectate de furtunile violente se află şi municipiul Câmpulung, dar şi câteva comune limitrofe: Albeştii de Muscel, Bughea de Jos, Valea Mare Pravăţ, unde grindina, viiturile, vântul puternic şi copacii căzuţi în urma rafalelor au provocat însemnate pagube materiale. Potrivit ISU, în timpul furtunii de luni seara au fost înregistrate peste 30 de apeluri la 112 privind situaţiile de urgenţă generate de fenomenele meteo. Pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă s-a intervenit cu peste 30 de pompieri militari şi 7 autospeciale.

Străzi blocate şi maşini avariate

A fost rupere de nori, în seara de luni, 7 august 2017, la Câmpulung, precipitaţiile atingând chiar şi 80 litri pe metrul pătrat. Totul a început în jurul orei 20.30, cu o ploaie de vară obişnuită, după care natura s-a dezlănţuit. Cerul s-a întunecat, iar perdele groase de apă veneau valuri, valuri, în timp ce vântul sufla cu putere. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când plouă abundent, canalizările n-au făcut faţă, iar centrul municipiului s-a transformat într-un adevărat ştrand, alimentat din plin de şuvoaiele ce curgeau cu repeziciune din cartierul Grui, de pe Creţişoara şi Flămânda, angrenând în calea lor tot felul de mizerii. Dar asta n-a fost tot. Vijelia a doborât mai mulţi copaci, fie că i-a smuls din rădăcini, fie că, pur şi simplu, i-a rupt, şi a dislocat mai multe acoperişuri, unele dintre ele fiind purtate de rafale şi proiectate pe mai multe maşini aflate în parcările blocurilor. Au fost afectate şi reţelele de electricitate, însă nu au fost victime. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în cartierele Grui şi Vişoi. În părculeţul de lângă biserica din Grui, nu mai puţin de cinci copaci au fost doborâţi de vijelie, unii dintre ei blocând carosabilul, fără să atingă locaşul de cult. Un alt copac s-a prăbuşit în apropierea magazinului fostului consilier local Marian Vlad, iar, pe strada Gruiului, o maşină a fost avariată după ce un arbore a fost pus la pământ de vântul puternic. Tot pe strada Gruiului, în zona blocurilor S, un acoperiş a căzut peste trei maşini, şifonându-le destul de serios. Pe strada Carpaţi, rafalele de vânt au deplasat acoperişul unui bloc pe o suprafaţă de 15 metri pătraţi şi au desprins un burlan. În cartierul Vişoi, lângă Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”, acoperişul unui bloc, smuls de vânt, a aterizat într-o grădină de pe Creţişoara, iar, pe străzile Calea Pietroasa şi Maramureş, mai mulţi copaci au fost culcaţi la pământ. De partea cealaltă a Râului Târgului, pe strada Traian, în apropierea fostei staţii maxi-taxi de la FSM, un singur arbore a ajuns pe carosabil. În centrul municipiului Câmpulung, pe strada Negru Vodă, un copac a căzut peste firele de electricitate, la fel cum s-a întâmplat şi pe Bulevardul I.C. Brătianu, pe centura municipiului. Marţi, cei de la ADP degajau zonele afectate, iar reprezentanţi SVSU Câmpulung, împreună cu Poliţia Locală, inventariau pagubele produse.

3.800 de cetăţeni, rămaşi fără energie electrică

Vă prezentăm în continuare bilanţul intervenţiilor pompierilor militari, aşa cum reiese dintr-un comunicat al ISU Argeş. „În ultimele 12 ore, au fost înregistrate peste 30 de apeluri la 112 privind situaţiile de urgenţă generate de fenomenele meteo (precipitaţii abundente şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie). S-a intervenit cu peste 30 de pompieri militari şi 7 autospeciale pentru rezolvarea situaţiilor, după cum urmează:

-4 misiuni de degajare a elementelor de acoperiş smulse de vânt în Câmpulung (strada Gruiului, strada I.C. Brătianu şi strada Carpaţi) şi în localitatea Albeştii de Muscel;

-7 intervenţii pentru degajare de copaci căzuţi pe carosabil şi pe maşini în Câmpulung (strada Negru Vodă, strada General Dragalina, DN 73, strada Traian, străzile Calea Pietroasă şi Maramureş) şi la Valea Mare Pravăţ;

-copaci căzuţi pe firele de electricitate în Câmpulung, strada Negru Vodă, şi în localitatea Bughea de Jos şi stâlp electric pe Centura Câmpulungului. Nu s-au înregistrat victime. Marţi dimineaţă, la ora 8.00, 3.800 de consumatori din 13 localităţi din judeţ nu aveau energie electrică: Albota, Nucşoara, Albeştii de Muscel, Bughea de Jos, Lereşti, Căteasca, Suseni, Buzoeşti, Recea, Oarja, Slobozia, Morăreşti şi Ludeşti. „E.M.”

The most visited gambling websites in The UK